Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Pongrácz Zoltán

Erőgyűjtés

Erőgyűjtésre akkor van szükségünk, ha magunkat nem tartjuk elég erősnek bizonyos feladataink megoldáshoz. Vannak dolgok életünkben, melyek elviseléséhez  erős lelkiállapotra van szükségünk. Sokszor a lelki erőnkre jobban van szükségünk, mint a fizikai erőnkre.

De van, amikor az öregség velejárója az elerőtlenedés. Ez nemcsak korfüggő jelenség, hanem lehet betegség által okozott átmeneti, vagy folyamatos leépülés okozta gyöngyülés.

A Biblia is foglalkozik ezzel. „Gyengeségeimmel fogok dicsekedni”, írja a Krisztusi levélben. Legtöbben az erejükkel, munkájukkal, sikereikkel és tehetségükkel szoktak kérkedni. A lelki erejükkel alig-alig. Aki sok őt érintő szenvedésen megy át, Istenhez fordul segítségül, ha más kapaszkodója vagy szenvedésének elviseléséhez más orvosság nincsen, vagy nem használ.

Fizikai erőnlétünk befolyásolja  pszichikai állapotunkat is. Ehhez viszont kell az önbizalom és a hit. Önbizalom hiányában az ember elkedvetlenedik, akaratgyenge lesz, és ezzel a lelkiállapottal nem tudja elvégezni a munkáját.

Az erejük teljében lévő fiatal sportolóknak, hogy minél jobb eredményt érjenek el, gyűjteni kell az erejüket sok edzéssel, hogy izomzatuk erős legyen, bírják a megterhelést.

Az erős fizikai munkát végző embereknek szükségük van az energiagazdag táplálkozásra, hogy pótolni tudják a munkában elveszett energiájukat a következő munkájukhoz.

A vallásos ember azzal bíztatja magát, hogy „mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít”.

Önmagunk is tudunk önmagunknak erőt gyűjteni, de bármilyen művészi, tudományos, politikai közösség is adhat számunkra életkedvet, önbizalmunkban való megerősödést, lelki megnyugvást, munkakedvet.

A szellemi munkához is kell tréningezni folytonos tanulással, képzéssel, hogy ki ne menjünk a gyakorlatból. A túlterhelés sem fizikai, sem szellemi értelemben nem jó. Kifárad az illető és  legyengül, s kezdheti elölről az erőgyűjtést, ha egyáltalán bírja. Tudni kell, hol a határ.

A pihenéssel is lehet erőt gyűjteni. A kikapcsolódás is felfrissít és erőt ad. „Kell egy kis áramszünet… mindenkinek”.

Az idegrendszerünktől is függ, milyen erőt tudunk felmutatni. Ha erős, akkor nincs baj, de ha gyenge, nyugtatni kell és egyéb gyógymódokkal erősíteni. Lelki akaraterő kell.

Láthattuk, hogy a lelki és a fizikai állapotunk egymást befolyásolják, ezért mindkettőt edzeni kell. Egységben az erő, a széthúzásban a gyengeség.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©