Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

ANGYALOK AMERIKÁBAN

Nemzeti Színház

Tony Kushner eredetileg kétestés monstre színdarabját (Ford.: Szálinger Balázs) egy estére rövidítve láthatjuk a Nemzeti Színházban. „Közeleg az ezredforduló” és „Peresztrojka” címen fut az első és második rész, a történet egységes, és szinte végig az Államokban játszódik. A darab időtartama közel négy óra, nyolc színész alakítja benne az összes szerepet, és Andrei Serban, a román származású rendező fémjelzi a produkciót, aki két éve Csehov Három nővérét rendezte nagy sikerrel ugyanitt.

    Már az első jelenetnél érezni, hogy amit látunk, hallunk, és mindaz, ami jönni fog, profi munka, a technika összes színpadi eszközét bevetve kápráztat el bennünket a sok levegőben nyargalás például. De hát mire föl mindez?

     Az amerikai szerző az 1980-as években játszatja a történetet, elsősorban leszámolva az általa gyűlölt Reagan korszakkal és annak republikánus politikájával, illetve kiválaszt néhány jellegzetes társadalmi problémát, ezek köré építi a cselekményt. A darab férfi szereplői homoszexuálisak, ki bevallja, ki titkolja, ketten AIDS betegségben szenvednek, és egyikük mormon vallású. A „mormonság” ezúttal általában a kisebbségek szinonimája. Mindhárom probléma azért kerül terítékre, mert van egy negyedik – a hazugság –, amelynek szőnyege alá söprik az előzőeket, vagyis a megoldás az, ha nem beszélnek róluk. A problémák márpedig léteznek, és beszélnünk kell róluk, ahogy a darab főhőse, Prior Walter (Alföldi Róbert) teszi, s ezáltal válik méltóvá arra, hogy egy angyal prófétai szerepet oszt ki rá. Férfipartnere, Louis (László Zsolt) elhagyja betegsége miatt, viszont megnyugvást, vigaszt talál a mormon anyánál (Udvaros Dorottya), aki saját meleg gyermekénél türelmetlenséget mutat. Joe Pitt (Stohl András) mormon ügyvéd, rosszul élnek feleségével, Harperrel (Tenki Réka), amit csak tetéz Joe felfedezése, hogy „heteroként” már régen rosszul érzi magát, és újdonsült „homóként” összejön Louis-zal. A darab harmadik vonala Roy Cohn (Kulka János) sztárügyvéd, aki velejéig korrupt és kirekesztő egyén, minden vonatkozásban hazudik, letagad mindent, nem vállalja sem zsidóságát, sem melegségét, még AIDS-betegségét is májrákként kezelteti, ő a legellenszenvesebb figura, büntetése, hogy haldoklása közben időnként meglátogatja szellemként Ethel Rosenberg (Udvaros Dorottya) – az atomtitok áruló házaspárjának nőtagja – szelleme, akinek kivégzésében Roy tevékeny szerepet játszott. Az Angyal (Söptei Andrea) légtornász mutatványai mellett a kórházi nővér szerepét is eljátssza, a másik ápoló Belize (Szabó Kimmel Tamás) szintén meleg, mind öltözete, mind nőies mozdulatai, selypes beszéde árulkodik nemi identitásáról.

    A történet lényege a két AIDS-es szereplő sorsa közötti óriási különbségben rejlik. Míg Roy Cohn kivetkőzve emberi mivoltából jut el a szörnyű véghez, addig Prior lemondva a prófétaságról, a szenvedéssel teli földi életet választja szerettei körében. Érdemes élni, még így is, mert az ember fenséges! – szűrhetjük le a következtetést. Jó, de hogyan? Nem lehet cél, hogy mindenki az azonos neműeket szeresse. Valamint az se, hogy az életet a trágár beszéd, a pukkasztás, a lelki sivárság, az önzés töltse ki.

    Kushner darabjába túl sok minden van bezsúfolva. Serban rendezésében dominál Reagan Amerikájának totális elutasítása, kigúnyolása, amit mi innét nem így éltünk meg, viszont kissé idegennek érezzük a problémák hazai viszonyokra való átmosását egy az egyben. Amerika angyala és a Hősök terének angyala nem azonos, sőt nem is hasonlít.

    A díszlet (Izsák Lili) jól kihasználja a színház technikai felszereltségét, a repülő akrobata angyalon kívül a forgószínpad a Vidámpark beli körhintát idézi, az összes süllyesztő jár le- s föl az előadás alatt. Jelmez Izsák Lili és Szlávik Juli. A színészek a maximumot nyújtják, legjobb Udvaros Dorottya, aki öt szerepben jeleskedik.


Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©