Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

TARTUFFE

Örkény István Színház

Az egész moliere-i életmű legproblémásabb darabjáról van szó, arról, aminek megírásába és bemutatásába az érsek, a papság belekötöttek, és nem engedélyezték. XIV. Lajos, az író pártfogója és mecénása állt pártjára, engedélyezvén a Tartuffe udvari színházi bemutatását (1664, majd 1667-ben Az imposztor címmel, 1669-ben királyi engedéllyel). Az egyház sosem bocsátott meg Moliere-nek, Roules abbé a szerző megégettetését követelte. Égetés ugyan elmaradt, de holttestét nem a szokásos négy, hanem ötlábnyi mélyen helyezték el a temetőben, mert ez már nem volt szentelt föld.

Pedig a Tartuffe nem a vallást, nem a katolikus egyházat, és nem is papjait, vagy egyházfiait bántja, se nem azokat, akik hitüknek buzgó gyakorlói. Kizárólag a vallásból élő képmutató vámszedőit, akik megtévesztik a hiszékeny rajongókat. A darabot mindeddig Vas István patinás verses fordításában ismerhettük, most Parti Nagy Lajos mai nyelvünkhöz igazításában kapjuk a szabad fordítást – prózában.

A Tartuffe nem vígjáték, hanem – ha elvesszük belőle a deus ex machinát – tragédia. Az Örkény színházi előadásban Bagossy László rendezésében, unos-untig elővarázsolt verbális humorával (szólások összekeverése, szleng erőltetett használata, más irodalmi művek szállóigéinek beiktatása) kacagtató estét hoz létre, ahol a közönség hasát fogja a sok jól ismert obszcenitástól, divatszavaktól, „rizsa” szövegektől.

A darab meséje közismert. Orgon a házába fogadja az ájtatos egyházfit, aki bizalmasa lesz. Tartuffe azonban csak látszólag istenfélő és buzgó, valójában kihasználja jótevőjét, csábítja feleségét, elfogadja a rászálló örökséget, pedig az Orgon gyermekeit és második feleségét illetné meg. Amikor Orgon saját szemével győződik meg arról, hogy kígyót melengetett keblén, elűzi a házából, de a ház már nem az övé, Tartuffe lesz az, aki nyeregben lévén, a családot akarja kitúrni lakából, hogy ő ülhessen helyükbe. Orgon azonban „politikailag” sáros, nemcsak hiszékeny és naiv, kegyvesztett barátja iratait rejtegeti, ezért királyi megtorlás jár. Orgonnak ezúttal szerencséje van, mert az uralkodó átlátja a helyzetet, igazságos, Tartuffe-öt elfogatja, a hiszékeny családapának visszaadja javait. Orgon gyermekei visszakerülnek apjuk kegyeibe, Mariane férjhez mehet szerelméhez, Damis-val, kitagadott fiával ismét helyreáll az apa-fiú közti jó viszony.

Bagossy László rendezésében egy modern lakás (vagy családi ház) nappali szobájában játszódik a történet, fehér műbőr ülőgarnitúra, falba épített televízió, íróasztal az összes berendezés. A szőnyegpadló is süppedős fehér textil (díszlet: Bagossy Levente), a szereplők ruhái is a legutolsó divat szerintiek (jelmez: Ignjatovic Kristina), a hozzájuk tartozó okos telefonokkal és távirányítókkal, fekete aktatáskával, esernyővel. A kellékek közé most besétált egy bőrkorbács, hamut tartalmazó lavór, húzós bőrönd, nyers faágból faragott kereszt a címszereplő nyakába. A mai kifacsart nyelvezet és a tágas, kényelmes nappali szoba azt sugallják, hogy Orgon és családja kortársunk, akit hatalmába kerített egy vallási fanatikus (szekta?), ráadásul a gaz álszent Tartuffe hajszál híján a szemünk előtt teszi magáévá a főhős ifjú feleségét (igazán nem sok hiányzik hozzá), és ha nem történik valami csoda, anyagi és erkölcsi pusztulásba rántja mindannyiukat. De éppen hogy csoda történik, mert a jóságos király (!) odafigyel a részletekre, szemmel tartja hű alattvalóit, és nem engedi, hogy egy szélhámos tönkretegye a hon polgárát. Emberei végeznek Tartuffe-fel, majd úgy rendezik be a jelenetet, mintha öngyilkos lett volna. Ott vannak a fotósok, szóvivő, riporter, filmfelvétel, ahogy azt szokták intézni. Tartuffe, az alávaló elnyeri méltó büntetését, Orgonnak pedig hálásnak kell lennie a továbbiakban, hiszen ez az ára annak, hogy neki is vaj volt a fején.

Erről szól az Örkény Színház Tartuffe-je, amit a közönség a süket szövegelés okán végigkacag, majd a végén vastapsol. Znamenák István (Orgon) fürdik a neki való szerep megformálásában, alakítása kidolgozott az utolsó mozdulatig. Nagy Zsolt (Tartuffe) hasonlóan jó választás, magabiztos szélhámos illúzióját keltve. Pogány Judit (Pernelle-né) a végletes és komikus aggódást testesíti meg nagymama szerepben, az irha bekecs viselet még rusztikussá is teszi. Kerekes Éva (Dorine) cserfes nőszemély, nagyszájú, nem is szobalányt játszik, hisz mai életünkben anakronisztikus figura lenne, inkább a család rokona, esetleg közeli barátként osztogatja fricskáit, s próbál rendet tenni Orgonéknál. Pálya Pompónia e.h. (Elmira) kis bizonytalansággal, de végül hitelesen alakítja a feleséget, ugyancsak visszafogott Csuja Imre (Cléante) a nagybácsi kissé hálátlan figurájaként. Jók a fiatalok is, elsősorban Dóra Béla e.h. (Damis), Patkós Márton e.h. (Valér), Kókai Tünde e.h. (Mariane), Jéger Zsombor e.h. (Tartuffe titkára), fiatalos hévvel vesznek részt az előadásban, az ő feladatuk nem a nevettetés.

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara. Ezúttal nem volt zenei aláfestés, sem kísérőzene, sem hangszeres játék, viszont időnként a színpadi televízióban láthattunk részleteket egy rock koncertből, majd tengeri állatokról szóló ismeretterjesztő, illetve gyerekműsorból. Az ízelítők igazán rövidek voltak.

Budapest, 2015. január 18.                     

   

Földesdy Gabriella

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©