Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

GYILKOSSÁG TELEFONHÍVÁSRA

Rózsavölgyi Szalon

Két órás rendületlen figyelemre van szüksége annak, aki a Rózsavölgyi Szalonban megnézi a Gyilkosság telefonhívásra című darabot, amit Frederick Knott világhírű drámájából formálta Hársing Hilda a Szalon színpadára és időhatáraihoz.

A végső taps után hazafelé tartva elgondolkozhattunk azon, hogy van-e tökéletes gyilkosság a gyakorlatban (nem elméletileg)? Pedig a választ megkaptuk a darab utolsó mondatában: nincs tökéletes gyilkosság, nyilatkozza – az események hatására meggyőzően – a gyilkosnak állt férj.

Semmi sem tökéletes, ami emberhez kötődik – és mi nem kötődik hozzánk? Kemény János, a világhírű matematikus 1972-ben figyelmeztetett erre a legmodernebb, legveszélyesebb, éppen ezért a legnagyobb biztonságra számító technikai csoda (az atomerőmű) működése, ill. nem működése kapcsán. Semmi sem működhet tökéletesen, mert mi, emberek, a működtetők, a létrehozók egyenként sem cselekszünk megbízhatóan, mert különböző mértékben vagy más-más értelemben nem jellemző ránk a tiszta racionalitás. Nem hibásan működünk, csak bizonyos, kiszámíthatatlan esetekben másként, mint ahogy elvárnák.

A Gyilkosság telefonhívásra c. darabban a tökéletesnek ígérkező gyilkossági tervbe a megvalósítás során egy kis porszem kerül, mert egy másik ember nem gépként, hanem emberként viselkedik. Nem minden részletében vette figyelembe a másik ember (férj és bérgyilkosságra megbízást adó) előírásait, mert mivel nem ő tervelte ki a részleteket, nem tudta, hogy mi miért fontos. Egy pici változtatással bukásra ítélte a gyilkosság tökéletességét.

Lehet törekedni a tökéletességre, de az egy sziszifuszi munka, tudni kell, hogy ez nem fog sikerülni. Az emberek (esetünkben a gyilkos) a tökéletességre törekedve nem veszik figyelembe, sőt nem is lehet (mert még nem létezik) figyelembe venni a tervezett tökéletesség gyenge pontját, amelyben támad majd a jövőben az élet, a fantáziadús, színes, csodálatos „ötletekben gazdag” élet, a véletlen.

A Rózsavölgyi Szalon kicsi színpadán 5 szereplő szűkölködik a helyben, de ebből nem származik kára a nézőknek, hála a díszlettervezőnek, Enyvvári Péternek és a rendezőnek, Dicső Dánielnek.

A szereplők minden szavának jelentősége van, nagyon kell figyelni, nehogy elveszítsünk egy szómorzsát, amely azután hatalmas hiányosságra növekedhet a kulccsal, a retiküllel, a sállal, vagy a harisnyával kapcsolatban, nem beszélve a varrókosárban levő cérnáról.

Remek két órát tölthetünk egy hideg limonádé, meleg szendvics, esetleg süti társaságában, mintha otthon ülnénk a TV előtt, a témából készült Hitchcock filmjét nézve, borozgatunk, rágcsálunk, és előre tekintve tervezzük a történet végét, minden jelentősebb fordulat után – új terv.

A feleség, akit a férje meg szeretne öletni, Danis Lídia, aki csodás, magabiztos delnő és összeesett, megviselt, csalódott asszony. Szervét Tibor az elegáns, bosszúra, vagy inkább a pénzre éhes férj, a volt teniszbajnok. Az esetleges bérgyilkos Németh Kristóf, Őze Áron a detektív (vagy inkább Columbo?), és Szűcs Péter Pál a gesztikuláló és hangos szerető (tényleg le kellene fogynia!)

Jelmez: Cselényi Nóra.

Önök se mondják majd el senkinek a történetet!

 Budapest, 2014. június 26.


Tóth Attiláné


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©