Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

Esszé

Losonczi Léna

Mentális egészségünk

Örömmel fogadtam a megadott témát, hiszen szíven talált, mivel a léleknek éppúgy, mint a testünknek, megvannak a betegségei. És milyen szorosan összefügg a test és a lélek állapota! Ismert az ókori olimpiák óta fennmaradt mondás: Ép testben ép lélek. Ám ez fordítva is igaz! Csak ép, egészséges lélekkel lehet a testünk is egészséges. Mert a lélek betegségei megbetegíthetik a testet is. Mi a lelki egészség? „A teljes egészségünk része, az a forrás, amely képessé tesz bennünket arra, hogy sikeresen irányítsuk életünket.” (Dr. ifj. Wernigg Róbert) Újabban német orvos-kutatók kidolgozták és felhasználják a gyógyításban azt az ismeretet, hogy milyen lelki problémák mely szervek működését zavarják meg, betegítik meg. Képalkotó magyar nyelvünkben is sok kifejezés utal erre a jelenségre. Pl. a gondot, szomorúságot „szívére vette" (szívbeteg lett), vagy ugyanezt „nem tudja megemészteni” (gyomorbeteg lett), vagy „nyomja a vállát a lelki teher” (hátfájdalom).

A mindennapi életünk nehézségei valóban megbetegíthetik a lelket, és vele, általa a testet is. Tehát nagyon fontos, szükségszerű beszélni a lélek egészségéről. Ezért örülök a témának. Hogyan lehet megőrizni a mentális egészségünket? Mert minden ember egészséges ép lélekkel születik. (A gyermekkori sérülésekről most nem szólok.) Életutam nehézségei között nekem a hitem segített, az Istenhez ragaszkodás, a Tőle kért, várt segítség, bátorítás, támasz… Viszont megvallom, hogy ez sem bizonyult elegendőnek, mert volt, hogy a lelkem a „mélybe zuhant”.  Itt persze lehet hivatkozni az egészséges életszemléletre, a pozitív gondolkodásra, a meditációk eredményeire, hasznosságára… De szerintem nagyon fontos a helyes önismeret, a reális önértékelés, saját magunk elfogadása, az önbizalom. A magam tapasztalatából kiemelném a rendszeres mozgást, a természettel való értékes kapcsolatot, gyönyört a természet szépségében, Isten csodálatos világában. Az öröm képessége elengedhetetlen! Sokat segíthet az apró örömök megélése, a „csendes csodák” felismerése. Tudatosan, agyi irányítással is tudunk segíteni az állapotunkon, mert a lelki egészség fejleszthető. A harag, a gyűlölködés, a bosszú nagyon sokat ronthat az állapoton. Ezektől minél előbb meg kell tisztítani a lelket, a tudatot. A megbocsátás, a másik ember elfogadása, a szeretet pedig elősegíti a gyógyulást. Aktív pedagógus koromban a kollégák gyakran megkérdezték, mi a titka annak, hogy én mindig mosolygós, vidám, kedves, türelmes vagyok. Ezt válaszoltam: békességben vagyok önmagammal, embertársaimmal és Istennel.

Az ép lélek megőrzéséről sajnos még kevés szó esik általában, hisz aki lelki problémáiról beszél, falun lenézik, megszólják. Pedig a pszichológia prominens szakemberei határozottan hangoztatják a lelki egészség fontosságát. Dr. Bagdy Emőke professzorasszony könyveiben, előadásaiban hasznos tanácsokat is ad a mentális egészség megőrzéséhez. Tudom, megértem, hogy különösen egy-egy családi tragédia, gyász, válás, munkahely elvesztése, súlyos betegség… okozhat olyan megrázkódtatást, ami a lélek harmóniáját felborítja, beteggé teszi. Ezeket magam is átéltem. Ám a magam sajnálata helyett elkezdtem másokon segíteni. A Covid-járvány ideje előtt önkéntesként éveken át rendszeresen bejártam a városi kórházunkba beteglátogatásra, majd kórházi istentisztelet szervezése céljából. Készítettem és vittem a betegeknek bibliai biztató Igéket kinyomtatva, hogy bátorítsam őket, a gyógyulásba vetett bizalmukat erősítsem. A mások bajának, helyzetének megismerése engem arra késztetett, hogy ne a magam gondjával, lelki terhével foglalkozzak, mert a másik embernek még súlyosabb a keresztje. Lelki gyógyulásomat nagyban segítette ez a foglalatosság.

Minden kedves olvasónak lelki békét, harmóniát, testi-lelki egészséget kívánok tisztelettel: Losonczi Léna


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©