Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

VÁNYA BÁCSI

Színházi kritikák

Vígszínház

VÁNYA BÁCSI

Különös színmű A. P. Csehov „falusi életképe", a Ványa bácsi. Hősei vidéken élő emberek, akiknek az élete egyhangú és kilátástalan. A városból „áttelepült" Szerebjakov komoly tudósnak képzeli magát, és úgy gondolja, hogy mindenki – ifjú, második felesége, sógora, a nem éppen ifjú Ványa bácsi és saját leánya, Szofja – érezze kötelességének az ő „nagyságának" elismerését és kiszolgálását. Ez a Szerebjakov idős, betegeskedő ember – és végtelenül önző. Az ifjú feleség pedig gyötrődik a falusi élettől, az unalomtól, miközben a lázadozó Ványa bácsi és a vonzó, de kissé italos falusi orvos, Asztrov egyaránt szerelmével ostromolja. Ványa erőszakosabb, míg az orvos szerelmi vallomása mélyen felkavarja az asszony, Jelena érzéseit. Szofja, a leány viszont reménytelenül szerelmes az illúzióit vesztett Asztrovba. A csehovi megoldás csak az lehet, hogy heves szóváltás után az önző professzor és felesége visszatér a városba, Szofja és Ványa bácsi pedig tovább dolgoznak a birtokon. A doktor is egyedül marad … Marton László rendezése megidézi a csehovi világot. Azt a világot, amelyet a kitűnő orosz író más műveiből is jól ismerünk. Önzés, reménytelen, illúzió nélküli élet és szerelem, végzetes indulatok játszódnak le a színpadon, amelynek régies szoba-díszletét Michael Levine alkotta meg – kissé talán túlzsúfoltan. Az egyszerű jelmezek tervezője Victoria Wallace.

Ványa bácsi szerepében Gálffi László minden mozdulatában, reagálásában azt a nyugtalan, lázadó és harcias férfit állítja elénk, aki önzetlenül dolgozik a „nagy" tudós nyugalmát biztosítva, miközben irigyli a fiatal feleségéért. Szép a döbbenete, amikor Jelena és az orvos csókolózását meglátja, miközben ő éppen virágot szándékozik átnyújtani az asszonynak. A professzor elleni, kirobbanó indulata talán ezzel is magyarázható. Hegedűs D. Géza játssza az orvost. Kitűnő alakítás: a még lelkesedni tudó férfit, az italos szerelmest és a már mindenbe beletörődő embert formálja meg emlékezetesen. Amikor józan, Ványával szemben is „tartása" van. Hámori Gabriella az ifjú feleség, Jelena. Szép és elbűvölő. Sajnáljuk kilátástalan élete miatt. Valóban, ez az asszony nem ezt az öregedő, beteges és önző férjet érdemelné, akit Benedek Miklós játszik, hitelesen ábrázolva a csak a saját boldogulását, sikereit és érdekeit „ápoló" férfit, akitől nagyon távol áll a szeretet és mások munkájának értékelése. A fiatal Bata Éva Szofja alakítója. Előnytelen házi ruhában, kendővel a fején a falusi birtok mindenese. Érzi, tudja, hogy egész megjelenése nem lehet vonzó a doktor számára, mégis reménykedik. Az utolsó jelenetben szépen játssza a lemondó, erős fiatal lányt, aki még a lelkileg összeroppant Ványa bácsit is képes vigasztalni. Kútvölgyi Erzsébet az öreg dajka szerepében a nyugalom megtestesítője. Mindenkihez van vigasztaló szava, a ház „védangyala".

A sajnálatosan ritkán játszott Ványa bácsi előadása szép vígszínházi estét eredményezett kitűnő rendezésben és remek színészek közreműködésével.

Tárkányi Imre

Megjelent: Kláris, 2011/1.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©