Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

TARTUFFE

Örkény István Színház

Nagyszerű szereposztásban, kifejezetten élvezhettük Parti Nagy Lajos leleményes szófordulatait, a veretes és főként mai magyar szövegét (szabad fordításában) az előadás minden pillanatában. Moliere egyik legismertebb, eredetileg ötfelvonásos vígjátéka mintha nem is 1664-ben íródott volna. (Most 2 részben játsszák.) Ízléses, stílusos, levegős mai nappalit látunk, kerek fehér süppedő szőnyegekkel, óriás plazma tévével – általában természetfilmekkel, de éppen Tartuffe (Nagy Zsolt) és titkára (Lőrinc – Jéger Zsombor eh.) tobzódásakor őrjöngő „tánczenével” –, fehér kanapékkal, oldalt dolgozóasztallal. Minden távirányítóval működik, távirányítóval forgatható (látszólag) a középső kerek színpadrész is. Kellemes a szemnek, lefoglalja a tudatot. (Díszlet: Bagossy Levente.)

Az előadás első perce kivetített állókép – a család szinte minden tagja körben ül, a szinte még kislány Mariane (Kókai Tünde eh.) sms-ket ütöget a mobilján. Várnak, várunk. Aztán berobban Pernelle-né (Marika néni (!) – a nagyszerű Pogány Judit, 150 kilósnak öltöztetve vidékies bekecsében) ízes pergő beszéddel, innentől kezdve nincs egy percnyi megállás sem. A félbehagyott, kicsavart-nyakatekert közmondások, elszólások, fél-káromkodások és olykor az egyébként helyükön „kezelt” trágár szavak, a jövés-menés, folytonos történés székeikhez tapasztja a nézőket, nyílt nevetésekkel kombinálva. A történetet úgy általában persze, hogy ismerjük, tudjuk, hogy valamiképpen Tartuffe majd megkapja méltó büntetését. Mégis figyelünk minden szóra, hiszen érdemes.

És tűnődhetünk: ennyire hiszékeny emberek egyáltalán létezhetnek?! – Létezhetnek. Például mert menekülnek a felelősség alól (vagy elől). Orgon (Znamenák István) menekülése azonban csak lassacskán derül ki. Kóros rajongása Tartuffe személye iránt, akit végül is alig ismer – azonnal szembetűnő, mihelyt végre megjelenik. Szerelmetes rajongással veszi körül a jól láthatóan-érzékelhetőn álszent férfit, aminek az egész család keresi az okát. Orgon igen jelentős megváltozását dekoratív, okos felesége (még éppen nem kihívó Pálya Pompónia eh.) iránta való szerelmén, szelíd lánya, fia (Damis – Dóra Béla eh.) ragaszkodásán mérhetjük le. Ők nem ezt a – szinte elvarázsolt – férfit szeretik, ez nyilvánvaló. Mi történt hát?

Valamiért Orgon felfigyelt a szegény, ágrólszakadt Tartuffe-re a templomnál (feltehetjük, már az sem volt véletlen Tartuffe részéről), felkarolta – és ettől a perctől kezdve megy vakon megcsalatott érzései után. Valami olyasmit vélt megtalálni Tartuffe-ben, ami felborítja egész addigi világát. Leginkább talán a vélt biztonság. Ő azt hiszi, a vallásban, mi azt hisszük, Tartuffe-ben, pontosabban az általa sugallt illúziókban. Hiszen Orgonnak a továbbiakban nem kell lánya sorsa miatt aggódnia, Tartuffe feleségeként biztonságban lesz. Nem kell a vagyonáért aggódnia, Tartuffe elintézi. Mi több – sőt, a legtöbb –, a hazaárulást kiváltható ládika gondját is Tartuffe-re bízhatja, Tartuffe majd azt is elintézi!

Ilyen lelki állapotban mit számít a józan beszéd Cléante (a kissé lezser, józan Csuja Imre) részéről, mit számít felesége szeretete-szerelme, mit számít lánya boldogsága?

