Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Jóna Dávid

LEVEGŐ VÉRE

Ambrus József versei

Engard: A páston Ambrus József, a lendített szúrások, a finta is tempo vívás nagymestere. Rutinos versenyző, vívódásaiban is határozott, a férfias líra képviselője. Allez.

Mutatom.

Megmondom őszintén, kifejezetten szeretem a verseket, a kortárs magyar verseket leginkább. Azért, mert ebből a közös kulturális közegünkből törnek fel leghitelesebben, legátélhetőbben a személyességek, a szenvedélyek.  A nehezen kifejezhető érzelmek éreztetése, lebegtetése itt teremt egy olyan mikroklímát, amelyben könnyen önmagunkra lelhetünk. És ez azért komoly ígéret! A versek közül azokat kedvelem, amelyeknek van tartásuk, amelyek mernek kockázatot vállalni, van eredetiségük, amiben érezni az intellektus és az érzelmi intelligencia összhangját. És azokat, amelyek nem hatásvadászok, nem negédesek, nem közhelyesek. Meg is vagyunk. József teremtett világában megszemélyesített fogalmak lélegeznek, sorsukat betöltik, és friss árnyékot mutatnak az utókornak. Ő úgy írja, hogy „a versben mindig égni kell a költőnek”, igaza van, nem is alibizik, kevéssé méricskél, fontolgat, hanem beleáll. Moralizál persze, mint a költők általában, vélhetően dühítik a világ dolgai, ilyenek vagyunk.  Azt mondja, hogy „ma is a versek adnak igazat!” Azt nem tudom, hogy igaza van-e, s ha igen, akkor miben, de ez itt nem is lényeges. A megfogalmazás minőségén a spot, s abban jól állunk. A líraiságon, annak képiségén. És ezen a téren is jól állunk. Mert a legfőbb értékmérő az, hogy képes-e élménnyé válni az olvasóban a leírt szöveg. A képzelet kalandozásához élményszerűség kell.

Próbáltam azonosítani a kötetben használt formát, de a hagyományos formák kötöttségei szűknek bizonyultak, így maradt a többségében keresztrímes formai kísérletezés, ami, ha letisztul és következetessé válik, akkor lehet védjegyszerű, addig csak érdekes. A kísérletezés egyébként József költői világának kulcsmotívuma, meglepő hipnózisszerű világát jól szolgálják szókapcsolatai, jól effektezi ezt a szürrealitás és realitás mezsgyéjén született világát. Remélem, nem „elpazarolt bizakodással” írom, hogy ez az univerzum egyediségével, szimbolikájával nyomott tud hagyni. Ahogy írja is, „gyorsul a harangnyelvek pulzusa, friss szavaimmal rezdül az élet”, ránk, olvasókra vár, hogy vele rezdüljünk!  Kalandra fel!  Vagyis „engard”!

(Ambrus József: Levegő vére. Versek. Borító, grafikák: Körmendi Rita. Aposztróf K., 2022, 152 p.)♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©