Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

KÉK RÓKA

Játékszín

Kíváncsian érkeztem a Játékszínbe, hisz nem ismertem Herczeg Ferencnek ezt a művét. Menczel Róbert díszlettervező munkáját viszont nagyon szeretem, és most is sikerült úgy berendeznie a színpadot, hogy azonnal azt éreztem, ott vagyok én is a szereplők között. Egy nyári lak sziluettje a helyszín, mely nem hivalkodó, inkább ízléses, ugyanakkor jelzi, itt a szereplők „bezártak”, minden mozdulat egymásra utaló helyzetet teremt.

Elsőként Lovas Rozi érkezik a színre, aki Lencsit, egy állásnélküli, harmadik diplomát szerző vénlányt formál meg sikeresen, de gyenge, számító jellemét szinte azonnal jól ábrázoltatja az író számunkra. Gyámja, Pál (Balikó Tamás), ki mint megtudjuk, a hydrák életéről ír könyvet.

Vendég érkezik, kinek személyében megismerjük a család régi barátját, Sándort (Hirtling István). Beszélgetésük Pál felesége, Cecile körül forog, ki éppen kék rókát keres a városban, melynek viselete minden korban a nők álma. Szóba kerül bizonyos Trill báró neve, aki meglehetősen sokat forgolódik úrinők körül, valamint egy másik úriember is, kit egy hölgy társaságában látott a Török utcában, kinek csak a cipőjét tudta megfigyelni: fehér cipő fekete betéttel az orrán. Herczeg Ferenc a férj és a barát jellemét tárja elénk. Pál tudásszomja, mely csak a hydrák életének megismerésére ösztönzi, messzire viszi ártatlan lelkét a világtól, szereti feleségét, és bízik benne. Sándor szavaiból féltékenység érződik, melyből azonnal tudjuk, titkon szerelmes barátja hitvesébe. Beszélgetésüket Cecile (Balázsovits Edit) megjelenése szakítja meg. Elegáns, erősen impozáns asszonyt figyelhetünk meg benne. Sándor azonban a cipőjét nézi egyre, szinte megbabonázva, mely bizony pont olyan, mint az általa látott hölgynek. Az író jól játszik a cselekményekkel, a dialógusok előrevetítik az eseményeket. A férj rövid időre távozik, s ekkor Sándor szinte mániákusan keresi a Cecile hűtlenségére, Trill báróval való kapcsolatára utaló nyomokat, nyers, kíméletlen. Az asszony védekezik, a férfi pedig utolsó nyilát repíti felé, elmondja, meghívta Trill bárót vacsorára, majd távozik. A megérkező Németh Kristófnak a báró megformálásában rövid szerep jutott, de ez az idő elég neki, hogy jól alakítsa a kicsit nevetséges, de gerinctelen arisztokratát. Mikor nem csak hazugságaira, hanem elvtelen cselekedeteire is fény derül, még sértett kivonulása is színészi tehetségről árulkodik. Cecile nem bírja tovább a rá nehezedő nyomást, férje szemébe vágja, hogy megcsalta, és elhagyja őt. Herczeg Ferenc csavar egyet a történeten. Pál új felesége Lencsi lesz, hisztis, uralkodást játszó, akiből kibújik az eddig minden elfojtott hiányának pótlására való igyekezete. Ám az igazi úrinő, az odaadó asszony „ruhája nem fér rá”!

Cecile megszerzi a kék rókát, s a darab befejezéseként egymásra találnak Sándorral, a család régi „barátjával”.

Az író életábrázolása igazi erkölcstan, de ha nem vagyunk résen, a Sturm und Drang néven ismert irodalmi korszak (kb. 1770–1780) világnézetét engedjük magunkra hatni, mely az ösztönökre, szenvedélyre alapított élet fölényét hirdeti az ésszerű korlátok közé szorított nyárspolgári életmód fölött.

Herczeg Ferenc szalonjátéka méltán hozta el számára a világsikert, Balázsovits Lajos pedig kitűnően rendezte meg asszisztense, Molnár Szilvia segítségével. Tordai Hajni jelmezei nemcsak alkalmazkodnak a kor divatjához, de jellemábrázolóak is. Minden szereplő eggyé vált az író papírra vetett gondolataival, megadva minden karakternek ezzel a méltó tiszteletet.

Balázsovits Edit meghagyta számunkra a talányt: járt-e Cecile a Török utcában? Kitűnő előadása a női nem örök titok hordozóját személyesítette meg, mely hol mélységekbe, hol pedig magasságokba viszik az őket szeretőket. Lelkük, szívük kifürkészhetetlen, és tudjuk, a férfiak ma sem lettek bölcsebbek.

S hol a Török utca? Ma is létezik. A Margit körút sarkán.

Hoffmann Katalin
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©