Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

KŐMŰVES KELEMEN

RaM Colosseum

A modern építésű Radnóti Miklós Művelődési Ház (RaM) színházterme ad otthont a 2013-as Kőműves Kelemennek a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel együtt.

Az eredeti, Szörényi-Bródy féle rockballadát játsszák Ivánka Csaba szövegkönyve alapján, amelyet Sarkadi drámatöredékeiből írt. Minimális a szövegváltoztatás, inkább csak a korunkhoz igazítva egy-egy szót, üdvözlést.

Déva várát építik, ami még annyira sem jelenik meg előttünk, mint 1981-ben a Pesti Színházban. Akkor Novák Ferenc koreografálta, most Vári Bertalan, ugyancsak autentikus néptánc alapokon.

Az alapkérdés nem változott: mekkora áldozat árán szabad bármit létrehozni? Az áldozat lehet – gyilkosság? Erre nyilvánvalóan általában csak nemmel felelhetünk. Hogyan aljasodhatnak le mégis a mai öltönyös-zakós-nyakkendős „menedzser”-kőművesek egy gyilkosságig? Mi vezeti őket? Babona, félelem, tömegpszichózis? Hogyan válnak értelmes, alkotni – valamit létrehozni – kívánó emberek negatív értelemben vett „tömeg”-gé, sőt „csőcselék-ké?” Miben érdemes hinni, és miben nem? Miért vetkőznek ki magukból emberek, és egy szörnyű gyilkosság után hogyan képesek „lelkesen” tovább dolgozni, majd újra begombolva zakójukat, ünnepelni?

Nem várhatunk egyszerre mindenre választ.

Az előadás elején hosszú asztalt látunk, mögötte középen egy átlátszó, embermagasságú keskeny kalickát, ami pulpitusként is szolgál, mikrofonnal a tetején. Hátul magas emelvényen a zenekar, előtte szótlanul, mintegy a tragédiát előrevetítve a Vándor áll (Blaskó Péter). Aztán a Vándor elmegy, a közben az asztal mögött, nekünk háttal felsorakozott 12 kőműves és Kelemen (Stohl András) asztalhoz ül „dolgozni”. Mobiltelefon, laptop, nyomtatott papírlapok, tervrajzok tömege – a technika századában élünk!

Ebből a mai helyzetből mégis hat rájuk a később megjelenő Vándor meséje az asszonyról és az átokról. Hiszen újra és újra „omlik a fal”. A babonában való hittel, a páni félelemmel – sőt, pánikrohammal – szemben Kelemen nem tud mit tenni. Az azonban kiderül, hogy mindnyájuknak fontos a vár. Nekivetkőzve igyekeznek megtenni mindent, az indíték – pénzért, vagy nem pénzért – nem is igazán fontos. Lélegzetvisszafojtva, szinte halálos csendben figyelik, „omlik-e fal”. De az újabb kudarc után néhányan már feladnák.

Boldizsár (Hujber Ferenc) gonoszabb erőként jelenik itt meg, ő egy percig sem tétovázik. Hiszen az ő ötlete a gyilkosság, és Anna (Radnay Csilla) megjelenésekor ő az első, aki Kelementől a végrehajtást, felesége feláldozását követeli. Mondhatni, neki könnyű, nincs is felesége, ám ez felszínes megítélés csupán. Kelement sodorják az események, nem tudja befolyásolni. Végül nem tehet mást, minthogy szinte öntudatlanul elköveti a gyilkosságot, beleviszi a többiek – a „tömeg”– már állati őrjöngése. A bűn azonban mindnyájuké. Az igazságszolgáltatástól félnek ugyan, de nem olyan nagyon, amúgy is Kelemenre „kennék” – hamar megjelenik azonban a Vándor, a hírhozó, ezúttal jó hírekkel. Mert addig csak rossz hírt hozott, kicsit gonoszul is talán.