Leginkább még Dorine (gyors mozgású, észjárású, szókimondó Kerekes Éva) képes Orgonra hatni, aki érzelmileg kívülállóbb, bár ragaszkodása a családhoz, aggódása a fiatalok jövőjéért valóban őszinte.

Miben áll hát Tartuffe „varázsa”? Darabbéli színészi (sőt, ripacs) képességeiben. Jól időzített klisé-mondataiban, melyekkel Orgonra, annak „elvarázsolt” tudatállapotában jól kiszámítottan hatni tud. Begyakorolt mozdulataiban. Mindenki más tisztában van ezzel, kivéve Orgont. Józan ésszel ezt általában nem lehet megmagyarázni, és ha eljön az a bizonyos pillanat, amikor valaki ráébred addigi másféle tudatállapotára, összeomlik… ahogyan itt, szemünk előtt Orgon is.

Ám addig?! Szenved az egész család, mi pedig ragyogó jeleneteknek lehetünk tanúi. Ahogy szétveri azt a fekete esernyőt! Ahogyan minden áron hinni akar Tartuffe-nek, minden józan érv ellenére! Ahogyan a megvásárolt karikagyűrűkkel, arcán földöntúli mosollyal várja, hogy Tartuffe belépjen a szobába!

Elmira csábítási jelenetei is ragyogóak, akkor is, amikor nem hagyja magát, és akkor is – sőt! – amikor Tartuffe csaknem megerőszakolja, a férj jelenlétében. Orgon gyávasága, gyengesége, félelmei pedig éppen ekkor különösen kiütköznek. Az addigi vígjáték megszűnik vígnek lenni. Elmira hogyan bízhat meg férjében ezután?

Orgon félelme felerősödik, miutánTartuffe-öt elűzte, az ominózus ládikával együtt. Csak várni lehet, aztán kedvesnek lenni a tenyérbemászóan mézesmázos végrehajtóval (Loyál Ignác – Máthé Zsolt), ami nem igazán sikerül… Ráadásul az ismét megjelenő mamát külön meg kell győzni, hogy Tartuffe talán mégsem szent. Orgont a feleségét megtámadó, a mamát a fia, családja vagyonát elfogadó mozzanat téríti észre.

Az előadás vége kissé meghökkentő. Tartuffe-öt hirtelen megjelenő kommandósok lövik szitává, igencsak fülsiketítően. Mindez éppen a párizsi terrorista gyilkosságok után különösen vészjóslóan hat. Végül a média-híradás „nagyon megrendezett” jelenete zárja az előadást.

A fiatalok játéka a darabnak megfelelően kissé halványabb. Mariane engedelmes, kellően szelíd, Damis heves, de apját szintén nagyon szerető fiú, korábbi igazságtalan elkergetését a háztól azonnal megbocsátja.

Valér (Patkós Márton eh.) veszekedése jegyesével, Mariane-nal kedves, életszerű, Orgon iránti tisztelete, szeretete pedig egyetlen pillanatban megmutatkozik, amikor nem csak hírt hoz, de pénzt is ad Orgonnak, hogy elmenekülhessen.

Cléante itt nem vallásellenes, csak átlátja Tartuffe hazugságait, célját, csalárdságát. Hanyag öltözékével is kissé elkülönül a családtól.

Lőrinc méltó titkára Tartuffe-nek, bár kifejezetten ártó szándéka nincs. Éppen elég, ha Tartuffe-öt kiszolgálja.

Flipote-nak (Varga Lili eh.) kissé kevés szerep jut, de ugyanúgy szükség van játékára, mint a többi fiatalénak ahhoz, hogy mozgalmas előadást láthassunk. Ami egyike a legjobbaknak.

Játszik még: Vásárhelyi Márton, Fórizs Olivér, Kiss Zsolt, Orosz Gábor, Hetényi László, Tukora Tamás.

Jelmez: Ignjatovic Krisztina. Dramaturg: Ari-Nagy Barbara. Zene (kiváló): Kákonyi Árpád.

Rendezte: Bagossy László.

 

Budapest, 2015. január 17.

Megjelent a Kláris 15/4. számában

  
 

Györgypál Katalin

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©