Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

CSETEPATÉ CHIOGGIÁBAN

József Attila Színház

Már többször megfigyelhettük, hogy hálás dolog Goldonit elővenni, amikor nincs jobb ötlet, és kell a közönség. Bár sok vígjátékot írt, közülük is az egyik legnépszerűbb ez a veszekedős olasz temperamentumú, halászfaluban játszódó darab. Jelenleg is a biztos siker reményében tűzték műsorra, Csiszár Imre rendezőt állítva mellé ceremóniamesternek.

A szép kis Velence melletti halászfalu férfinépsége majd tíz hónapig a tengeren dolgozik, és nagy zsákmánnyal tér haza. Asszonyaik közben csipkét vernek a ház előtt, pletykálnak, férfiakról álmodoznak. A lányok férjhez akarnak menni, és ezért a célért mindenre képesek.

A dolog úgy kezdődött, hogy Checca szemet vetett Titta Nanéra, a csinos halászra, aki már két éve Lucietta jegyese. Aztán jött a tökárus, és Lucietta vásárolt egy szeletet Toffolónak. Az egymásra féltékeny lányok elpletykálnak mindent a tengerről hazatérő férfiaknak, akik előveszik Toffolót, és megfenyegetik. A még nőtlen és pénztelen Toffolo panaszt tesz Isidora jegyzőnél, aki rendet akar vágni a csetepatét illetően. Behívatja kihallgatásra az érdekelt feleket, de nem bír velük. Checca letagad mindent, Libera asszony süketnek tetteti magát, férje, Fortunato pedig oly mértékben hadar, hogy egy szót sem lehet érteni abból, amit mond. A jegyzőnek elfogy a türelme, a másik házban élő két nőt (Pasquát és Luciettát) már meg sem hallgatja.

A csetepatét még súlyosbítja az is, hogy mikor már helyreállt a rend, és mindenki talált magának párt, kiderül, hogy a sorrend nagyon fontos, és be kell tartani. Előbb az idősebb lánytestvér megy férjhez, aztán a fiatalabb, de mindezek előtt Lucietta, akinek ki kell békülni Titta Nanéval, mert előzőleg kölcsönösen megsértették egymást, pedig nem tudnak egymás nélkül élni.

Csiszár Imre nemcsak rendezőként, hanem díszlettervezőként is jegyzi az előadást, praktikus, bal és jobboldali házfalat állított be a két család számára. Aztán ugyanez a két fal jól szolgál a jegyző szobájaként kis függöny átalakítással. A stilizált csónak is megjelenik a hazatérő férfiak mögött, sőt még egy hungarocell óriás kődarab is kellékként szolgál menet közben. Kovács Yvett jelmezei mind a nők, mind a férfiak számára igen hálás játszási lehetőséget biztosítanak. A ráncos földig érő szoknyák, a bőr magas szárú cipők, a férfiak térdig érő nadrágjai ellenében erőteljesen elválik a hivatalos emberek (jegyző, altiszt) rizsparókás, térdharisnyás és zsinóros, selyemből készült kabátja. Utóbbiak az államot képviselik „egyenruhában”, míg a falu népsége egyszerű halászokból áll.

Jó szereplehetőségeket kínál a vígjáték. A legnagyobb sikert Besenczi Árpád aratja hadarós beszédével Fortunato szerepében, érthetetlen hadarását mindannyiszor megtapsolja a közönség. Titta Nane macsós figuráját Zöld Csaba adja elő dögösen, a nagyszájú Liberát Kocsis Judit játssza, mellesleg ő az, aki a süketet adja a jegyzőnél. A sértődős Pasquát Fehér Anna, férjét, a magabiztos Tonit nBarabás Kiss Zoltán, a molett Orsettát Jónás Andrea, nádszál húgát, a cserfes Checcát Kovalik Ágnes. Beppét, Orsetta vőlegényét Ömböli Pál domborítja kedves, de férfias bájjal, az éretlen Toffolót Dányi Krisztián, az erőshangú Vicenzót (ő a tengeri halfogás felvásárlója) Gieler Csaba. Főszerepet csinál Schnell Ádám a jegyző figurájából kissé kenetteljes, nyújtott beszédével, mintha önmaga karikatúráját adná elő. Az igazi főszerep a Luciettát alakító Márkó Eszteré, sovány madárarca boldogan kerekedik, pirosodik, amikor visszaszerzi régi szerelmét. Még a két igencsak epizódszerep (Canocchia, a tökárus, és az altiszt) is hálás, előbbit Fila Balázs, utóbbit Katona János játssza.

    Mindehhez a szórakoztató két és fél órához járul, hogy a nézőtér oldalában egy talapzaton áll az est „logójaként” Goldoni bronzszobra, Madaras István szobrászművész munkája, aki a színháznak adta kölcsön nagyszerű művét, amíg műsoron tartják. Reméljük, sokáig ott lesz.


Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©