Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

A PASI A SZOMSZÉD SÍR MELLŐL

Rózsavölgyi Szalon

Az előadás Katarina Mazetti azonos című könyvéből született, Valló Péter rendezésében. Desirée, Für Anikó és Benny, Schneider Zoltán a temetőben találkoznak, egymás melletti sírt ápolnak. Már ekkor feltűnik a jelentős különbség kettőjük között. A férfi édesanyja sírjához jár, színes, ízléstelen művirágokkal tűzdeli tele, a nő csak üldögél hirtelen, fiatalon elhunyt férje sírjánál, és gondolkozik a múlton, az elveszett lehetőségeken. Egy alkalommal rádöbbenek, hogy viharos vonzalom alakult ki közöttük – egymásba szerettek. A darab során úgy látszik, hogy nem sok közös vonás van bennük, de ez nem igaz. Két nagyon fontos tényt figyelhetünk meg, amely akár működővé is tehetné a kapcsolatukat. Az egyik az, hogy mind a ketten szeretik a szakmájukat, és jól is teljesítenek ezen a területen, a másik, hogy egyforma szenvedéllyel szeretik egymást. Mi hiányzik akkor? Bizony azok vannak többen. A legfontosabb talán a tolerancia hiánya. Nem tudnak érdeklődni egymás mindennapi élete iránt, nem tudnak türelemmel lenni, nem tudják figyelembe venni a különbségeket.

Nagyon fontos gondot mutat be a két ember beszélgetése, viselkedése, mind a ketten a maguk képére akarják formálni a másikat. Desirée könyvet vesz és operajegyet, hiszen ő könyvtáros, számára a kulturáltság fontos, gyorsan az általa elvárt tartalmú kultúrát akarja ráerőltetni Bennyre, még új ruhákat is vásárolna, természetesen saját ízlésének megfelelőeket. Benny egy kiváló vállalkozó, tehenészete van, ahol erős fizikai munkát végez, ő pedig különös húsokat vásárol, és elvárná, hogy Desirée most rögtön az ő ízlésének megfelelő csoda étkeket varázsoljon az asztalra. A két ember alig pár kilométerre lakik egymástól, de nagyon távoli kultúra világában.

A szereplők közvetítésével kellemes fanyar humor szövi át azt a komoly problémát, ami a 20. század második felében lett ránk jellemző, és ami megakadályozhatja az együttélést férfi és nő között, de szülő és gyermek vagy barátok között is. A magunk felfogását, szokásait tartjuk természetesnek és mindenhatónak, a másik szokásai bírálhatók, kigúnyolhatók.

Milyen nagy kolonc ez a figyelmetlenség, a megértésre való törekvés hiánya, sőt sok esetben ez már felelőtlenségbe is torkollik. Gondoljuk el, ők még szeretik is egymást, mégis válniuk kell, mert egyiken sem tűrik a másik vélt/tényleges hiányosságait – inkább magányosak maradnak. Egyre többen választják ezt az inkább magányosságot

Azután a darab végén egy kicsi fény mutatkozik, lehet, hogy egy jövendőbeli gyermek miatt mégis megpróbálják együtt?

Desirée meséli a darabban, hogy mekkora kultúrsokk érte, amikor megismerkedett Benny környezetével. Ez a legdivatosabb és talán a legkifejezőbb fogalom a megismert konfliktus helyzetre. Sokat beszélünk a más kultúrából származók különbségeiről, de nem foglalkozunk azzal, hogy egy hagyományon, történelmen nevelkedett, egy nyelvet beszélők között is óriási különbségek lehetnek életszemléletben, vallásban, szokásokban, értékrendben. Nemcsak Desiréet érte kultúrsokk, hanem persze Bennyt is! Megismerkedni egy másikkal kultúrsokkot okozhat. Kultúrsokk érhet saját népünk körében is. Nagyon fontos a kulturáltság, valóban, de talán az emberiesség, a munkaszeretet, a szeretetre való képesség nem lehet kevéssé harmonizáló tényező két ember között. Ezen gondolkoztam el a darab után a kicsit hűvös, esti időben az utcán, és rádöbbentem, hogy én is a Desirée által jellemzett nők közé tartozom, nem tudom igazán megvédeni még magam előtt sem az előző mondatban foglaltakat.

Für Anikó és Schneider Péter értőn adták elő a jellemző mondatokat, nem hiányzott a regény ismerete – így is pontos képet kaptunk a két szereplő által prezentált emberekről, akik itt élnek közöttünk, vagy mi magunk vagyunk ők.

Jelmez: Ignjatovic Kristina. Játéktér: Valló Péter. Az azonos című regényt Kertész Judit fordításának fölhasználásával színpadra alkalmazta: Lőkös Ildikó.

Budapest, 2014. 03. 25.

Megjelent a Kláris 14/5. számában

Tóth Attiláné

♣    ♣    ♣

 

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©