Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

A TEMPLOM EGERE

SZÍNHÁZ

A TEMPLOM EGERE

Karinthy Színház

A Karinthy Színház most ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Ennek jegyében immár a második bemutatót láthattuk, amely – mint minden darabjuk – igen nagy sikert aratott.

Már az előtérben harminc év előadásait, színészeit láthatjuk képekben! A ma már színháztörténelem nagy színészei mind láthatók a gyűjteményben. Fiatalon látni azokat a színészeket, akik már sok évtizede eltávoztak közülünk: jó visszaemlékezni alakításaikra, hangjukra, jellegzetes mozdulataikra.

Fodor László a régi Vígszínház sikeres házi szerzője volt, mestere a vígjátéknak. „A templom egere" romantikus szerelmi történet a gazdasági világválság kellős közepén. Úgy gondolhatnánk, hogy a templom egere szegénység láttán aligha lehet nevetni, vígjátékot írni, a szerzőnek mégis sikerült. És ahogy az akkori előadáson, most is nevetünk rajta. Ha párhuzamba állítjuk az eltelt évtizedekkel: szinte semmit nem változott a helyzet.

A bank vezérigazgatója (Mihályi Győző) épp tengerentúli üzletkötéséről érkezik vissza, s azonnal kirúgja eddigi titkárnőjét, (Bartsch Kata), mert nem elég lelkesen dolgozik. Üzlettársa (Schnell Ádám) ugyan nem is titkolja, hogy nem dolgozik, a közös üzlet mégis összetartja a barátokat. Régi bútordarab a bankban Schützl (Kertész Péter), aki nélkül semmi nem menne az üzleti életben. Állandó rajongója, saját fia, a „Feri" (Schruff Milán) is tiszteletét teszi hazaérkező apjánál, akit imád, ugyanakkor irigyel is népszerűsége miatt. A bankigazgató alig teszi be a lábát a nagy utazás után, beoson hozzá egy szerencsétlen lány, mint a templom egere (Kovács Patrícia), és állást kér. Jobban mondva követel. Vagy kiverekszi, kisírja. Mindegy. Lelkesedése a munka iránt és rögtönzött előadása a szegénységről magával ragadja a főnököt, és hirtelen elhatározással felveszi személyi titkárnőnek.

Tulajdonképpen itt kezdődik a fanyar humor, a keserű nevetés, a nézőtéri összekacsintás, hogy nincs ez másképp most sem! Munkanélküliség, létbizonytalanság, a pénz istenítése, gazdagok és szegények örökös párharca az életért. Az igazgató úr, Karinthy Márton rendezésében, mindez a legjobb formában és arányokban érkezik el a nézőhöz. Csattanós riposztok, gyors váltások, ügyes mozgások: bizonyára tehetséges gárdát jól lehet rendezni! A díszlet Barka munkája, a jelmez Húros Annamáriáé, zeneszerző Nyitrai László, dalszöveg Máthé Zsolt.

Stancsics Erzsébet
Megjelent: Kláris, 2012/2.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©