Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

M/S

Katona József Színház – Kamra

Kamaradarabként láthatjuk Dömötör András rendezésében Peter Weiss: Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, a charentoni elmegyógyintézet színjátszó csoportjának előadásában, De Sade úr irányítása alatt, a Kamrában alcímmel, de már csak M/S főcímmel. Fordítóként Görgey Gábort jelölik, de feltűnik Térey János neve is mint dalszövegek írójáé.

És már a szórólapon Kikiáltókként találkozunk Jordán Adél és Tasnádi Bence nevével.

Belépve a Kamra nézőterére, egy nem túl hosszú, modern metrókocsi terpeszkedik a sötétben. Ebben a metrókocsiban játszódik a darab szünet nélkül, közel 2 órában. Ahogy kivilágosodik az amúgy kicsi színpad, egyértelművé válik, hogy a metrókocsi üvegablakain és ajtajain keresztül látható háttér is fontos szerepet kap: elsősorban ott ül a (háromtagú) zenekar (zeneszerző: Kákonyi Árpád, Matkó Tamás), középen az óriási dobbal. Mögöttük pedig folytonosan kép fut nekünk balról jobbra hol lassabban, hol gyorsabban, néha kivehetők ember alakok is. (Mozgóképtervező: Taskovics Éva, Balogh Balázs.)

A metró kocsijában mozdulatlan két alak fogadja a nézőket: középen sárga festékes vödörrel (természetesen kád funkcióban) Marat (Kovács Lehel) maga elé meredten, szinte összekuporodva, a kocsi egyik sarkában pedig De Sade márki (Fekete Ernő) rezignáltan, kezében egy könyvvel.

Aztán már gyorsan pereg az előadás megállás nélkül a két óra alatt.

Próbáljuk megérteni Dömötör András interpretációját.

Nyilvánvalóan sokat húztak a darabból. (Dramaturg Perczel Enikő). Az igazi kérdés az: minek az érdekében, mit kívánnak hangsúlyozni?! A forradalmat? Erre bőséggel történnek utalások. A forradalom félresiklását, a hullák ezreivel kirakott, végül császárságba vivő utat? Erre is vannak utalások (az előadás végén a kistermetű, meggyilkolt Marat „átlényegül” Napóleonná, a metrókocsi üvegablakai mögül néz le a „nép”-re). Vagy De Sade márki szinte meghasonlását, elfordulását a világtól szeretnék megmutatni? Hangsúlyosan megjelenik, előttünk van. Vagy azt, hogy az egyetlen „igazi” forradalmár – nem éppen „forradalmi” múlttal – egy bőrbeteg, lassan megbomló agyú ember, aki kiáltványát írja a levegőbe? Beleérthetjük ezt is. Mindezt együtt érzékeljük-látjuk-halljuk.

Ugyanakkor egy pillanatra sem (lenne) szabad elfelejtenünk, hogy mindezt egy elmegyógyintézetbeli – Állami Intézmény (!) – ápoltjai (nyilván „művészetterápiás” célzattal) adják elő jóval később, éppen ma, de visszautalva 1893-ra is (ekkor ölték meg Marat-t), de a Magyar Köztársaság kikiáltásának napjára, meg az előadás mindenkori napjára is. Túl nagy elégedetlenség, lázadás az Állammal szemben eleve kizárt. Itt-ott azonban tökéletes az áthallás. A végén azonban a „Nemzet! Együttműködés!” ki tudja, hányszori, egyre erőteljesebb kórus-ismétlése nem a forradalom-csinálás felhívó, lázító jelszavai. Jószerivel nincs, nem is lenne ki, vagy mi ellen.

Az előadás mozgalmasságával, számos dalával, hangeffektusaival, mozdulatsoraival, nem utolsósorban a márki „megkorbácsolásával” – valóban hatásos, szerencsére nem túlságosan naturalisztikus megoldású. Utóbbi jelenetben éppen eléggé taszító már az is, amit – felénk fordulva – szép sorban elmond a forradalomról. A pici térben teljes a színészek játékának az összhangja Szacsvay László nagyon csendes, szinte meg sem szólaló, mégis mindent látó-figyelő-irányító Főápolója felügyelete alatt. Még arra is van kellő gondja, hogy az ápolt Duperret (Dankó István), a szerepét felhasználva, ne éljen vissza nagy vonzalmában Charlotte Corday, a beteg hölgy (Pálos Hanna) iránt – aki itt nem annyira „alvajáró”, mint ahogy Peter Weiss ezt eredetileg „előírja”. A fehér ruha az ormótlan bakanccsal tökéletes. (Díszlet- jelmeztervező Kálmán Eszter.) A lány bávatag olykor annyira, hogy hiteles legyen, ugyanakkor akrobata mozdulatokra is képes nemegyszer. (Talán azért is, hogy még mozgalmasabb legyen az előadás.)

A darabba eredetileg nem meglévő mozzanat is bekerült, pl. az igazgató (Coulmier – Rajkai Zoltán) furcsa, hirtelen leváltása. A Főápoló azonnal nyugtatót ad a szájába neki is, befogadva ápoltjai közé…

Nagyon kifejező mozdulatsorokat és együttmozgásokat látunk (mozgás: Hegymegi Máté, munkatárs: Rajkai Zoltán), részben megint csak a szereplők beteg voltára is utalva.

Erőteljesek a dalszövegek, nem különösebben trágárak sem. Az előadás egésze részben az eredeti dráma sűrű szövete és többsíkú megoldása miatt nem könnyen követhető, de végtére is a francia forradalom tanait nem innen szükséges megismernünk. Ahhoz például, hogy megtudjuk, kiknek a neveit és főleg miért sorolja Charlotte – ráadásul egyre halkabban – Marat-nak a gyilkosság előtt, nem is elég az iskolai történelem tankönyv. Maga a jelenet azonban nagyon is kifejező: mennyire eltávolodhatnak egymástól a valamikor elveikben összetartozó emberek.

A lényeg, úgy véljük, eljut a nézőkhöz. Marat minden (naiv?) hite, Roux (Mészáros Béla) minden lázító beszéde (amikor éppen nem tömték tele nyugtatóval – hiszen elmegyógyintézetben vagyunk), Charlotte minden naiv elszántsága mellett és ellenére („megöl egyet, hogy megmentsen ezreket”) a nép továbbra is éhezik, és tovább tombol az erőszak, a gyilkosságok szörnyű sora.

Marat mögött, mellett ott a gondoskodó nő: Simonne Evrard. Akit itt most speciel férfi alakít (Takátsy Péter), aki óvná szerelmét. És a „nagy, szent” Marat alighanem meg szokta ütni őt – a kellő ellentétet felmutatva az „ember” és a „szent forradalmár” magatartása között.

Nekünk pedig nem biztos, hogy állást kell foglalnunk – különösen nem egyértelműen, mindent tudóan – a forradalmak lelkületéről, mi több, szükségességéről és embertelenségéről. Amúgy sem minket kérdeznének, ha ilyesmire kerülne sor. Pontosabban: feltehetően nem kérdeznének meg senkit, inkább csinálnák, ahogy indulataik vinnék őket.

Mindenesetre az ápoltak „lázadása” a metrókocsi fogantyúit letépve, zajkeltésre használva szinte félelmetes. Pedig csak „ápoltak”…

Budapest, 2014. november  28.

Megjelent a Kláris 15/2. számában

 

Györgypál Katalin

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©