Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

EQUUS

SZÍNHÁZ

WOYZECK

Katona József Színház

Georg Büchner 19. századi klasszikus drámájából Robert Wilson ötlete nyomán két angol szerzõ, Tom Waits és Kathleen Brennan (zene és szöveg) énekes adaptációt készített. 2000-ben volt az õsbemutatója Koppenhágában, ezt rendezte meg a Katonában Ascher Tamás. A dráma régi fordításához nem kellett hozzányúlni (Thurzó Gábor), az angol nyelvû songokat pedig angol nyelven énekelték a színészek, és kivetítõn olvashattuk a dalok magyar fordítását. A zene, amit az adaptáció hozzátesz a drámához, vésztjósló futamaival majdnem olyan szervesen illeszkedik a történethez, mint a Koldusoperában Kurt Weil dalai a cselekményhez. Még félelmetesebbé teszi az amúgy is véres történetet.

Mint oly sok dráma, ez is megtörtént esemény alapján íródott, az 1821-ben történt gyilkosság – a borbély több késszúrással megölte szeretõjét – felkavarta a korabeli közvéleményt, vajon normális-e az elkövetõ? Büchner drámája nem szolgál ennek megválaszolására, inkább a gyenge idegzetû, szenzitív fõhõs önmagával vívott harcát látjuk, amíg a sértett férfi önérzettõl eljut szeretõje brutális megöléséig.

Merthogy a Woyzeck féltékenységi dráma, szerelemféltésbõl ölõ gyilkos a fõhõse. Szokványos történet, mondhatnánk, hányan írtak már errõl drámát? És mégis, mindig megborzongatja a nézõt. Aki beül a színpadra, végig azon töpreng, miért nem tudja elkerülni Woyzeck a tragédiát.

A dráma mindenkori rendezése épp ezt a szükségszerûséget próbálja igazolni. Woyzeck öl, mert ölnie kell, másképp nem bír tovább élni, még akkor is, ha tudja, nem fogja sokkal túlélni – netán megúszni – tettének elkövetését.

Ascher Tamás rendezése egy leszûkített térben játszatja a feszültséggel teli történetet. Woyzeck, a fõhõs ebben a pici élettérben éli hétköznapjait, minden nap megborotválja a kapitányt, és minden nap látogatja Marie-t, akitõl kisfia született. Beszûkült értelme ezen a körön kívül nem lát, nem érzékel mást a világból. Amikor belép egy harmadik személy az ezreddobos személyében, és elcsábítja azt a nõt, aki számára a mindent jelenti érzelemben, szexualitásban, az asszony ellen fordul. Azonnal a szajhát látja benne, és már csak az elpusztítása jár az eszében. Marie – bár érzi vesztét – nem tud menekülni gyilkosa elõl. Woyzeck földön hemperegve, több késszúrással öli meg szerelmét, addig szúr a kéjgyilkosok módjára, amíg Marie-ban az élet jelét véli felfedezni. Csak halálakor nyugszik meg.

A puritán, ablakrolóktól övezett díszlet, ami térelválasztó és téralakító funkcióval is rendelkezik, Khell Zsolt munkája, a szakadt ruhákból, toprongyból összetákolt jelmezek tervezõje Szakács Györgyi, a zenei aláfestés, a songok kísérõzenéje és a hangszeresek zenei vezetõje Philipp György.

    A szereplõk játékát az összehangoltság jellemzi. Feladatukat megnövelte, hogy  angol nyelven kellett a dalokat elõadniuk. Sajnos az angol kiejtés – ha nem is az akcentusa miatt –, a szavak összemosása, gyors kiejtése miatt nem érthetõ. Viszont a feliratozás magyarra fordítja minden esetben.

Keresztes Tamás Woyczekként aszkétikus, önemésztõ, önpusztító alkat. Játékát a dinamikus mozgás és a végletes szenvedélyek belsõ feszültsége jellemzi. Jordán Adél Marie szerepében az éhes bestiát játssza, erotikus, szexis nõ, sorsa elkerülhetetlen. Nagyot alakít a csábító ezreddobos szerepében Nagy Ervin, alakításában az is benne van, hogy lenézi, kiröhögi Woyzecket, miközben Marie-t magáévá teszi, mintha csak azért csinálná, hogy megalázza a szerencsétlent. A többiek megmaradtak az epizód szerû alakításnál (Bezerédi Zoltán, Fekete Ernõ, Kovács Lehel, Kiss Eszter), nincs több lehetõség – vagy alig – a figurájukban. Kivétel Elek Ferenc bolondja, aki még itt is tud új színt hozni, megindító jelenség ócska mackó ruhájában, amint Marie csecsemõjére vigyáz.

Dramaturg: Radnai Annamária, fényeffektusok: Bányai Tamás.

Földesdy Gabriella

Megjelent a Kláris 2012/5. számában

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©