Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

AZ ARANY ÁRA

SZÍNHÁZ

AZ ARANY ÁRA

Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház első bérleti előadásaként Bereményi Géza Az arany ára című művét láthattuk. Piaci játéknak nevezi, de nevezhetnénk piaci tragédiának vagy megrázó drámának is. A műből készült filmet, az Eldorádót már 1988-ban vetítették Eperjes Károly főszereplésével.

Az író nagyapja alakját jeleníti meg, aki a józsefvárosi Teleki piacon árult. Neki állít emléket. A dunántúli színházak előadását maga az író rendezte, a miskolcit pedig Balikó Tamás, aki a mű főszereplője volt ott. A helyszín egy tipikus piac. Emberek jönnek-mennek. Itt mindenki mindent elad, alkuszik, vásárol. Az igazi piaci ember olyan, mint Monori (akit Hunyadkürti István alakít ragyogóan), vérbeli alkusz. Van olyan is, amikor veszít. Például a „felszabadító" szovjet hadsereg „megszabadító" katonáival szemben, de leginkább nyer. Sokat. Gyémántot, s gyémántból aranytéglákat. Tudja, minek hol van a legmegfelelőbb jó helye. A gyémántnak hűséges beosztottja, Berci (Harsányi Attila) hátsójában. Az aranyat pedig Tulipán (Fandl Ferenc), a megfélemlített aranymíves, náci tömeggyilkos önti formába és rejti el. Monori állandó vitapartnere a felesége (Müller Júlia). Mélyen vallásos, istenhívő. Szemben a férjével, akinek a pénz, az arany, az ital és a nő az érték, az Isten. Így élik meg a sorozatos sorscsapásokat. Az egyetlen lányuk (Fabók Mariann) rossz házasságait és a kedvenc kis unoka (Gadus Bogdán) majdnem halálos betegségét, az akkor még gyógyíthatatlan diftériát. Az asszony imádkozik, a férj perlekedik Istennel. Előveszi az ő imádottját, az aranyat, azzal és erőszakkal vásárolva meg a gyerek életét.

Mindent és mindenkit megvásárolhatónak tart Monori. Lehet az az aktuális hatalom embere, a külföldi tőkés, de még maga az Isten is. Istennel „kereskedik" még a halála eljövetelében is. Az unoka lesz a vagyon örököse. Ezt megoldotta. Ő pedig akkor hal meg, amikor éppen ő akar. A felkért bérgyilkos szolga kése éles, a feleség pedig már csak a makacs ember üdvösségéért imádkozhat.

Szádváry Gyuláné
Megjelent: Kláris, 2012/2.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©