Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Tóth Ágnes

Asszertivitás

Az életünk része. Folyamatos tanulás, a szavak, gondolatok formálása a beszéd. Alapfeltétele ennek a világnak. Vagyis kommunikálunk, mert társas lények vagyunk.

Az asszertivitás tanult kommunikációt jelent. Meglátásom szerint minden kommunikáció tanult. Minden ember kifejlesztette a saját beszédstílusát. Ebből kifolyólag számos technika létezik. De vegyük azt az embert, aki normál beszédstílussal rendelkezik, aki figyelembe veszi a másik másságát és érdekeit is. Aki problémás helyzetben, egy jól kimondott gondolatsorral megoldja a kényes helyzetet. Fel tudja magát vállalni őszintén, tisztán. Meghallgatja a másikat úgy, hogy átéli a másik érzéseit. Nem akar felülkerekedni. Igyekszik a gondolatvilágát átérezni úgy, hogy nem akar dominálni felette. Így kialakulhat egy őszinte kapcsolat, s olyan megoldás születik, amit a másik el tud fogadni.

Az asszertív kommunikáció arra törekszik, ahol mindkét fél szükségletei teljesülnek, és ezzel a környezetre gyakorolt hatása is jó irányba mozdul.

Ehhez a tanult kommunikációhoz még sok olyan egyéb dolog is tartozik, amire nem is gondolnánk, valahogy beépült az életünkbe. Speciális kommunikáció pl. a rendőröké, tanároké, orvosoké, jogászoké. De beszélhetnénk a jelbeszédről a siketeknél, vagy egyfajta jelképrendszere van az információs tábláknak az utak mentén. Aki autót vezet, annak bizony meg kell tanulnia a KRESZ-t.

Ahány féle ember, annyi féle beszéd, információ, ami nem mindig megfelelő számunkra. Beállítottság kérdése, kit meny-nyire lehet manipulálni. Ebből adódnak azok a bizonyos másfajta technikák.

Azok az emberek, akik a „tiszta” asszertív kommunikációt használják, tisztába vannak önmagukkal, jogaikkal, tudják kontrollálni érzéseiket úgy, hogy a másik ember önkifejezését támogatva valósul meg az együttműködés, a határokat betartva.

♣    ♣    ♣

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©