Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

ESSZÉ

Csató József

Megbolydult világunk

Zaklatott napjainkban megbolydult világ „köszöntött” ránk. Nem könnyű eligazodni manapság a ránk zúduló információ áradatban! A Marx György szerinti gyorsuló idő sodrásában vergődünk nap mint nap.

A XXI. század első negyedét lassan megélve sajnos áradnak felénk a rosszabbnál  is rosszabb hírek.

Közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában háború dúl. Egy emberöltővel ezelőtt véget ért a II. világháború, amely rengeteg szenvedést és halált zúdított a földkerekségre, az orbis terrarumra. Azonban a hatalmak és vezetőik, úgy látszik, mégsem tanultak az első és a második világháború borzalmaiból.

A nagyhatalmi törekvések miatt a területszerzések ismét felütötték  a fejüket. Ismét katonák és békés civil emberek halnak meg értelmetlenül.

A második világháború után is számos helyi háborúk, villongások keserítették az emberiséget. Ez a mostani azonban mindennél veszélyesebb, hiszen akár belesodródhatunk egy harmadik világégésbe, amelyre szörnyű még  rágondolni is, hiszen minden eddiginél nagyobb véráldozatot és pusztítást okozhatna.

Háború és béke. Mi természetesen a béke oldalán állunk, és elutasítunk minden vérengzést. A mostaninak ugyanúgy nincsen semmi értelme, mint  általában a háborúknak.

Nagy felelősség terheli azokat a vezetőket, akik kirobbantották  ezt a legújabb szörnyűséget! Majd minden bizonnyal el kell számolniuk a földi és égi bíróság előtt felelőtlen tetteikért, egy ország lerohanásáért, a gyilkolásért. A támadó és a megtámadott egyaránt nagy veszteségeket szenved. A szemünk előtt bontakozik ki a humanitárius katasztrófa, a menekültáradat.

Mit tehetünk ebben a súlyos helyzetben? Meg kell őriznünk emberségünket,  segíteni a menekülteket, és hitet tennünk nap mint nap a békéért, a vén Európa megmentésért.

Reméljük, hogy mire e sorok megjelennek, addigra véget ér ez az eszement háború, vérengzés. Nem lesz könnyű egy lerombolt ország újjáépítése. De az emberek mindig reménykednek, hiszen a remény hal meg utoljára.

Hazánkban is nagy szükség lesz az összefogásra most, az országgyűlési választások után. Csak így lehetünk  úrrá a közelgő újabb gazdasági világválságon, a pandémián, a békétlenségen.

Bíznunk kell  majd egy   ránk  köszöntő eljövendő  jobb világban!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©