Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Mészáros István

Kék tangó

Károly kicsit fáradtan ült le a pláza kacskaringósan kialakított ülőkéjére. Mellette is ültek. A hangszórókból diszkrét hangerővel a Kék tangó szólt, ami éppen a születési évében volt sláger. Károly nem csak hallgatni szereti, de aktívan műveli is zenét. Mikor gyerekei picik voltak, gitározott, énekelt nekik, és bizony kották hiányában József Attila, Weöres Sándor versekre dallamokat talált ki. Azóta is zenésít meg verseket a maga és barátai szórakoztatására.

Leülve, csak úgy magának csendben felsóhajtott.

– Ez a szerző egy zseni.

Szeme sarkából kis mozgást érzékelt, de nem figyelt rá.

– Leroy Andersonra gondol? – kérdezte egy hang.

– Igen. Aki ennyire lágy dallammal képes volt tangót írni, az tudott valamit. Ráadásul ez volt az első slágere, amivel igazán ismertté vált.

– Miből gondolja, hogy zseni volt?

– Aki megzenésíti az írógépet, a smirgli papírt, aki érzékeltetni tudja a macskák lágy, rugalmas, mégis erőtől duzzadó mozgását, az csak egy zseni lehet.

– A könnyű zenei ipar amerikai terméke csak.

Károly idáig nem is figyelt igazán, csak élvezte a zenét, de most kezdett egy kicsit felélénkülni.

– Mennyire „zeneipari termék” a szinkópát mint ütemképletet kiemelni és érzékeltetni, hogy milyen csodákra képes egy ütemképlet? Mennyire könnyű az a mű, amelyik egy elképzelt, fantom ezredről szól, amely vagy túléli a háborút, vagy nem, és sebesülten, lerongyolódva nem is győzni akar, csak hazamenni a családjához, és mindezt csak zenével képes érzékeltetni?

– De akkor is csak egy kis ugribugri zenéket ontó szerző, már ha annak lehet nevezni.

Károly most kezdett egy kicsit indulatosabban beszélni.

– Az ugribugri zeneszerző amúgy orgonaművész volt, később basszus szólamokat játszott. Katonaként részt vett a világháborúban. Néha hetekig, hónapokig töprengett, míg végre megírt egy-egy darabot. Azért pattogatott kukoricát zenével érzékeltetni, vagy a vonósok pizzicatóit egy műbe foglalni mégiscsak teljesítmény!

– Uram! Magának nem kéne zenével foglalkoznia, még hallgatnia sem érdemes, mert nem ért az egészből semmit. A zene csak arra jó, hogy elvonja a figyelmet arról, hogyan lehet kizsákmányolni az embereket érzelmileg. A zenétől még nem épült egyetlen ház sem, nem készült belőle étel, teljesen fölösleges időtöltés, mint minden művészetnek nevezett agymosás.

Károly otthon ránézett a gitárjára, de nem merte kézbe venni. Egy hét múlva már eljátszotta az Egy boszorka van kezdetű gyerekdalt, de egy akkordot még hetek múlva sem volt képes bátran lefogni. Milyen jó, hogy nem a Louvre folyosóján találkozott ezzel az emberrel, mikor Delacroix Khiosi mészárlás című képét nézve szörnyülködött a kép jobb alsó sarkában az éhes pici gyereken.

♣    ♣    ♣

 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©