Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

page2047

A Kláris antológia ’23 című kötetünk bemutatójáról

2023. november 21., Kláris antológia '23 kötetbemutató az Újpesti Könyvtárban:

Németh Nyiba Sándor és Goldoványi Zoltán könyvtárvezető segítségével új helyet találtunk a Kör számára, miután a Fáklya Klub megszűnt számunkra is.

A kellemes hangulatú könyvtárban tartalmasan telt el a 2 óra. Többen betegség miatt nem tudtak részt venni, a helyváltoztats ellenére is 25 fő volt jelen. Műsorvezető Földesdy Gabriella volt.

Bevezetőként Goldoványi Zoltán üdvözölte a jelenlévőket. Ezt követően Györgypál Katalin, az antológia szerkesztője mondott pár szót a kötetről:

"A folytonos, olykor mély, átfogó változások közepette is elkészült 29. antológiánk. A 29 év alatt összességében jelentős a szerzők körének változása, bár a létszám mindig közel azonos, most éppen 140 fő. Közülük nálunk új szerző 15 fő. Szerzők nélkül természetesen nincs antológiánk.

A különféle művek tartalmilag szerteágazóak: az ember egyéni problémái, kisebb közösségek ügyei, természet, hazánk, művészetünk, veszteségeink; múltunk egyes eseményei, magyarságunk. Haza, hazafiság, ma már a katonai kiképzés önkéntes vállalása is.

Petőfi neve nem halványul, mint ahogyan Madách Imréé sem. A robotok világa feltehetően sohasem fogja felülmúlni az érzelmek szerepét, fontosságát az emberi életben. A mesterséges intelligenciának nincs saját hite. Egy MI program tud álverset írni, de igazit nem, mert éppen a lélek hiányzik belőle, mint ahogy ez hiányzik az elektronikus zenéből is. Szabályos, tökéletes, lélek nélküli.

Az alkotó munka – legyen bármilyen jellegű és minőségű –, igen sokat segíthet érzelmeink elismerésében és kifejezésében. Az alkotónak feltétlenül segít, de az alkotást megismerőnek, befogadónak, netán élvezőnek is bizonyára. És ez, végső soron, saját védelmünket szolgálja. Mert érzelmeink felismerése felvértez az elkerülhetetlen, folytonos változásokkal szemben saját magunkban és a világban egyaránt."

Ezt követően elsőként Rehorovics Anita restaurátor-képzőművész beszélt munkájáról, képeiről.

Őt Lengyel Géza követte, aki pár szót mondott a Csepeli Tamási Lajos Olvasó Körről, majd felolvasta hosszabb versét az antológiából.

Németh Nyiba Sándor szólt a most véget ért 49. irodalmi táborról, majd versét Horváth Edit olvasta fel nekünk.

A 90 éves Imre Ferenc hosszasabban mesélt életéről is, majd versét is felolvasta.

Katona Mária Csokonai egyik versét énekelte.

Ezt követően a jelenlévő szerzők nevük abc-sorrendjében szerepeltek:

Balázs Erzsébet, Bíró Gáspár dr., Borka Zsuzsanna, Csipke Rózsa, Gyárfás Tamás (kívülről mondta szép versét), Horváth Edit, Kádi Péter.

Szöllősi Dávid éneke színesítette a műsort: „Ki volt az az asszony”.

Majd folytatódott a szerzők szereplése:

Nguyen Piroska, Prosszer G. Júlia (Újfehértóról), Szedő Tibor, Szöllősi Dávid, Takács László, Taskovics Adélról és saját művészetéről Romanek Inka beszélt, majd felolvasta a természetesen jelenlévő Taskovics Adél versét, végül Tornai Xénia szerepelt sikerrel.

Németh Nyiba Sándor egy Seress Rezső dalt énekelt nekünk (Csendes ember lettem), majd Szöllősi Dávid énekelt egy bús dalt.

További verseket hallhattunk Horváth Edittől (Rész és egész), Balázs Erzsébettől (Csendes eső), Csép Rózsától (A magány mérlege), Gyárfás Tamástól (Az idő), Takács Lászlótól (A Teremtés csodája).

Katona Mária énekelt Tihanyról;

Prosszer G. Júlia olvasta fel versét, végül Földesdy Gabriella olvasott fel részleteket az antológiában megjelent írásából nagy sikerrel.

Gyárfás Tamástól haikukat hallhattunk még, végül Szöllősi Dávid énekelt nekünk, majd vezetésével közösen énekeltünk – mint kiderült, kicsit hangosan – népdalokat.

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©