Véletlen ugyan, de éppen Nagy Imre és társai újratemetésének évfordulóján láttam sokadmagammal az előadást. Kánikula délutánján is teltházzal. A nézők között sok idős is volt, akik feltehetően szintén ismerték a rockballadát. Az előadások számát eredetileg 3-ra tervezték, most már 6-nál tartanak. A hosszú percekig tartó vastapsot véve alapul tovább bővülhet ez a szám. 1981-ben nagyon egyértelmű volt az előadás üzenete. Ma mit is építünk? Vagy nem csupán az üzenet leglényege a fontos? „Alkotni születtünk” – hittel, vagy létrehozni valamit, elvégezni egy munkát pénzért, hit nélkül?

Felépítve a várat, Kelemen előbb „nem bán meg semmit”, a legvégén azonban felülír mindent hangsúlyos átka. Hiszen talán három alkalommal is – még Anna, a felesége felbukkanása előtt – kiléphetett volna a helyzetből, sőt eleve sem volt köteles a „szörnyű fogadalmat” megtenni, de megtette „a vár” miatt. Magyarázat mindig van a meghozott döntésekre.

Az „Ima” elején többen a kőművesek közül hitetlenül nevetgélnek. Az „omlás” sem látványos, és csak az idegeket borzoló zaj kíséri. Kelemen és Boldizsár „párharca” kifejező, látványos táncban fejeződik ki. Inkább ellenfelek, mint barátok már az elejétől fogva. Ugyancsak táncban vonják be Kelement a fogadalom megtételébe is, mint ahogyan lassanként a nézők is egyre inkább belevonódnak ebbe a varázsba.

Anna megjelenése szépséges. Bordós ruhájában a szeretetet, szerelmet hozza. Meggyilkolása – „feláldozása” – több mint tragikus. Utána is végig a színen marad az átlátszó „kalickában”, mozgásával tovább kísérve a történéseket, végig felmutatva az elkövetett gyilkosság tényét. Ezt azonban csak Kelemen érzékeli; a többiekkel ellentétben ő lassan tudatára ébred tettüknek, és eljut oda, hogy elátkozza a létrehozott művet. Magára maradása törvényszerű.

Hiába ismerjük a darabot, a dalokat külön-külön (amelyek előadása, hangzása kifogástalan) – az előadás most is felkavaró. A kemény szavak ma is ülnek. Mert ha igazán belegondolunk, olykor nehéz válaszolni az egyszerű kérdésre: mekkora áldozatot szabad hozni bármilyen ügyért?

 A tizenkét kőműves egymástól különböző karaktereket mutat fel. Érdemes felsorolni őket: Máté – Marton Róbert, Izsák – Fehér Tibor, Benedek – Szatory Dávid, Karuj – Dolmány Attila, Márton – Mohai Tamás, Ambrus – Lábodi Ádám, Mihály – Széplaky Géza, György – Kárpát Attila, Gyula – Kovács Dénes, Radó – Széchenyi Krisztián, Sebő – Herincz Albert. Együttes játékuk kiváló, mozgásuk, táncaik kifejezőek. A legelején kissé idegen „vállalkozói” világ a kudarcok nyomán, a zakóktól-nyakkendőktől való megszabadulás után lassan kezd emberibbé válni, hogy azután lealjasuljon. Pedig minden egyes kőművesnek „emberi” vezetékneve is van, ahogyan Kelemen sorban megnevezi őket.

Kelemen (Stohl) kiemelkedik közülük, de nem annyira, hogy ne adjon kellő teret társainak. Talán ezért is tudják belevinni előbb a fogadalom tételbe, majd – ekkor már szinte arctalan „tömeg”-ként – a gyilkosságba. A pénzelosztási motívum a vége felé – ő hozta az legnagyobb áldozatot, ezért neki több jár – sem kap túlzott hangsúlyt. A gyilkosságot megelőző néhány pillanat pedig, majd legvégül az elkészült vár – a létrehozott mű – megátkozása felejthetetlen.

 Zenekarvezető: Lázár Zsigmond. Díszlet-jelmeztervező: Zöldy Z Gergely. Zenei vezető: Károly Kati.

Rendezte: Alföldi Róbert.

 2013. 06. 17.

 

Györgypál Katalin

 

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©