Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

M. Csóti Ágnes

Őszi hangulat

A hosszantartó meleg a fákon zölden tartotta a leveleket, alig látni az ősz színeit, az aranysárga és az okker után még a vörösbe nem mentek át, hogy aztán sárgán lehulljanak.

Így még nem hozta el az ősz hírét a táj.

Már akkor készültem az őszre, amikor a frissen préselt mustot ittam. Nagyon szeretem, és csak ritkán jutok ilyen finomsághoz, keveset ihatok belőle, így nagyon tudtam értékelni, ami nekem jutott.

Az ősz számomra akkor az igazi, ha a számban érzem az ízeit. Lassan jönnek az őszi ételek: a főtt és a sült gesztenye, a sütőtök, a dió, a mogyoró, a naspolya és még ki tudja mind felsorolni. Mindnek más az aromája, más illata van, és mindből sokféle finomság készülhet.

Ezekre az ízekre vágytam már tavaly október óta, és nagyon megörültem, amikor a férjem a birskörtére hívta fel a figyelmemet egy üzletben. A birskörte fanyarkás illata, ahogy keveredett a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió és a citrom aromájával, már jobban emlékeztetett arra, hogy talán itt az ősz.

Alig bírtuk ki, hogy a meleg étel lehűljön, de már azon törtük a fejünket, hogy meddig kell még várnunk a finomságra.

A teraszra tettük, ott gyorsan kihűlt, és amikor tálba kanalaztam a kompótot, a férjem kitalálta, hogy hidegebb és finomabb lesz, ha egy kevés szénsavas grapefruit italt is öntünk hozzá.

„Így hozta el az ősz hírét” most már a birskörte kompót egy őszi pénteki napon.

♣    ♣    ♣

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©