Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

KERESZTANYA

Thália Színház Mikroszínpad

Magánügy, hogy nagyon szeretem a meséket. (És, mint tudjuk, a meséket eredetileg nem gyerekeknek írták.) Így nyitott szívvel ültem be a Keresztanya előadására, számos kiskorú társaságában. Gondoltam, „lemérem”, hogy tetszik nekik, mikor szólnak közbe. Nos: bármi közbeszólás ritkán történt, teljes figyelem jellemezte a közel egy órát. Ilyen kicsiktől ez nagy teljesítmény.

Mint ahogy nagy teljesítmény a színésznőtől, Csákányi Esztertől végigjátszani a – lényegében monodráma – minden egyes másodpercét.

„Szomorú mese” – hallottuk többször is, de én nem éreztem túl szomorúnak. Környezetét annál inkább, mintha egy ócskapiacon jártunk volna – amiből nagyon szép dolog született. Valódi tündérmese, amelyben Csákányi Eszter egymás után, folyamatosan váltogatva hol mesélő, hol nagyon szegény asszony (hogy cigány lenne, arra csak jelmeze utal és valamelyest kisfia neve: Zsiga), hol Zsiga, hol keresztanya, aki tündér, de ő személyesíti meg hitelesen, hihetően a réz-, az ezüst- és végül az aranykirálylányt is.

Mindehhez rengeteg kellék szükségeltetik, melyekkel nem könnyű bánni. Még a helyüket is jól kell tudni: lehetnek egy kiszuperált babakocsiban, a három bádogkuka valamelyikében, bőröndben, dobozban, vagy egy hokkedli fiókjában. Tengernyi kellék: alumínium mindenféle jellemzi Ezüstországot, sárga színű mindenfélék (kacatok) Aranyországot. (Rézországhoz több igazi rézholmi került elő.) Ennyi kellékkel bánni önmagában sem könnyű, és akkor még ott van maga a mese is. Miközben a mesélő asszony kávét főz, a mesebeli asszony gyereket szül, kis Zsigát pelenkázza, „sminket” igazít (ez némi rúzsban merül ki), jön-megy, kelléket vesz elő, a bábukat személyesíti meg, és olykor mesél.

A mese tulajdonképpen igen egyszerű: a nagyon szegény asszony – az előadás úgy kezdődik, hogy a kukák és göncök között, a földön alszik egy asszony, az előadás kezdetét a megszólaló vekkere jelzi –, az általa mesélt mesében keresztanyát keres apa nélkül maradt kisfiának. Végül csak egy tündér jelentkezik keresztanyának, de el is vinné a gyereket – és az anyja odaadja neki.(!) A keresztanya – „akit” egy óriási fehérkeretes szemüveg „jellemez” – a kisfiút tanítgatja (miből van a Föld, a Hold, a Nap), aki cseperedve álmokat lát, és el is megy álmai után. Így kerül előbb Rézországba, majd Ezüstországba, mindkét helyen csalódik, nem tetszenek neki a „mű”-királylányok, és már álmodni sem akar. Aranyországba már a Keresztanya küldi szerencsét próbálni, ahol sikerrel is jár, nagy-nagy szerelem ébredését látjuk – két bábu között. Ezért fantasztikus Csákányi előadása. Az ő kezében van mindkét baba (bábu) – és mi látjuk ébredő szerelmüket, első csókjukat.

Az idő múlását, a „helyszínváltásokat” egyrészt a mesélő asszony furcsa tánca, másrészt Zsiga – a bábu – fokozatos átváltoztatása jelzi: a szőrös-puha végtagokat lassacskán kaucsuk-végtagokra cseréli a Keresztanya jól láthatóan – mégsem zavaró, mesében mindent lehet. Aranyországba már egy ilyen módon „felnőtt” Zsiga érkezik. A jómódban azután magához veszi édesanyját, a nagyon szegény asszonyt.

A mesélő másik nagyon szegény (cigány)asszony pedig ottmarad a nagyon nagy szegénységben… Talán mégis szomorú mese ez.

Az eladás alapja a Tündérkeresztanya c. cigány népmese. Egyes szereplőinek nevük is van: Mesélő, Anya – Cigányasszony, Tündérkeresztanya, Rozi – Rézkirálylány, Zsiga – Cigánygyerek, Jessica – Ezüstkirálylány, Zsuzsi – Aranykirálylány. Néma szereplők: Apa, Rézkirály, Ezüstkirály.

Aranyországban már csak Zsuzsi az „úr”. (Valamennyi szereplőt tehát Csákányi Eszter szólaltatja meg, ragyogóan.)

Az előadás a Harlekin Bábszínház és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével jött létre. Csató Kata ötlete alapján Veres András írta, rendezte: Csató Kata. Tervező: Kósa Annamária. A koreográfiát Nemes Zsófia készítette.

Már csak Csákányi Eszter ezerszínű tündér-játéka miatt is érdemes megnézni. (És elgondolkodhatunk titokban azon, hogy teljesen ki kell (ki kell-e) szakadni egy ilyen környezetből a boldoguláshoz.)


Györgypál Katalin

Megjelent a Kláris 13/2. számában
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©