Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

Könyvespolc

Németh Nyiba Sándor

KRÚDY ANTOLÓGIA 2022

Részletek az antológia ajánlóból:

Az élő legenda, őskövület szépíró, Krúdy Gyula nyomot hagyott az olvasók lelkében, örökbe hagyta munkásságát a kor embereinek.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör negyven éve ápolja az íróóriás alkotásainak életben maradását. A Krúdy Kör Budapesten havi három-négy, vidéken havi rendszerességgel rendezi meg a zenés, irodalmi és művész esteket. Külhoni magyar alkotótársakhoz évi rendszerességgel ellátogatunk. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör szellemiségében ápoljuk nagynevű írók, költők munkásságát, szülőházuknál, hagyatéki színhelyeken emlékezünk meg többnapos Krúdy Alkotótáborok keretében. A közelmúltban, 2022 szeptemberében valósult meg a negyvenharmadik tábor. Támogatást kaptunk az NKA Nemzeti Kulturális Alap és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattól. A Biró Family Nyomda önzetlenül segíti az irodalmi kört és alkotóit. A patinás egyesület egyedülálló az országban, háromszáz taggal büszkélkedhetünk, névre szóló QR kóddal ellátott fényképes igazolványt kaptak, igény szerint. A Krúdy Kör színvonalát öregbítette néhai Csukás István meseíró, Keres Emil Kossuth-díjas művészek, Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja, Király Lajos író, költő, műfordító, a Krúdy Kör exelnöke.

Az élők közül többek között Pánti Anna az opera nagykövete, Erkel-díjas, Baranyi Ferenc, Lator László Kossuth-díjas írók, költők, Kaiser László Lant- és Toll-díjas író, költő, Székely Gábor Petőfi-kutató, Stancsics Erzsébet (Táncsics-leszármazott), Kanizsa József, Szénási Sándor István Krúdy Aranyérmes írók, költők, Simon M. Veronika Holló László-díjas, nemzetközi hírű festőművész, Rehorovics Anita Aranyecset-díjas festőművész-restaurátor, Turi Török Tibor Podmaniczky- és Krúdy-díjas szobrászművész, Vizsolyi János Magyar Szobrász Társaság-díjas szobrászművész.

A névfelsorolás a teljesség igénye nélkül történt. Negyven év múltja felbecsülhetetlen alkotó munkásságokat rejt. A rendezvényekre nagy tudású írókat, költőket, irodalomtörténészeket, zenészeket, előadóművészeket hívtunk meg. A Krúdy Kör rendezvényein közel száz fő vesz részt.

A Krúdy Kört vezetni, szellemiségét megőrizni, kulturális központokba elvinni az irodalmat és a művészetet; számomra ez hitvallás. Szeretnék az ősök útján járni, a mai modern világ lüktetésében, forgatagában, a legkisebb alkotóműhelyeken keresztül a legnagyobb gondolkodók között Krúdy-hitet elvetni.

Töretlen akarattal, egyedi, jellegzetes, családias hangulatú rendezvényeket tudhatunk magunk mögött.

A jövő kulcsát folyamatosan faragjuk a költészet, előadóművészet nyelvén.

A művészet megfogalmazhatatlan, magasztos, törvénytelen, mindenre hatást gyakorló, emberi lelkekben kutató, tanító szellemiség.

*

A 40 éves Krúdy Gyula Irodalmi Körről (részletek a fülszövegből):

Az egyik legolvasottabb szépíró: Krúdy Gyula tiszteletére a kiemelkedő, kortárs alkotók szövetséget kötöttek: egyesületet alapítottak, melynek neve: az óbudai székhelyű Krúdy Gyula Irodalmi Kör. A magyar bíróság 1982-ben pecsétjével hivatalosan is nyugtázta megalakulását. Azóta beköszöntött a 2022-es év, s a Krúdy Kör méltó módon ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

Négy évtized nagy idő! A Krúdy Kör művészei értékes és mozgalmas éveket hagytak maguk mögött. Az emlékek kedves súlyát, barátok elvesztését, akiket örökre a szívünkben őrzünk, az új alkotótársak szívélyes köszöntését. A Krúdy Kör töretlen sikere a tudáson alapuló alázat. Nem elég a született művészi tehetség, ehhez egy erős, felemelő kar is szükséges, mely soha nem gyengül meg. A Krúdy Kör joggal nevezheti magát az ország egyik legpatinásabb, legmozgalmasabb körének. Az alkotótársak lélekszáma közel 300 fő. Népszerűségünk titka a sokszínű alkotó közösség. „Krúdy Estek” címmel Budapesten havonta 3–4 alkalommal, neves előadókkal, valamint a Krúdy Kör művészeivel zenés irodalmi összejöveteleket szervezünk, festménykiállításokkal egybekötve. Országos szinten irodalmi előadásokat tartunk, a külhoni magyar alkotótársakhoz is rendszeresen ellátogatunk. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör idén novemberben 44. alkalommal indítja útjára háromnapos alkotótáborát nagynevű költők, írók, művészek emlékének ápolása céljából.

A Kör alkotóit a legendás Krúdy Gyula karizmatikus szellemisége öleli át. Általa nemcsak a múltba, hanem a jövőbe is bátran tekinthetünk.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©