Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Maurer Teodóra

FÉNYSZÖVŐ

Völgyi Ildikó – Lédikó versei

A kedves olvasó számára is öröm, hogy Völgyi Ildikó Kabócatánc (2017); Napmadár (2019) művei után immáron a harmadik, a Fényszövő című verseskönyvét veheti kézbe, és a szerző költeményei révén ismerkedhet gazdag érzésvilágával.

Lédikó az új kötetét nem a címadó versével kezdi, hanem önvallomást tesz, az isteni fényhez fordul segítségért, incselkedik a halállal, hogy a szív húrjain zenélni tudjon.

Szereti az irodalmat – kedvenc költője Ady Endre (Lédaság) –, valamint érdeklődik történelmünk iránt (Trianon 100, Fantomfájdalom).

Az alkotó szereti szűkebb hazáját, őt is vonzza a Balaton szépsége (Vihar, Balatoni kép, Kikötő). Nem csak ismeri, hanem elismeri városa neves embereinek a tevékenységét, e kötetében tisztelettel emlékezik Siófok szobrászművészére, Varga Imrére (Csillag volt, Esőben).

Baráti kapcsolatának köszönhetően készültek a kötet illusztrációi, melyek a költő előző köteteihez hasonlóan Moritz Lívia festőművész remekei. A festmények témái és az adott versek mondanivalója szépen egymáshoz illenek. A két alkotó ismételt együttműködése igazolja kettejük barátságának elmélyülését (Összetartozás), a közös alkotói munka örömét.

Völgyi Ildikó nagyon szereti a természet szépségeit, mintegy azokban is a lélek nyugalmát keresi. Számunkra is feltárja a világ értékeit (Csodás világ). A természeti jelenségeket, a napszakokat és azok fényeit nem csak megfigyeli, hanem sokszor le is fényképezi, versein keresztül pedig velünk is szemléletesen láttatja (Vihar, Pirkadás, Esti zene, Kék Hold, Játszom a Holddal, Alkonyi mámor).

Az évszakok közül a tavasz, a megújulás a kedvence (Zengő bimbó, Tavaszi zsongás), melyen keresztül számunkra is új remények ébredését sugallja.

Az alkotó sokat utazik, úgy a hazai (Pilisi üdvözlet, Visegrádi ősz, Salamon-torony), mint a külföldi élményei (Olaszország, Franciaország, Montenegró, Izrael) mély nyomot hagynak lelkében. Néha képzeletbeli utazást is tesz (Stockholm utcáin).

Számára nagyon lényeges a családi összetartozás, szeretteihez való kötődése (Hazafelé, Legyen elég! Édesanyám virága). Lényegesnek tartja a baráti kapcsolatai megtartását, ezt jelzik a hozzájuk írt gondolatai (A fény, Várakozás, A túlsó oldalról, Órák és rózsák, Boldogság hintő), ugyanúgy fontos a kollégái iránt érzett tisztelete (Borostyánablak).

Kiemeli a nő szerepét a teremtés, a társadalom és a férfi szempontjából (A nő).

Orvosíróként megjelennek verseiben az emberi szervezet legfontosabb részei, sejtjei és azok működése, a test és a lélek kapcsolata, azok egyensúlyának fontossága. (Szívhúrokon, Lomb és tüdő, Páros élet, Cseppekből egész, Szakadó ér, Lüktető élet, Zakatoló), és őt is foglalkoztatja az élet és a halál gondolata (Élet és halál).

Lédikó több versében is érződik, hogy a költő saját érzéseit is latolgatja. Számára a lombokon átszűrődő napfény is reménysugár (Újrakezdés, Átúszom). Sokunkhoz hasonlóan ő is a lelki békéjét keresi (Gondolkodom), igyekszik meglelni, amiben a hite is segíti (Érkezés, Isteni fény, Légy üdvös Március!, Izraeli emlék, Zenélő templom, Karácsony, Újrakezdés, Visegrádi ősz, Szívdobbanás).

Orvosként, barátként együttérez a beteggel, a beteg hozzátartozóival, aggódik értük a jelenlegi kritikus vírushelyzetben, ami a 2020-as, 2021-es évre rányomta bélyegét (Legyen elég!, Tanoda, Iszonyat). E különleges időszaknak több versében is hangot ad (Maszkok mögött, Koronák árnyékában, Csendesség).

Érdemes kiemelni, hogy a költő egyik kedves írója, Hamvas Béla mottójával nyitja meg, és önvallomásával (Határtalan lélek) zárja a kötetét.

Oldalról oldalra, sorról sorra szövi a fényt olvasóinak a verseiben felbukkanó fénysugarakból és a Fényszövő című versével, amely vers a kötet címadó költeménye is.

A kedves olvasók számára a kötetet Előszavában Gróf Tamás Ákos költő és Dr. Szabó Lajos ajánlja, Zséli Szilvia méltatja.  

Habár Völgyi Ildikó úgy szakmai, mint irodalmi sikerekkel is büszkélkedhetne, nem teszi, szerényen így vall: „egy vagyok a sok közül”. Ugyanakkor foglalkoztatja a gondolat: „Mi marad fenn utánam?”

Kedves Lédikó! Az új kötetedhez szívből gratulálok. Nagyon sok versed tetszett, igen megfogott, és volt, amivel azonosulni tudtam (Sérült angyal).

Az Újrakezdés című vers nevemre történt ajánlása számomra nagyon nagy megtiszteltetés, külön köszönöm. Erőt, hitet és reményt ad a mindennapjaimban, fogódzkodó, hogy mindig lehet jobb, és mindig történhet valami csoda, amely átsegít a nehézségeken.

Fennmaradnak a szép verseid, és általuk szárnyalsz a teljesség felé.


(Völgyi Ildikó – Lédikó: Fényszövő. Versek. Borítókép és illusztrációk: Moritz Lívia. A „Berkenye Tamárdi Aékotókör” Egyesület támogatásával. Zamárdi, 2021, 142 p.)
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©