Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

ÉDES FIAIM

József Attila Színház

Arthur Miller drámái vissza-visszatérnek a hazai színpadokra, ha közben kissé el is távolodnak tőlünk időben és tematikában. Korhoz kötöttek keletkezésük dátumát nézve (1940-es, 50-es évek), de mondanivalójukat nem lepte be a rozsda.

Az Édes fiaim fő témája csak látszólag néhány második világháborús amerikai  repülőgép lezuhanásának háttere, a hibás hengerfej felelősségének megállapítása, valójában az önmagunkkal való szembenézés, a felelősség vállalása a főtéma.

Joe Keller viszonylagos nyugalomban él szép családi házában, amelyet csodás park vesz körül, a madarak csiripelnek, a fák árnyéka enyhet nyújt a fülledt nyári melegben. Keller gépgyártó üzemében kisebbik fia a társtulajdonos. Nagyobbik fia, Larry azonban három éve eltűnt gépével, és máig sem találtak rá. Feltehetően meghalt, amikor gépe lezuhant valahol. Keller felesége, Kate nem akarja elhinni, hogy Larry már soha többé nem jön haza, ő mindig is várni fogja.

A múlt árnya nyomasztóan hat a családra és környezetére is, az események előbb sarokba szorítják, végül maguk alá gyűrik a főhőst. Kisebbik fia, Chris feleségül akarja venni meghalt bátyja menyasszonyát, Annt, aki itt van már náluk vendégként. Ann apja ugyan börtönben ül, mert őt tették felelőssé a Keller üzemében történt botrány miatt, ugyanis gyári hibás hengerfejeket adtak el a háború alatt, a repülőgépek pedig lezuhantak, amelyekbe ezeket szerelték. Keller megúszta, mert őt a bíróság felmentette, de a város minden lakója tudja, hogy ő is bűnös, sőt ő a bűnös, mert tudtával mentek ki a hibás alkatrészek. Hallgatólagosan beleegyezett a hiba eltussolásába. Ann apja pedig most jutott el odáig a börtönben, hogy feltárja az igazságot. Ráadásként most szereznek tudomást a szülők Larry fiuk utolsó leveléről, amelyből kiderül: apja piszkos üzletei miatt három éve az öngyilkosságot választotta, mert nem bírta elviselni a szégyent. Joe Keller eddig még fel tudta menteni magát, most viszont már csak a halálba meneküléssel oldhatja meg a jelenlegi helyzetet.

Kerényi Imre rendezése az emberi érzelmek sokféleségének árnyalására helyezi a hangsúlyt. Mindenki másképp éli meg Larry eltűnését és Keller viselkedését. Lehet őt felmenteni vagy elítélni, fordulat akkor jön, amikor ő szembesül tettével. A művirágos kert, a beszűrődő napfény és a madárcsicsergés ártatlan kellékek ugyan, ám mégis jól asszisztálnak (a szomszédból áthallatszó korabeli sláger zenéjével) a főhős lelki tusájához, amely végül nem ad neki más lehetőséget, mint a főbe lövést.

Huszti Péter Joe Keller alakítása nem volt egyenletes teljesítmény, az első részben bizonytalanság, időnként halkabb szövegmondás jellemezte, a második rész végére vált igazán drámaivá. Viczián Ottó Chris Kellerként remek lázadó fiút hozott, játéka az első pillanattól hiteles, nagy ívű és átélt volt. Piros Ildikó anya szerepben egy „stabat mater” figurát tárt elénk. Balogh Anna mindkét fiú menyasszonyának szerepét jól oldotta meg dinamikus mozgásával, heves érzelmi megnyilvánulásokkal. A szomszéd orvos szerepében Schnell Ádám volt jelentős.

 Az 1940-es évekbeli jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte, a korabeli divat csupán a női ruhákon volt érzékelhető a testhez simuló ruhaderekak, gallérok tekintetében.

A drámát Benedek András fordította, szcenika: Tompai Zsuzsa, játékmester: Tatár Eszter volt.

Budapest, 2013. március 2.

                                           Földesdy Gabriella

Megjelent a Kláris 13/4. számában.
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©