Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Színházi kritika

SZÍNHÁZ

MONOKLI

Pesti Színház

Kivételes, érdekes és szórakoztató bemutatóval kedveskedett nézőinek a Pesti Színház: Fesztbaum Béla, a sokoldalú, fiatal művész Molnár Ferenc műveiből, rövid jeleneteiből, tárcáiból állította össze és rendezte a Monokli című szellemes és sokszínű előadást. A kitűnő színpadi szerző számos fényképén látható a monokli, a múlt század elején divatos, előkelőséget sugárzó „szemüveg”. Molnár Ferenc ezen keresztül szemlélte a világot, a zajos, kétarcú Budapestet. A válogatás, a mostani ősbemutató híven tükrözi a népszerű író látásmódját, a korabeli (?) viszonyokról alkotott véleményét. De megtalálható a szórakoztató jelenetekben a nő és férfi viszonyának valódi, Molnár Ferenc-i ábrázolása is.

Fesztbaum Béla jó érzékkel válogatta ki a jeleneteket, a monológokat, és kitűnő lehetőséget nyújtott a színház nyolc népszerű művészének jókedvű együttjátszásra. Úgy is fogalmazhatnánk: jutalomjátékokat láthatunk a színpadon. Néhány emlékezetes pillanat az előadásból: két alkalommal, két-két kamaszfiú beszélget egymással. A téma a szegénység, a szülők státuszának különbözősége – és a halál!

Kern András és Rajhona Ádám, illetve Harkányi Endre és Tahi Tóth László kettőse finoman élcelődve beszélget „komoly” témákról – úgy, ahogyan az igazi kamaszok. Tahi Tóth László emlékezetes monológja a szegénységről, a végrehajtásról mai világunkat idézi! Két cserfes kamaszlány – Halász Judit és Szegedi Erika – a pimasz és nagyképű „sulhofról”, a fiú „ideálról” társalognak, akit Kern András jelenít meg – kellő lezserséggel, nevetésre ingerelve. Női ravaszság, Molnár Ferenc szerint: hogyan kell szakítani, amikor már unalmas a kapcsolat. Halász Judit és Rajhona Ádám jelenete tanulságos – minden férfi számára… Csata férfi és nő között, természetesen a nő győzelmével: Szegedi Erika és Harkányi Endre remek kettőse ebben a jelenetben. Emlékezetes Lukács Sándor kiselőadása” a tizenkettedik, egyben leggonoszabb nőjéről, akinek bűne – szerinte –, hogy igazat mond! További mulatságos jelenet: a nagy színésznő megvigasztalja a féltékeny feleséget, hogy semmi kapcsolat nincs közte és a férje között – a vigasztaló szó természetesen nem igaz. Szegedi Erika és a kedvesen naiv Venczel Vera kettőse a sikert jelenti. Színház a színházban: a nagy” színész és szerelme, a színésznőcske” párviadala a siker és a szent művészet” jegyében. Halász Judit és Tahi Tóth László komédiáznak ebben a jelenetben.

A rövid ismertetés természetesen nem adhatja vissza az est hangulatát, a remek színészi játékot, azt a Molnár Ferenc-i világot, amelyet Fesztbaum Béla válogatása, rendezése és zenéje! megidéz. De szólni kell az előadás indításáról, amikor egy tizenéves kisfiú frakkban vezényli a kort megidéző, hangulatos muzsikát. Horesnyi Balázs díszlete és Jánoskuti Márta korhű, mutatós jelmezei teszik még vonzóbbá az előadást.

Tárkányi Imre

  (Megjelent a Kláris 2012/6. számában.)
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©