Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

AHOGY TETSZIK

Nemzeti Színház

Shakespeare jól ismert vígjátéka kel életre a Nemzeti színpadán a világ színjátszását jól ismerő román Silviu Purcarete rendezésében, Jánosházy György fordításában. Nemcsak a fordítás újszerű, a rendezés egésze is az. Ezt már a szereposztásból sejthetjük, számos nőalakot férfi játszik, egészen mint Shakespeare korában. A vígjáték azonban nem korabeli, pontosabban: kortalan.

Maga a történet alapjában véve kedves, így nyugodtan elmerülhetünk a jó ötletekbe, a kidolgozott részletekbe is. Rosalinda – Trill Zsolt – kimagasló mozgáskultúrája tűnik ki mindenekelőtt. (Koreográfus: Baczó Tünde). Udvaros Dorottya mint a filozófus-bolond Jaques monológja az erdőben az egyik leghatásosabb mozzanat az ember 7  korszakáról.

A 6. korszakról szólva, illusztrációként Orlando (Szatory Dávid) éppen gyerekként vezeti el az őt elkísérő idős Ádámot (Bodrogi Gyula). Önmagában is megható, ahogyan Orlando igyekszik védeni és élelemmel ellátni Ádámot.

Kedves a „nyáj” is, fehér kombinés fiatal egyetemi hallgatók kellemes-dallamos bégetésével. (Ács Eszter, Katona Kinga, Kiss Emma, Mikecz Estilla, Roehnelt Zsuzsanna)

Eperjes Károly játssza a „Rusnya parasztlányt”, az első részben olykor átvonul a színpadon férfiruhában, kezében ruhával, mögötte virágcsokorral, fontoskodva lépdel Vilmos (Köleséry Sándor m.v.). A második részben találkozunk csak a „Rusnya parasztlánnyal”, akinek Próbakő (Reviczky Gábor) udvarol eredményesen, miközben azt is megvitatják, ki és mikor lehet „ribanc”.

A színpadon a darab tartalma szerint olykor nagy a kavarodás. Azt ugyan nem látjuk, Orlando miként győzi le a nála jóval magasabb (emelt talppal és „sámlival”) és testesebb birkózót, de később szerelmét – „őrületét” – Rosalinda iránt pontosan érzékelhetjük.

A vígjáték sokszereplős, számos udvaronccal. Céliát is férfi (Fehér Tibor) játssza természetesen, aki olykor igazán elmélyülten varrogat. Silvius (Rácz József) Phoebét (Farkas Dénes) „imádja” csaknem az őrületig, miközben Phoebe egy szempillantás alatt válik szerelmessé Rosalinda (férfialakja) iránt, Silvius vigasztalgatja.

További „udvaroncok”: egyben Amiens és Dénes is – Kristán Attila, Le Beau – Schnell Ádám, Olivér – Tóth László, Corinnus – Szarvas József.

A száműzött herceget, Frigyes herceget Újvári Zoltán kelti életre.

Néha nem is igazán tudhatjuk, „ki kicsoda és miért”, az előadás azonban folyamatosan, olykor komótosan halad a boldog végkifejlet felé, amikor is mindenki megtalálja párját – kivéve a szegény idős Ádámot, aki a táncoló párok között zavartan téblábol, cipőjét bámulva.

Jelentős szerepük van a zenének, daloknak. A zongoránál Komlósi Zsuzsanna ül, a szaxofonos hol a háttérben, hol előrébb Kéringer Dávid. Több angol nyelvű dalt hallunk, elsősorban a „nyáj”-tól. (Zeneszerző: Vasile irli.)

Olykor a nemek megállapítása is gondot okozhat, ha komolyan vesszük. Jaques végig nőként mutatkozik, a végén pedig kijelenti, hogy hozzámegy a herceghez, mivel a herceg is az erdőbeli, az udvartól távoli létet választja. De az olykor pesszimista Jaques lehetne akár férfi is.

Találkozunk szarvassal is, hiszen jórészt erdőben vagyunk. Elejtése – „megölése” – miatt Jaques lelövi a „gyilkost”, aki aztán mégis feltámad. Ugyanígy feltámad a legvégén az öngyilkos Vilmos is, kezében a fontos hírt közlő levéllel.

Trill Zsolt férfi marad nőként is, miközben pontosan, de játékosan jeleníti meg a nőalakot.

Az előadásban sok a sötét, elemlámpástól-viharlámpástól, ennek szinte ellentéte a háttér hópelyhes-világos erdőrészlete. A színpad hátterét egy hatalmas üvegfal választja le, amely azonban az előadás vége felé kinyílik, egybenyitva, kitágítva így a teret. (Díszlettervező Helmut Stürmer.) Jelmeztervező: Dragos Buhagiar.

Az előadásban sok kedves, vidám jelenetet láthatunk, miközben komolyan vehetünk érzelmeket, gonoszságból jóra fordulást, természet- és életszeretetet.

 Budapest, 2014. február. 17.

 

Györgypál Katalin
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©