Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

A VÖRÖS BESTIA

Újszínház

A szerző (Vaszary János) és a cím sokat ígér, még Muráti Lilit is eszünkbe juttatja, hisz ő volt a felesége a szerzőnek, együtt menekültek el itthonról 1945-ben. A család további tagjai: Vaszary Piri, aki a filmekben eljátszotta az összes komikus szerepet, vénkisasszonyokat előszeretettel, és Vaszary Gábor, ő meg írta habókos regényeit kamasz fiúk lelkivilágáról (Ketten Párizs ellen).

Vaszary János, a „könnyű műfaj avatott művelője” írt bohózatokat, rendezett filmet, vígjátékot, az Andrássy úti Színház igazgatója is volt 1941-től 1944-ig. Talán ez utóbbi az oka, hogy most elővették az 1934-ben írt A vörös bestia című bohózatot.

A történet egy velencei szállodában játszódik, ami igazi bohózati helyszín. Félix bankigazgató – ahogy neve is mondja – boldog ember, gazdag, elégedett, üzlettársának lánya a menyasszonya, most épp ezen üzlet jövőjét jött megalapozni Velencébe, hogy egy angol milliomossal holmi bánya részvényekről tárgyaljon. Na, ebből nem lesz semmi, mert megjelenik a vörös bestia, kompromittálja, áltatja, ruháit el- majd visszalopja a szekrénybe, szivart rak a konyakba, kikezd az angollal, kútba esik a szerződés is, szóval egy nap alatt tönkreteszi Félixet. Menyasszonya elhagyja, még üzlettársa, Lambert is elpártol tőle, egyéb iránt pedig nagyon megértő leendő vejével, a férfiszolidaritást képviseli.

A vörös bestia egyébként Evelyne névre hallgat, és Molly húgával a szomszéd szobában laknak, persze álruhában. Evelyne tolókocsis idős nő, és Molly apáca, aki a hölgyet ápolja. Így állandó közelségben és inkognitóban tudnak kellemetlenkedni az általuk kiszemelt Félixnek, de egészen a darab végéig nem tudjuk meg, mi az oka ennek az esztelen gyűlöletnek. Hogy nagyobb kavarodás legyen, egy amerikai házaspár is folyvást betéved Félixhez, mert ők nem találják a szobájukat, másrészt Félix barátja, Basil is megjelenik, hogy színesítse a már amúgy is tarka helyzetet. Az utolsó előtti pillanatban derül csak ki, hogy bestiánk miért szórakozik Félixünkkel, aki igen jóravaló férfi, a légynek sem árt, szeretne megfelelni környezete alapvető elvárásainak, de nem tud. Végül marad neki Evelyne, aki maga is áldozat – ezt végre megtudjuk –, és a hunyó Basil lesz.

Pozsgai Zsolt rendezése a darab bohózat voltát erősíti, ebben segítségére van a díszlet- és jelmeztervező (Berg Glória), aki parádés ruhakölteményeket ad a színészekre, bár az „ötcsillagos” velencei szálloda kétcsillagosnak tűnik. Vörös fényben úsztatja az első jelenetet, amíg jófajta sanzonok hangzanak el egy ismeretlen dizőz (Nemes Wanda) előadásában. A dizőz később is énekel egy számot, akkor a zsinórpadláson eresztik le trapézon.

Ahogy a bohózatoknál lenni szokott, végül minden rendeződik. Félix sértődött menyasszonya nemcsak, hogy megvigasztalódik, de egy gondolás olasz fiú képében megtalálja élete nagy szerelmét, és férjhez megy hozzá. Félix megkapja az ő bestiáját, és Molly Basilt. Morrison úr eltűnik a süllyesztőben, az amerikai házaspár békében hazatér. A befejezést valahogy megtoldották (hogy kik, nem derül ki) egy utójátékkal, amiben elhangzik, hogy a szereplőknek hogy alakult az utóélete, ki vett részt az 56-os forradalomban, ki emigrált, ki élt száz évig stb.

Kautzky Armand virul a főszerepben, jól adja a kétségbeesett, szerencsétlenné vált bankárt és pórul járt vőlegényt. Pikali Gerda dinamikus mozgásával – úgy ugrik rá a számára ismeretlen Félixre, mint mókus a szomszéd ágra – valóban démoni jelenség, sajnos kissé idősebb a kelleténél, amit viszont ellensúlyozni lehetett volna egy jobb hajviselettel. Ez az egyszerű, lesimított „vidékies” haj nem illik a karakteréhez. Az epizódszerepek közül legjobb az üzlettársat játszó Incze József, valamint a csak halandzsa olasz nyelven megszólaló boy fiú, Varga Ádám. Zongorán ifj. Farkas Sándor játszott. Vaszary János íróként és a színház egykori igazgatójaként ezzel a bemutatóval elégtételben részesült.

Budapest, 2013. november 30.      

Megjelent: Kláris 14/3. számában
Földesdy  Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©