Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

HATTYÚDAL

József Attila Színház

Nagyszerű és megható, vidám előadásnak voltam részese október 14-én este a József Attila színházban. Nagyszerű a mostanság játszó színészi alakítások miatt, megható pedig az 1960-as években játszott híres filmfeldolgozás felidézése miatt, a már nem élő színészekre való megemlékezés kapcsán. Dobozy Imre kalandregényét Verebes István dolgozta át és rendezte nosztalgiával átitatva. A zenés komédiában a Republic Együttes játszotta a dalokat.

A nyitó kép egy mai, sokunk által látott jelenettel kezdődött. Nagy szatyorral egy hajléktalan iddogál egy üvegből a járda szélén ülve. A rendőrök szelíden arrébb invitálják. Előbbi, feltalálva magát, átmegy a másik oldalra. Így már az első jelenet megadta a vidám hangulathoz az alapot. Nagyon tetszett nekem a forgószínpados díszlet megoldás, valamint az is, hogy a zenészek a színpad és a nézőtér határán, a nézők által jól láthatóan foglaltak helyet s játszottak élőben.

Én még tizenévesen láttam Páger Antal felejthetetlen mozifilmbéli alakítását, mint Tamburás, „aki tudja mi az igazi szabadság". Az épülő lakótelep szomszédságában, egy bódéban gyűjtötte maga köré alkalmi családját, akiket, mint „közveszélyes munkakerülőket" a helyi rendőr, Dárdás tartotta szemmel. Ezt a szerepet Nemcsák Károly játszotta fergetegesen. Tamburást Tahi Tóth László alakította, számomra döbbenetes átéléssel, hatalmas tehetséggel. A színésznek ezen felül kellemes énekhangját és a huszonévesek mozgásán túltevő táncát is láthattuk, hallhattuk. Némely szavában és kézmozdulatában ráismertem Páger Antal közel 50 évvel ezelőtti filmbéli szavára és kézmozdulatára. Ez megható volt számomra. Amikor pedig egyik jelenetben a díszlet falán Páger Antal fényképét Tahi Tóth László megsimogatta, kicsordultak könnyeim. E szép mozdulatot sohasem fogom elfelejteni. Méltóképpen kapott megemlékezést a már huszonnyolc éve halott Páger Antal úgy, hogy egyetlen szó sem esett róla. Az én korosztályom a fénykép láttán szavak nélkül is pontosan tudta, miről van szó. Köszönet Tahi Tóth Lászlónak! És persze az író-rendezőnek, Verebes Istvánnak. A kitűnő alakításokban sok tréfás jeleneten és nagyszerű szófordulatokon derülhetett a közönség. Utóbbiak közül csak egyet említek meg: „szabad országban szabad ember azt csinál, amit szabad" . Említésre méltó alakítást nyújtottak még szerepbéli nevükön: Igazgató (Katona János), Tocsó (Láng József), Doktor (Rékasi Károly), Notesz (Ömböli Pál), Banyikné (Kocsis Judit), Diák (Magyar Bálint, és a többiek. Díszlet: Mira János, jelmez: Tordai Hajnal, koreográfus: Bodor Johanna.

Bevallom, előadás előtt volt bennem némi kétely, látva a valamikori Hattyúdalt. Már látom, semmi okom nem volt erre! Ezen előadás éppúgy felejthetetlen élmény számomra, mint az ötven évvel ezelőtti! Ajándékképpen néhány órára visszaidéződött a fiatalságom.  

Budapest, 2014. október 14.

Megjelent a Kláris 15/1. számában.

                                                    Látos Mária

 
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©