Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

BÁNYAVIRÁG

Nemzeti Színház Kaszás Attila Terem


Székely Csaba „Bányavirág” című drámája tavaly, a 2012-es pécsi POSZT-on a legjobb magyar dráma díjat nyerte. Akkor látatlanban elfogadtuk a döntést, itt és most a Nemzetiben, megvalósult színpadi mivoltában meggyőződhetünk, hogy joggal kapta az elismerést. A fiatal szerző erős drámát írt, olyant, ami odaszögez bennünket a kicsiny nézőtér székéhez.

A nyers faburkolat illata, a parasztház belső kiképzése (díszlet- és jelmeztervező: Bartha József) egy székely kis faluba visz el minket. Itt lakik Iván, aki 42 évesen, elveszítve munkáját a közelmúltban bezárt bányában, már csak azt várja, hogy a rák utolsó stádiumában szenvedő apja meghaljon, s ami utána marad, megoszthassa féltestvérével, Ilonkával. Az itteni élet nem sok örömet hoz. Mihály, az orvos, naponta benéz a beteghez, de inkább csak a pálinka kedvéért jön, aztán itt van Illés, aki furcsa híreket hoz mindig, nem is szereti senki, vagy Irma, a felesége, aki befőttel állít be minden nap, de ő meg Ivánba szerelmes, egy kis örömszerzésért jön inkább. Ilonka ápolni jár apjához, ő szívesen összejönne az orvossal, ha nem volna Mihálynak felesége és három gyereke. De van! Boldogtalan itt mindenki, nemhiába a leggyakoribb halálnem az öngyilkosság, az is akasztás formájában.

Néha persze jönnek „Magyarból” újságírók, riporterek, akik szeretik, ha az itteniek felveszik a székely harisnyát, népdalt énekelnek, szóval őrzik a hagyományokat. Nem szabad nekik csalódást okozni.

Történik azért ez-az néha. Mihály bizalmasan elárulja, hogy Iván nagybeteg apja ügyvédért küldött, házát, kertjét nem gyermekeire, hanem az egyházra szándékszik hagyni. Ez aztán kiveri a biztosítékot, Ilonka visszamegy a városba, Iván dühében megölné apját, de nem viszi rá a lélek. Illés meg felakasztja magát, hogy a felesége, Irma összejöhessen Ivánnal. A dolgok azonban másképp alakulnak. Az orvos meg Iván a temetés után bepálinkáznak, és olyan részegen jönnek haza, hogy még a kulcsot se találják, így az ablakon kell bemászni. A két székely félórán keresztül tántorog, nyakalja a pálinkát, siratja a szomszédot és saját magát. Ez utóbbi azonban senkit sem érdekel. Végül nézik a laptévét, amit „Magyarból” küldtek. Iván is szerepel a műsorban, épp a hagyományokról beszél…

A Bányavirág olyan életsorsokat mutat be, amelyeket látva, elszorul a szívünk a szerencsétlen erdélyi kilátástalanságon, ugyanakkor kacagunk azon, hogyan élik túl a szereplők saját elrontott, sehová sem vezető életüket egy kis hazugsággal, boldogságkereséssel. A pálinka nem gyilkos méreg, hanem életmentő elixír, a székely harisnya nem valós népi hagyomány, csak reklámfogás, ahogy a templomi kórus sem zsoltárt énekel, hanem műdalt. Az isteni akarat is megvicceli az ittenieket. Aki még élhetne, inkább felköti magát, a haldokló öreg ellenben évekig húzza, és nem bír meghalni.

Sebestyén Aba rendező a székely nyomorúság 21. századi abszurd létét rendezte meg az ötszereplős kamaradráma lecsupaszított sorstragédiájában (dramaturg: Keszthelyi Kinga, Perczel Enikő). Nincs felesleges szó, semmi, ami nem szolgálja a bemutatott szituáció szörnyűségét, az ezzel szembeni tehetetlenséget. Amikor kiáltanánk, hogy elég!, akkor megszólal a furulya a díszlet tetején, és betölti a termet fájdalmas dallamaival.

A kamaradráma öt szereplője elbűvöli a nézőt, elsőként a Furulyás Kerényi Róbert. Tompos Kátya finom érzékenységű Ilonkája, Söptei Andrea vágyakozó Irmája, Szarvas József huncut mosolyú Illése magával ragad bennünket, de a lélegzetünk is eláll a László Zsolt – Stohl András által mutatott „kettősön”, amikor a pálinkától tántorgó, ablakon bemászó két székelyt játsszák. Meg es izzadnak a fiúk, biz’a! Tapsolunk es nekik vagy negyed órát!

(Az előadás a Nemzeti Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös produkciója)

 Budapest, 2013. március 24.          


Földesdy Gabriella


♣    ♣    ♣

 

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©