Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

LENNI VAGY NEM LENNI

SZÍNHÁZ

LENNI VAGY NEM LENNI

Vígszínház

Lengyel Menyhért forgatókönyvéből készült a Vígszínház bemutatója, a Lenni vagy nem lenni. Hogy ki volt Lengyel Menyhért? Molnár Ferenc mellett az egyik legismertebb, világhírű magyar színpadi szerző. Tájfun c. darabját már a némafilm korszakában megfilmesitették. Ő volt a Csodálatos mandarin c. Bartók-balett szövegírója, majd a harmincas években Amerikában filmforgatókönyveket készített. Két jelentős sikerfilm, két ellentétes előjelű komédia: a szovjet hatalom álságos puritánságát kifigurázó Ninocska – Greta Garbo remek alakításával – és a náci Németország mindent leigázó, brutalitását is bemutató Lenni vagy nem lenni jelezte a szerző ötletgazdagságát, humorát. Ez utóbbi, a Vígszínházban most bemutatott színpadi mű, amelynek eredeti amerikai filmváltozata még a háború évében készült, a lengyel színészeknek és hazafiaknak a náci betolakodók ellenei bátor harca – igazi, szórakoztató játék. Tura, az éppen a Gestapóról szóló darabot próbáló – ugyanakkor Hamletet játszó! – nagy lengyel színész több okból is féltékeny szép és tehetséges feleségére. A kissé hiú színész, amikor hazájáért, az ellenállás harcosainak kiszabadításáért különös szerepet vállal – valódi hőssé válik. Ebben a váratlan fordulatokkal és szerepcserékkel járó harcban már megfeledkezik a színpadról, a féltékenységről – bár az is lehet, hogy ezt a hősi „alakítást" is csak egy szerepnek véli

Marton László rendezése végig hihető, fordulatos. Ugyanakkor megőrizte a szituációkban rejlő humort. A darab indítása, a kis varsói húsboltban megjelenő Hitler – aki a varsói színház egyik művésze a Führer maszkjában – már jelzi a helyzet drámaiságát, amely később a Londonból érkező, náci ügynökprofesszor megjelenésével fokozódik. Bagossy Levente könnyen mozgatható díszletei pergővé és filmszerűvé teszik az előadást.

Lukács Sándor játssza a nagy lengyel Shakespeare-színészt. Egyaránt kitűnő a feleségére féltékeny férj és az öntelt színész szerepében. Amikor pedig a megölt, áruló professzor, vagy a Gestapo főnök „bőrébe bújik", érezni játékán, hogy mindannyiuk életéért küzd. Hegyi Barbara a feleség. Egy kicsit férje árnyékában él, kacér szépasszony, aki élvezi a rajongó pilóta-fiú udvarlását, ugyanakkor a veszélyes helyzetekben őszintén aggódik a férjéért. (A szerep filmbeli alakítója a gyönyörű Carole Lombard volt, aki a film bemutatója után repülőgép szerencsétlenség áldozata lett …) Vallai Péter színész-rendezője, Fesztbaum Béla a Hitlert alakító – fellépésben és mozdulataiban a Führert remekül karikírozó – színész megformálója és Molnár Áron szerelmes repülőhadnagya remek karakter-alakítások. Mészáros Máté áruló professzora is meggyőző.

Shakespeare ürügyén, egy vészterhes korban felmerült a kérdés: Lenni vagy nem lenni? A megmaradás, a hazafias helytállás drámája a Vígszínház előadása. Izgalmas színház – érdekes fordulatokkal, humorral.

Tárkányi Imre
(Megjelent a Kláris 12/3. számában)
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©