Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

KOLPERT ÚR

SZÍNHÁZ

KOLPERT ÚR

Pesti Magyar Színház
Sinkovits Imre Színpad

Műfajmegjelölése: „játék … részben" – szellemes, mert hiszen szünet nélkül játsszák – tehát szó szerint kell venni, részben játék. De melyik része az?

Forgách András fordította, ami már jelez valamit: feltehetően „modern" darab. De mennyire?

Az internetről azonnal megtudhatjuk: a szerző, „David Gieselmann 1972-ben született Kölnben. A német kortárs dráma egyik legmeghatározóbb alakja. Ismertté Herr Kolpert című darabja tette, melyet először a kortárs dráma fellegvárában, a londoni Royal Court Theatre-ben mutattak be.

„Vacsorázzunk együtt, így szól a meghívás, de abban a pillanatban, amikor a vendég házaspár belép az ajtón, kezdődik az ugratás. Halott van a ládában! ... Vagy mégsem? Herr Kolpertet, az unalmas bérszámfejtőt tényleg brutálisan meggyilkolták volna – minden ok nélkül – a titkárnő és káoszkutató barátja? És a hitetlenkedő építész és a cinkos adminisztrátornő valóban részese lesz egy másik gyilkosságnak? David Gieselmann darabja ismerős csapásokon indul el, de ismeretlen terepre érkezik…" (Forgách András, Internet) (Egy korábbi bemutató időpontja 2008. április 20. volt Székesfehérváron, a Vörösmarty Színház – Pelikán Teremben.)

2010 tavaszán mutatta be a Magyar Színház Sinkovits Imre Színpada, Sipos Imre rendezésében. Ő így vall: „Hívő emberként nekem fontos, hogy ez a darab pont Isten hiányáról beszél. Egy istenhívőnek mindig van perspektívája, a Kolpert úr szereplőinek nincs. Tulajdonképpen ez az előadás szórakoztató módon mutatja meg az ürességet: egy ugratásokkal tarkított történetet látunk, aminek a végére kiderül, hogy a viccek mögött jóval több rejtőzik." És: „Az én szememben ez egy abszurd komédia. Sokaknak Ionesco vagy Mrozek ugrik be erről a műfajról, ám én a Kolpert urat egy pinteri abszurdhoz hasonlítanám: alapvetően realista előadás, ahol azonban csak látszólag van minden a legnagyobb rendben". (Internet)

16 éven felülieknek ajánlják az előadást – mert ők már találkoztak élettel és halállal. Abszurd, vagy vígjáték, vagy komédia – kinek hogy. Mert máshol ezt olvashatjuk a darabról: „A kortárs német abszurd megfűszerezve némi beszámíthatatlanul valós krimimotívummal". (7ora7.hu) Ámbár még szatíraként is jellemezhetjük, ha nagyon muszáj.

Mert ezek a „valós krimimotívumok" humort is teremtenek, de talán elfedik a lényeget. A kiüresedést nem belülről éljük meg, legfeljebb messziről nézve elfogadhatjuk, hogy ezek az emberek – látványosan a Sarah Dreher és Ralf Droht-pár (Ruttkay Laura és Bede Fazekas Szabolcs), kevésbé látványosan a Mole-házaspár is (Edith – Benkő Nóra, Bastian – Fillár István) – mennyire kiüresedtek. Furcsa módon Bastian megütközik azon, hogy Ralfék nem házasodtak össze – holott ez inkább csak ál-problémának tűnik. Kiégettségük a gond, fiatal koruk ellenére. Sarah kihívó, erotikus, elcsábítaná akár a kimért, magába forduló Bastiant is – ennek megfelelően Ralf is próbálkozik az ijedős, férje által nagyon is elnyomott, férjétől tartó Edithnél. Akik előbb nem isznak alkoholt – szemben Sarah-ék bevallott „vedelésével" –, aztán bepótolják. De mégsem ez a játék igazi „tartalma".

