Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

AZ UTOLSÓ TÍZ ÉV, BAJOR GIZI

SZÍNHÁZ

AZ UTOLSÓ TÍZ ÉV, BAJOR GIZI

Katona József Színház, Kamra

Darvasi László kamaradarabját Bajor Gizi tragikus haláláról ezúttal felolvasó színházi rendezés keretében láthattuk. Ez azt jelenti, hogy a színészek a kezükben tartják a szövegkönyvet, és belepillantanak, esetleg onnan olvassák a szöveget. A színészi játék is visszafogott, nincs szcenírozás, csak arcmimika, ki- és bejövés. Díszlet helyett egy asztal áll a Kamra közepén dobogón, körülötte nyolc szék.

Bajor Gizi élete egyre inkább izgatja az írókat. Nemrég tv-játék készült tragikus haláláról, most színdarab faggatja, miért kellett 58 évesen meghalnia?

Mészáros Márta 55 perces filmjét 2011. szeptemberében mutatta be a televízió Kováts Adél és Rudolf Péter főszereplésével. A film a színésznő halála előtti 1–2 hónap eseményeit rakja rendbe, az utolsó színpadi szerepén (Lady Milford) keresztül nézve a történteket. Részesei vagyunk egy módszeres átverésnek, annak, hogy Germán Tibor, a férj, a figyelmet elterelendő, hozzászoktatta Gizit kisebb adag morfium injekciókhoz. Így ért el a halálos adagig.

Érdekes, hogy mindez 1951. februárjában történt, akkor megborzongatta a közvéleményt a gyilkos férj elvetemültsége, az eltelt közel 60 évben azonban hallgatás övezte az eseményt. A tv-film és most a színdarab műsorra tűzése azt mutatja, valamiért megint érdekes ez a téma. Jelen színdarab attól lesz több, mint egy gyilkossági eset, hogy a színésznő politikától független emberiességét (zsidókat a vészkorszakban, kommunistákat Rákosi alatt mentett), sőt önzetlen jószívűségét is bemutatja (a futár gavalléros megajándékozása, hogy szerelmének imponáljon a fiú).

Darvasi László színdarabja majd tíz évvel korábban indul, A bolond Ásvayné (Harsányi Zsolt sikeres darabja) próbáin. A kulcsszó az öregség. A színésznő harcot vív mindvégig a korával, a betegségével, a kezdődő öregségével, amit láthatóan nagyon nehezen visel el. Nem lehet „leöregezni", megjegyzést tenni a korára, mert színpadi vitalitása határtalan, emellett kacér és kihívó tud lenni. Végül is az öregedés elutasítása motiválja orvos férjét, hogy Gizi vélt betegségének megjelenésekor végezzen vele, aztán saját magával. Germán Tibor tettét csak elmebetegségével (paranoia, rögeszme) lehet magyarázni, saját elképzelése szerint ő „jót tesz" a legsikeresebb magyar színésznővel, mert nem engedi, hogy szenvedjen betegséggel, mellőzéssel, megalázással az a személy, aki hiúsága miatt ezt nem bírja elviselni.

Máté Gábor rendezése alig több egy rádiós hangjátéknál, vagy mikrofon előtti felolvasásnál. A ki-bejárkálás és a föl- és leülések dinamikussá teszik a rövid jeleneteket, ami javára válik az előadásnak, bár az utolsó jelenetben kissé groteszknek hat a hősnő asztalra fekvése. Mintha tudván tudva menne a halálba, holott épp ellenkezőleg. A rendezés a színészre épül – persze máskor is, nemcsak most, de ezúttal fokozott jelentőséggel –, a színészi megjelenésre, hangra, mimikára. Bajor Gizit, a színésznőt, az embert, a "jelenséget" nem sokan képesek felidézni. A mindene volt a szerepjátszás, nemcsak színpadon, a mindennapi életben is játszott. Mulattatta, hogy elhiszik neki a játékot (más forrásból lehet tudni, hogy néha telefonon letagadtatta magát azzal a trükkel, hogy a szlovák cselédlány hangján és akcentusával szólalt meg), hülyét csinált a nyilas rendőrből is, amikor az a férjét kereste a lakásban. Fullajtár Andreát el tudjuk fogadni Bajor Giziként a színpadon, nehéz feladatát jól oldja meg. Ugyanez vonatkozik a Juditot alakító Pelsőczy Rékára, a Sárit játszó Pálos Hannára, a két szerepet is alakító Bodnár Erikára. A férfiak kissé jellegtelenné válnak, ez még a Germán Tibort játszó mackós Lengyel Ferencre is vonatkozik. Kocsis Gergely, Dankó István, Mészáros Béla, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Tasnády Bence épp csak ott vannak. Pálmai Anna narrátorként kellemes hangjával járul hozzá az előadáshoz.

Földesdy Gabriella

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©