Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Kelemen Bata Mária

Bosszantó viselkedés

Minap vásároltam a piacon, összefutottam egy állítólagos barátommal. Utóbbi időben csak telefonon tartottuk a kapcsolatot.

A szokásos ölelés után kezdte a végtelen szóáradatot. – Jaj, de jó, hogy találkoztunk, hallottam kórházban voltál! – Majd szinte levegővétel nélkül mondta és mondta a magáét. Milyen az egészségi állapota, mikor és hol volt vizsgálaton. Mi történt a családjában, szomszédban, kutyájával, a testvérével, pedig nem is ismerem. Egy idő után kényelmetlenül éreztem magam. Rápillantottam az órámra. Közbe szóltam. – Ne haragudj, hogy félbeszakítalak, de indul a buszom, öt perc van az indulásig.

Gyors búcsúölelés. Sietősre vettem a lépteim. De ő még mindig nem állította le magát. Esküszöm, mintha magnószalagot nyelt volna. – Úgy örülök a találkozásnak, olyan jót beszélgettünk! – Visszafordultam, válaszom egy kérdés volt: –  Szerinted?

Na, ekkor már a fél piac minket figyelt. Integettem, és elvegyültem az emberek között.

A buszon azon bosszankodtam, hogyan mentem bele ebbe az egyoldalú beszélgetésbe. Be sem tudtam rendesen vásárolni. Tudhatnám, ha felhív telefonon, akkor is ez történik. Az első udvarias hogy vagy után jön az én… kivagyokiság! Pedig egy intelligens ember, megjegyzem, ezt túlontúl is tudja magáról.

Egyre jobban megerősödött a tudattomban, hogy nem szeretem ezt a fajta viselkedést.

Feltettem magamnak egy kérdést: Barát az ilyen?

♣    ♣    ♣

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©