Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Losonczi Léna

Erő-erőtlenség

Amikor erőgyűjtésről gondolkodunk, érdemes megvizsgálni az alapfogalmat. Mi az ERŐ? Nem a fizikai meghatározásra utalok. Szerintem az erőnlét, vagyis az erő létezése képesség a mindennapi  fizikai és szellemi munkára. Ez a képességünk bizony változó, hol több, hol kevesebb van belőle. Ha különböző okokból lecsökken, erőlenné válunk. Ismerős lehet a „nincs erőm hozzá, gyenge, erőtlen vagyok” kifejezések állapotának érzése. Akkor újra erőt kell gyűjtenünk, hogy végezni tudjuk a megszokott munkánkat, s visszanyerjük a munkabírás képességét.

Hogyan pótolhatjuk az elfogyott erőt?  Mi módon gyűjthetünk új erőt? Bizony fontos a megfelelő vitamindús, elegendő ásványi anyagot is tartalmazó táplálkozás, a mozgás, testünk karbantartása, elegendő pihenés, alvás, kikapcsolódás, séta a természetben… Sorolhatnám a közhelyeket, bár ezek mindenki által ismertek.

Mi a helyzet a lelki erőnkkel, ami szintén elhagyhat bennünket?  Ennek is több oka lehet: kimerültség, fásultság, betegség, gyász…  Az elvesztett lelki erőt is vissza kell szerezni, mert a munkánkhoz, de a létezésünkhöz is nélkülözhetetlen. Ilyenkor is szükség van pihenésre, sok időre, sok-sok szeretetre, lelki békére, jó beszélgetésekre megértő társsal, zenére, olvasásra, humorra, pozitív gondolatokat tartalmazó bátorító, biztató írásokra… Ilyeneket találunk a Klárisban is!

Ide kívánkozik nekem a jézusi gondolat is: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” Én pedig sokszor erősítettem magam a napi 8 tanítási órám végén hittanári munkám során a Pál apostoli mondat idézésével: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít.”

Minden kedves olvasónak sok erőt kívánva

                                                                            Losonczi Léna
♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©