Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

JÓEMBERT KERESÜNK

Vígszínház

Brecht híressé vált drámáját külföldi közreműködőkkel mutatta be a Vígszínház. A drámát ezúttal Térey János és Kovács Krisztina fordították. Brecht műve különböző címeken fut Európa színházaiban, gyakran „Szecsuáni jólélek”, máskor „Jó embert keresünk”, ez utóbbival most „Jóember”-ként találkozunk. A szerző nemcsak a földi lét visszásságait idegeníti el tőlünk, hanem jól megadja az isteneknek is, ami nekik jár, mert bizony nem tudják megoldani az ember napi problémáit sem, tehetetlenek, nevetségesek, igazságtalanok.

Az istenek ugyanolyan gyarlóak, akár az emberek. Látogatást tesznek a szegénységéről híres Szecsuán tartományban, és jó embereket keresnek. Az a jó ember, aki önzetlen, szállást ad a három istennek. Vang, a vízárus irányítja őket Sen Te utcalányhoz, aki keserves életet él, mégis befogadja az isteneket. Az istenek hálából megjutalmazzák Sen Tét, de ami nekik úri passzió – az adakozás –, az a fiatal lánynak újabb teher és megpróbáltatás, ugyanis továbbra is jó akar lenni, önzetlen, aki másokon segít, saját érdekeit háttérbe szorítja. Ezért az istenek pénzét befekteti, hogy másoknak javára szolgáljon.

A brechti színház nem ad megoldásokat, csak kérdéseket vet fel, amikről tovább kell gondolkodnunk. A néző feladata, hogy eldöntse, kinek ad igazat, hová, ki mellé áll a szereplők közül. Jelen előadásban Michal Docekal rendező is ezt az utat követi, ránk bízza, hogy szolidaritást vállalunk-e a magát kizsigerelő, érzelmileg kifosztott Sen Tével, aki saját nagybátyját is eljátssza, hogy boldoguljon a rá testált feladatok tengerében.

A furcsa, kínai történetnek álcázott színdarab cselekménye mellékesnek is mondható. Hiszen az a lényeg, hogyan birkózunk meg az elénk kerülő feladatokkal, tudunk-e emberségesek lenni, segítünk-e másokon, hogyan sáfárkodunk tehetségünkkel, egyáltalán, tudunk-e élni megalkuvás nélkül, de kiszolgáltatottságtól mentesen?

Michal Docekal rendezésében feltehetően nem kell komolyan venni a „Miért nincs az isteneknek tankjuk?” című songot, vagy azt a kijelentést, hogy „12 gonoszt kell eltaposni, hogy egy jó győzzön”. Persze, tudjuk, ez mind a híres elidegenítő effektus része, amit jó, ha elutasítunk, hisz a színpadon mindez csak kérdésként hangzik el. Egy biztos pont rajzolódik ki, hogy az istenek elhagyták az embert, nem tudnak segíteni, sőt bukdácsolását részvétlenül nézik egy másik dimenzióban. Mi, a földi lét elszenvedői, oldjuk meg bajainkat, ahogy akarjuk.

Fontosabb kérdése a drámának, hogy lehet-e az ember magával szemben is és másokkal szemben is jó? Mintha a kettő kizárná egymást. Sen Te magára marad, mert szerelme megcsalja, kijátssza, becsapja, az önmagából alkotott Sui Ta nagybácsi legalább a saját érdekeit tudja érvényesíteni, nem gonosz, csak realista.

A Brecht szellemében készült stilizált díszlet Martin Chocholousek munkája, a jelmezeket Katerina Stefková tervezte. Ez utóbbi nem volt könnyű feladat, mert a női szerepeket mind férfiak alakítják (kivéve a főhőst). A mű zenéjét Paul Dessau és Michal Novinski szerezte, az élőzenét esténként Furák Péter szolgáltatja a zenekari árokból. Koreográfus: Horváth Csaba.

A Vígszínház előadását teljes összhang jellemzi. Eszenyi Enikő alakítása bravúros, kislányos alkata lehetővé teszi, hogy hamvas, fiatal nőt játsszon valódi kora ellenére. Nagybácsiként is hiteles, mozgását, hangját is elváltoztatja hozzá. Telekes Péter, Fesztbaum Béla, Lukács Sándor női szerepet (is) alakítottak, már szokva vagyunk az ilyesmihez, másrészt igen jól csinálták. Lengyel Tamás a szívtipró pilóta, Mészáros Máté Vang vízárus, Kerekes József Su Fu borbély szerepében volt figyelemreméltó.

A zárójelenetben részei vagyunk egy meglepetésnek. A főhős nemcsak a szerep szerint búcsúzik, de magánmegjegyzést is tesz: bevallja, jó véget akartak csinálni, ám a körülmények nem engedték…


 Budapest, 2012. november 27.
Földesdy Gabriella


Megjelent a Kláris 13/2. számában
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©