Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

FEKETESZÁRÚ CSERESZNYE

József Attila Színház

Hunyady Sándor az 1920-as években álmodta meg Bácskáról szóló történetét, amikor a Vígszínház háziszerzője volt. Saját vallomása szerint csak a háború kivételes pillanatát ragadta meg egy magyar katonatisztbe szerelmes szerb asszonyról, de amit megírt, az sokkal több egy szerelmi történetnél.

A vígszínházi bemutató (1930) a reveláció erejével hatott tíz évvel a trianoni területvesztés után. A darab telt házakkal ment, 1931 őszén csak a Dusánt játszó Hegedűs Gyula halála miatt kellett levenni a műsorról. Hunyady a kés pengéjének élén táncol, amikor írói igazságot oszt a békétlenkedő két nép között.

Az I. világháború elvesztésével Bácska szerb területté válik, ahonnan legjobb a magyar tisztségviselőknek eltakarodni, mert rossz világ jönne számukra. Így gondolja Péterffy Géza is, a bácskai főszolgabíró, de nehezen szánja rá magát a távozásra, mert régóta szerelmes a szerb Dusán szép feleségébe, Irinába. Az asszony is vonzódik hozzá, érzelmeit időnként ki is mutatja. Amikor a szerbek házkutatást rendeznek a statárium idején a főszolgabírónál, nyíltan titkolt szerelme oldalára áll. Dusán mindvégig igaz barátja Gézának, és még a féltékenység ördöge sem tudja arra késztetni, hogy magyar barátját veszni hagyja, talpig becsületes ember, ahogy Géza is. Mikor Irina a főszolgabírót választja társának, Dusán hagyja elmenni feleségét, aki pedig a mindene volt.

A szerző finom érzékkel nyúlt a témához, egyik nemzetet sem akarta megbántani, de mégis a magyarok mellé kellett állnia, és oda is állt. Hibáival és erényeivel mutatja be mindkét nemzetet. Fáj ugyan a szívünk az elveszett Bácskáért, de megmaradt a becsületünk, és az idegen asszony is hamarosan magyarrá fog válni, amikor új párja áthozza a békési birtokára feleségnek. A szerbek ünneplik győzelmüket, a megnyert országot, de Dusán nem tud tiszta szívvel örülni, hiszen ő mindent elvesztett, amikor kiderült, Irina a háborús vesztes magyar férfi mellé állt, őt pedig sohasem szerette.

Kerényi Imre rendezésében benne van az elvesztett ország miatti fájdalom. A darab kereteként megszólal az elején és a végén is a „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!” kezdetű nóta szívszorító dallama, később elhangzik számos magyar nóta és szerb dal, szervesen beágyazva a cselekménybe. A rendező megtartja az eredeti arányokat a két nép bemutatásával kapcsolatban, egyszer a magyar huszárok mulatnak, később a szerb esküvői mulatságba kapunk betekintést. Fájó, amikor a szerbek átveszik a közigazgatást a magyaroktól, felhajtják Nagy-Magyarország térképét, és eltüntetik. Nem hangsúlyozza a szerbek gonoszságát, csak engedi a cselekményt kibomlani. Ő is vigyáz az arányokra, ahogy a szerző tette annak idején.

A darab ökonomikus díszletét Götz Béla tervezte, kerítés határolja a szoba falát, ezért láthatjuk, hogy ki fog bejönni, és ki hogyan megy ki a színpadról, ezáltal kissé megnő a színészi játéktér. Másik ötlete az előfüggöny, ezt húzza el az ügyelő (?) a jelenetek átrendezése közben, aztán vissza. Egyszerű, másrészt megrázó megoldás.

 A jelmezek terén (tervező: Kovács Yvette Alida) a szerb népviselet érvényesült, főként Irina ruhái és az esküvő kosztümjei voltak szépek, no meg az ortodox pópák fekete reverendája, fejdísze.

A három főszereplőnek kitűnő szereplehetőséget nyújt Hunyady drámája. A legnagyobb szerep benne Dusáné, ahogy annak idején Hegedűs Gyula, most Nemcsák Károly szeretett bele. Néhány éve a Kamaraszínházban is eljátszotta, most ismét ő tölti meg élettel ezt a vérbő szerb figurát. Rékasi Károly főszolgabíróként hiteles, bár néhol erőtlen figurát hoz, ami alkatából adódik. Pikali Gerda Irinája minden eszközt bevet, hogy hitelessé tegye a szerelmes asszony figuráját. A kisebb szerepekben Kocsis Judit kissé modorosan adta a szerb Milicát, jól teljesített Schnell Ádám (Nikics), Újréti László (Kispál), Pataki Szilvia (Danica), és Láng József ortodox püspökként.Földesdy Gabriella
Megjelent a Kláris 12/6. számában
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©