Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

A SZŰZ ÉS A SZÖRNY

Új Színház

Először voltam az „új vezetésű” Új Színházban, annak is csak a Bubik István Stúdiószínpadán, amely a Székely Bertalan utcában, egy bérház felső emeletén található. Itt mutatták be Pozsgai Zsolt – a színlap által „tragikomédiának” minősített  színdarabját. Mire felértünk a harmadik emeleti előtérbe, a májusi műsor plakátján a cím „A szajha és a szörny” formátumban szerepelt. A cím változtatása közvetlenül a bemutató előtt nem szerencsés, a kétféle cím együtt futtatása még rosszabb megoldás. Ettől persze még minden más lehet jó.

    A darabot Kautzky Armand rendezte, valóban kamaradráma kisszámú szereplőgárdával, helyszínként egyetlen szobával. Cselekménye sorstragédia, egy Erdélyből, a szülői házból megszökött leány  Kriszta  Pestre jön állást keresni, hogy megvalósíthassa álmát, és pénzét összegyűjtve eljusson a bolognai egyetemre. Szinte sikolt a történet már az elején, hisz ez az elfogulatlan, még szűz  a szónak minden értelmében  jóravaló teremtés nem bírja majd elviselni a rá váró nehézségeket, többször is próbál kilépni az életből menet közben, de csak a legvégén sikerül neki.

    A közeg, amiben a darab játszódik, egyrészt az alvilág, másrészt egy bérház, amit a házmester és a takarítónő testesít meg. A bérházból csak az egyik lakás nappali szobáját látjuk, itt zajlanak az események. A szekrényben bujkál Herceg, a kimustrált alvilági fenegyerek, fél arcát valaki elcsúfította, vasalóval megégette. Bánatában ki se jön egész nap a szekrényből, mocskos pizsamában tölti napjait, elvesztette beszélő képességét, pusztán artikulálatlan hangokat ad ki. Az alvilági Köcsög látogatja meg időnként, no meg a házmester, aki egy albérlőt szerzett a Hercegnek, Kriszta, az erdélyi lány személyében. Ezt a képet színesíti az időnként felbukkanó takarítónő (Karcsi névre hallgat), aki a porszívót a hátán hordja.

    A „mire megy ki a játék?” kérdésre egyszerű a válasz: természetesen a színpad adta lehetőségek közt megvalósulandó csodára. Kriszta és Herceg között véd- és dacszövetség alakul ki, valami irigylésre méltó, nem várt harmónia, ami aztán elromlik, és tragédiába torkollik. A cselekmény végkifejlete erősen emlékeztet egy másik, igen híres külvárosi tragédiára, nevezetesen Spiró György „Csirkefej” című drámájára  itt kissé szelídebb formában kapjuk a tragikus végkifejletet.

    Kautzky Armand rendezése a karakterek felépítésére koncentrál, mást nem is tehet ebben a falatnyi térben, s közben nem veszi észre, hogy a házmester figurája egy 3040 évvel ezelőtti személyiség, aki ma már nem létezik a maga besúgó mivoltában, meg egyébként se. Másrészt viszont a Köcsög figura nagyon is mai, napjaink beli igazi vagány, tökös gyerek. Nem ártott volna közelíteni kettőjüket egymáshoz egy kis dramaturgiai változtatással. Kriszta öngyilkossági kísérleteit is túl gyakorinak találom, elkopik kissé, mire megvalósul.

     A Krisztát játszó Koncz Andrea bájos jelenség, el tudja hitetni velünk, hogy hamvassága igazi, erdélyi tőről fakad, játéka szép, meggyőző. Ifj. Jászai László Köcsög szerepében időnként átveszi a főszerepet, testes alkata és erőteljes hangja ezúttal a szó szoros értelmében teszi hangsúlyossá figuráját. Incze József Hercegként a szemünk előtt alakul át „szörnyből” aggódó szerelmes férfivá. Ragyás fizimiskával ez még nehezebb feladat. Jól teljesít Ujréti László Samu bácsi (házmester) és Fazekas Zsuzsa Karcsi néni (takarítónő) szerepében.

    Nincs külön díszlet- és jelmeztervező, csupán „látvány” megjelölést kap Vankó Dániel, akinek kicsi volt a mozgástere ez esetben. A zenét „Ágnes” szolgáltatja, a színpad bal szélén ül egy szintetizátor mellett, és szívhez szóló bús dallamokat játszik vagy énekel a történethez.

    Emlékezetes az utolsó kép: a Herceg Kriszta holttestével a karjában ismét bebújik a szekrénybe, és magára csukja az ajtaját, immár örökre. Költői és megható befejezés.

 

Földesdy Gabriella
(Megjelent a Kláris 2012/6. számában.)
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©