Először valóban nehezen hihető, hogy a színpad előterében álló, nagy, titokzatos láda üres, nincs benne Kolpert úr. Hiszen még kopogások is (ki)hallatszanak! – újabb alkalmakat teremtve helyzetkomikumokra. Bastian, mint amolyan kimért lelkiismeret, kezd életre kelni, félelmetessé válni. Négyük közül talán csak ő nem érzi, hogy ebben a légkörben muszáj választani: vagy gyilkos lesz valaki, vagy meggyilkolt. A külső, de többször is belépő Pizzás – egy pizzafutár – (Rancsó Dezső) a másik, aki nem fogja fel, mi zajlik itt, ő kívülállóként csak furcsállja, ami történik, bár sok furcsaságot látott már addig. Így hát ők ketten szaporítják az áldozatok számát. Mert Kolpert úr véres hullája mégiscsak előkerül – kizuhan a szekrényből. Amire korábban amúgy utalás történik, csak nem hiszik el ezt a házigazda párnak. Pontosabban már tréfának vélik, hiszen a láda – amiben viszont nagyon komolyan hittek – üres volt. A legmélyebb átalakulást az addig elnyomott Edith magatartás változásán láthatjuk. Miután nagyon nagy indulattal öli meg a pizza-futárt – lezuhanyozik. A legjobb, amit tehet… A korábbi igencsak erős indulat-kitörése után – Kolpert úr ellen – azonban talán nem is annyira meglepő ez a fordulat.

Kevés fogalmat alkothatunk a káosz-kutató Ralf elgondolásáról, tudományos munkájáról, bár a káosz-elmélet több elemét pontosan idézi. De persze elsikkad a folytonos párbeszéd, indulatok tengerében. Ugyanakkor talán éppen ezt a káoszt próbálta meg színre vinni maga a szerző. Bizonyos fajta káosz valóban érzékelhető – az előadás csaknem legvégéig pergő dialógusokat, kavarodásokat látunk, a pizzarendelések sorozatos összekeveréséről – helyzetkomikum forrása – nem is beszélve. De ez nem az igazi káosz. Az igazi káosz az emberek fejében van, ha van. Vagy az üresség inkább? Hiszen még szórakozni menni is unalmas – Sarah megfelelő indulattal írja le, hogy a szórakozóhelyen azokat látják, akikkel már a középiskolában is együtt jártak, és akik szintén azokat bámulják, akik szórakozni mentek... Minden, minden unalmas. A gyilkosság az elején még túlzottan is visszafogott Edith-et kielégíti – néhány percre. Ő még „hulla-gyalázásra" is képes, a gyűlölt Kolpert úr esetében. Természetesen hármójuk számára marad a végső üresség, ruhátlanul az embrió-pózra emlékeztető „sírdogálás" most már a teljes magányban, elszigeteltségben egymástól is.

Kétségkívül vehetjük humornak is – itt-ott. Gyilkosságokkal telezsúfolt napjainkban ez a három hulla – „akik" ráadásul premier plánban „megjelennek" az előadás vége felé a láda felénk eső oldalának eltávolításával, mögötte plexivel, egymáson fekve a három „hulla" gondosan elrendezett „kompozíciója" alaposan szemügyre vehető – már szinte „semmi". Azt sem igazán tudni, miért vetkőzik meztelenre Ralf – „mert kedvem van hozzá" – állítja... Nincsenek érzelmek? Az előadás során többször is nagy érzelmek jutnak felszínre: Bastian féltékenysége, Edith gondoskodása cukrossá vált férjéről, Bastian munkanélkülisége, bár talán valóban tehetséges építész – ezt nem tudjuk meg végül –, talán túlzott önérzetessége, Edith heves kirohanása Kolbert úr ellen, aki nem veszi őt (sem) emberszámba. Mindez azonban számukra kevés, vagy unalmas? A belső űr a gyilkosságokkal azonban nemhogy eltűnne, tovább növekszik – hiszen nem is lehet ez másként, az igazi emberi értékeket tekintve.

Az előadás fordított látásszögből keres kiutat a belső űrből: mi az, amit nem szabad tenni. Az előadás ezt pontosan megmutatja. A díszlet kifejező, jól használható: a szinte túlzsúfolt, modernnek tűnő szoba, telefonnal, a hangsúlyosan nagy ládával (Szlávik István). Jellemzőek a jelmezek is: Ralf mezítlábas lezsersége, Sarah kihívó öltözéke, a Mole-házaspár konzervatívnak tűnő öltönye-ruhája. (Tordai Hajnal munkája) Jó a zeneválasztás is.

Györgypál Katalin
(Megjelent a Kláris 12/3. számában)
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©