Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

Fórum

Kelemen Bata Mária

Mindig kettőn áll a vásár

Júlia szomszédjába egy idős néni költözött a családjával. A néni kedves, segítőkész volt. Rövidesen barátságot kötöttek egymással. Júlia a nagymamáját látta a néniben. Megkérdezte tőle, szólíthatja -e maminak. Természetesen, válaszolta a néni nevetve.
Ezután ha úgy adódott, kölcsönösen kisegítették egymást. Mami sok élettapasztalattal rendelkezett. Így számtalan esetben adott tanácsot sütés, főzés, kertészkedés terén. Júlia pedig apróbb dolgokat vásárolt részére a boltban, piacon, vagy meglocsolta a virágoskertjét, melyben főleg rózsa pompázott, tavasszal pedig csodálatos nemesített tulipánok virítottak. Nagyon vigyázott rájuk. Féltett kincseinek tartotta valamennyit. Nem volt irigy, de csak arra érdemes embernek adott belőle. Közös tulajdonság számukra a virágok szeretete, ezzel egyre közelebb kerültek egymáshoz.
Mami többször megjegyezte:
– Milyen jó, hogy „közös nyelvet” beszélünk!
– Igen, én is örülök neki – helyeselte Júlia.
Mami folytatta gondolatmenetét:
– Tudod, van egy mondás: „Mindig kettőn áll a vásár!” 
– Igaz – mosolyodott el a fiatalasszony.
Afféle szlogenként sokáig fenn maradt köztük.
Egyik napon Júlia nem látta Mamit tevékenykedni a kertben. Rossz előérzete támadt. Átment hozzá. Meglepődött, amikor megpillantotta, mozdulatlanul feküdt az ágyában. Folyt róla a víz, szinte sütött a homloka a láztól. Azonnal adott neki lázcsillapítót, vizes borogatást. Kerékpárra pattant (akkor még nem volt telefon), kihívta az orvost. Jött is rögtön, tüdőgyulladást állapított meg mindkét lebenyén. Mentőt hívott, két hét kórházi kezelés után a néni gyengén, de gyógyultan érkezett haza. Örömmel üdvözölték egymást.
Mami bement a kamrába, kis idő múlva papírzacskóval a kezében tért vissza, ami a nagy ecsben tartott tulipánhagymákat rejtette.
– Köszönöm, hogy megmentetted az életemet! – suttogta halkan. Szemei sarkában könnycseppek gyűltek.
– Ugyan már, Mamikám!  Hogyan szól a mondás? – kérdezte Júlia meghatódva.
– „Mindig kettőn áll a vásár!” – válaszolta mosolyogva Mami. 
Júlia még mindig abban a házban lakik, most ő lépett nagymamakorba. A szomszédban mami unokája és dédunokái élnek. Egy-egy hogy vagytok, vagy köszönésen kívül nem történik semmi más.
A kölcsönösségnek mára híre hamva sincs. Pedig milyen jó volt!


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©