Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Kanizsa József

SZÁMADÁS

Montázsmagazin antológia

A Montázsmagazin tízéves működése alatt igyekeztem figyelemmel kísérni munkájukat, és ahol lehetett, segíteni ezt a nemes feladatú „ország-világot” érintő irodalmi és képzőművészeti felvállalást, nem mindennapi munkát, amit Weininger Endréné, Erzsike vállalt föl, családjával együtt. A honlapon kiépített hálózattal beépültek a Világháló kapcsolat rendszerébe, ezzel ország-világban ismertté vált a Montázsmagazin szépirodalmi és a művészet felé nyitott tevékenysége.

SZÁMADÁS, a sok-sok író, költő, irodalmár, képzőművész és a művészet minden ágában ismert egyéniség bekapcsolódása, bemutatása.

Az pedig különleges lehetőség volt számomra, hogy a jubileumi antológiához előszót írhattam. Kezdetektől fogva ismerem a szervező, a kapcsolatok kialakításainak folyamatát, a néhány éve elhunyt Antalfy István író, költő, az AGRIKON lap szerkesztő-újságírójának köszönhetően, így kapcsolódtam Weininger Endréné, Erzsike munkájához is. E számítógépes világban tudtam, hogy jövője lesz ennek az irodalmi, képzőművészeti célzattal indult kezdeményezésnek. Éreztem, hogy az alakuló közösségnek olyan építő ereje lesz, hogy kinő Kecskemét, de még az országhatáron túlra, és eljut a nagyvilágban élő magyarokhoz. Időt, energiát nem kímélve, különleges tudás birtokában és az egyéni lendülettel teremtettek nívós esteket, bonyolítottak le színvonalas, értéket adó rendezvényeket,  a honlapon pedig a bemutatkozást, a riportok, az interjúk megjelentetésével teremtettek új lehetőséget az írók, költők, képzőművészek, művészek, esetenként más műfajból is bekapcsolódó egyének bemutatásával, kapcsolattartásával irodalmi értéket. Ezzel a lehetőséggel a fiatalabb irodalmár generáció számára is adtak bizonyítási, sőt fejlődési lehetőséget, hogy a Magyar Irodalmi életbe be tudjanak kapcsolódni, friss, új értéket tudjanak adni az Utókor számra. Az egymásra odafigyelés, a „biztos jövő” megteremtése is lehet erős „malter”, kötőelem a mi földi életünkben és e szép Magyar Honban. Úgy érzem, erre teremtett bennünket az Úr, hogy ezt a megtartó erőt mi író, költők, művészek, tudósok vagy a rátermett vezetők tudjuk fenntartani, megtartani, de nem szabad ezzel visz-szaélni, csak józan ésszel, mindenféle tudással felkészülten szabad megtenni. Az írókban, költőkben, művészekben eddig felhalmozódott „bölcsesség erejével” lehet hatni az Olvasóinkra, a honlapokat böngésző érdeklődőkre, hiszen ebben a szép magyar honban kell élnünk, cselekednünk, jövőt teremtenünk az utódok számára. Ez lehet üzenet is a fiataljainknak, ne hagyják el az országot, itt verjenek gyökeret, alapozzák meg a biztos, békés, boldog jövőt, ők hassanak az „uralkodóinkra”, hogy ez a „szebb jövő” mielőbb elérhető és biztos  legyen ebben a Magyar Hazában.

A SZÁMADÁS antológiában 48 szerző – író, költő, festőművész, grafikusművész – alkotása jelenhetett meg, adhatta közkincsé írásait, képzőművészi munkáit. Nincs arra lehetőségem, hogy mind a 48 szerzőtől mutassak be részleteteket, vagy említsek meg minden képzőművészt.

A borítón Kotaszek Hedvig „Őrző” című festménye látható. A hátoldalon Weininger Erzsébet alapító-szerkesztő és Weininger Dóra főszerkesztő megjegyzései olvashatók. „A Montázsmagazin arra hívta a költőket, írókat, képzőművészeket, hogy egy pályázat, majd antológia keretében osszák meg velünk a témával kapcsolatos gondolataikat, érzéseiket, s általuk a műveket is. A Számadás című antológia ezekből az alkotásokból született.” …„Az alkotók sokféle témában más-más stílusban fejezik ki mondanivalójukat. Ettől lesz színes a kötet, igazi ínyencség a kultúrát kedvelőknek.”

Hiszem, hogy a magyar szónál nincs szebb a világon. Ennyi szép, kifejezésben, tartalomban gazdag szókinccsel csak mi rendelkezünk. Ezeket kell bölcsen felhasználni az írástudóknak, a törvényt alkotóknak, s ezeknek a szavaknak erejével kell, hogy tudjunk hatni az érző szívekre, az értő lelkekre, Olvasóinkra itthon e hazában és a Világ Népe, magyarjai számára.

SZÁMADÁS legyen minden eddig, a MONTÁZSMAGAZIN-hoz bekapcsolódott, és a jövőbeni ide csatlakozó író, költő, művész számára itthon és a nagyvilágban, hogy tudják gyarapítani a magyar irodalmi, képzőművészeti, művészeti értékeket. E rövid földi életünkben ezt a kincset át kell örökíteni az utódok, a jövő generációja javára.

Bízom abban, hogy a most megjelent új antológiában is „kincsek, szépírói írások, értékes művészeti alkotások” kerültek kiadásra a MONTÁZSMAGAZIN vezetőinek, szervezőinek, az antológia szerkesztőinek köszönhetően.

Weininger Endrénét, aki maga is kerek évfordulót ünnepel, Isten éltesse, és a magam és az Olvasók nevében is kívánok további sok sikert, jó egészséget.

Magam részéről, aki szintén „számadásra” készültem ebben az évben, további sok sikert kívánok az alkotóknak, a szerkesztőknek az értékes magyar irodalmi kincsek, képzőművészeti, művészi alkotások megjelentetéséhez, az antológiához.

Az Olvasóknak pedig sok örömet kívánok őszinte megbecsüléssel, igaz zalai, zajki szívvel, és kívánom, hogy mindenki megtalálja a szívét, lelkét felvidító írást, művet!

(Számadás. Antológia. A Montázsmagazin és a WING Kiadó közös kiadványa. 2022, 170 p.)

♣    ♣    ♣

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©