Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

MÁGNÁS MISKA

SZÍNHÁZ

MÁGNÁS MISKA

Budaörsi Játékszín

Bizony, ebben a „cintányéros, cudar világban" elkel egy kis líra, szerelem és muzsika. Mert valamennyiünkben felcseng időnként a jól ismert óhaj: „Úgy szeretnék boldog lenni …" A Mágnás Miska c. operett dalai a Budaörsi Játékszín színpadán csendültek fel, közel kétórás felhőtlen szórakozást nyújtva a közönségnek.

A vasútépítő Baracs mérnök és a szép grófkisasszony találkozása a vásárban igazi szerelmet ígér. De ott van a társadalmi különbség, no meg a grófi szülők, a család érdeke: a vasút a kastélyukhoz közel épüljön, és ne a falu közelében! A fiatal mérnök ragaszkodik eredeti elképzeléséhez, és ezért nemkívánatos személy lesz a kastélyban. És itt lép színre a lovászlegény, Miska, aki – Baracs biztatására – a távollévő Tasziló grófként megleckézteti a gőgös famíliát. A mese ismerős – immár több évtizede. Szirmai Albert muzsikája Lehár Ferenc és Kálmán Imre művei mellett világhírű, örökzöld. A fellobbanó szerelem örök operett téma. Némi konfliktus itt is fűszerezi a történetet, mert „A nő szívét ki ismeri?" Aztán minden elrendeződik, sőt Miska is elnyeri méltó „jutalmát", a csinos mosogatólány, Marcsa szerelmét. Bakonyi Károly, Gábor Andor, Békeffi István történetét, dalszövegeit Kaszó Elek is megtoldotta ötletekkel. A Szirmai-melódiák változatlanul csendülnek fel – mégpedig élő zenekar kíséretében, tolmácsolásában. Ez a tény külön öröm a közönség számára. Az egyszerű, forgószínpados díszlet Fodor Viola, a jelmezek Opra Szabó Zsófia munkája. A koreográfus – a táncok egy operett elmaradhatatlan „kellékei" – Molnár Éva. Salamon Suba László rendezése látványos, szórakoztató és méltó egy nagyoperetthez. Magyar Attila, a Budaörsi Játékszín nélkülözhetetlen művésze, a címszerep alakítója, az előadás motorja. Ez a Miska rátarti, agyafúrt fickó. Magyar Attila bőséges humorral és igazi táncoskomikusként komédiázik. Bírja lendülettel és ötletekkel, kihasználva a szerep adta minden lehetőséget. Partnere, Marcsa alakítójaként a nagyon dekoratív megjelenésű Gregor Bernadett. Hangja erőteljes, az általa megformált mosogatólány magabiztos, elbűvölő. (Nagyon is érthető a két lüke gróf udvarlása!) Még a „keménykedő" Miskát is „leszereli". Ez a Marcsa a kis mosogatólánynál sokkal több: ragyogó nő. Rollát, a grófkisasszonyt Csizmadia Ildikó formálja meg. Kedves jelenség, nagyon szép, csengő énekhanggal. Igazi primadonna, aki Baracs mérnök alakítójával, Bakos-Kiss Gáborral együtt a legszebb operett előadások emlékét idézi. A férfias megjelenésű és érces hangú Bakos-Kiss méltó partnere a kedves Csizmadia Ildikónak. Trokán Péter és Timkó Eszter Rolla szülei. Kellő humorral, de nem eltúlozva játsszák a sznob grófi szülőket. Tordai Teri a meglepetés: a kleptomániás nagymama. Egyáltalán nem öregasszony, még őrzi az emlékeit: a nagy szerelmet a segédjegyzővel, és még tud tanácsot adni a szerelem „tudományáról"; aranyosan alakítja ezt a szeretetreméltó „nagyit". Mixi és Pixi a két udvarló gróf: Illés Dániel és Szakos Tibor. Megőrizték azt az „ütődöttséget", amely minden Mágnás Miska felújításon nagy sikert arat. Illés Dániel még különös táncával is nyíltszíni tapsot arat.

A Mágnás Miska bemutatója őszinte siker a Budaörsi Játékszínben. A premiert követő kedves fogadás pedig bebizonyította, hogy Budaörs szereti a színházát s szereti színészeit, akik ezen az estén is mindent megtettek a szórakoztatásukért.

Tárkányi Imre
Megjelent: Kláris, 2012/2.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©