Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Szencsák Erika

Akik eljöttek

Azt mondják, egy tanárnak a tanítványai kicsit a gyerekei is. Főleg, ha nincs saját gyereke, akkor minden gondoskodást, figyelmet nekik tud szentelni. Őszintén tud aggódni értük, örül a sikereiknek, még otthon is ők járnak a fejében. És persze nagyon fáj neki, ha megbántják, vagy közömbösek vele, ahogy egy szülőnek a konfliktusai a kamasz gyerekeivel. Álmodik velük, és ha elballagnak, emlékszik a kis dolgaikra, a szavaikra, a nevetésükre és a poénjaikra.

Azt is mondják, akiknek nincs gyerekük, lehetnek olyanok, mint a jó szülők, hiszen érezhetik ugyanazt az odaadást magukban. A tanári pálya egyébként is olyanoknak való, akik a szeretetüket minden nehézség nélkül szét tudják szórni az emberekre. Nincs bennük, hogy az egy idegen gyerek, szemben a sajátjukkal, nincs olyan, akit jobban szeretnének a másokénál, ezért nem kirekesztőek, ezért mindenkit beengednek. Ez persze egy ideális eset, mert az igazi szülő a gyereknek a szülő, de vegyük most ezt alapul, mert így válik érthetővé a következő történet, amelynek a főhőse talán már elporladt.

Úgy két évtizede, hogy az onkológia osztályon egy daganatos fiatal férfit kezeltek, de sajnos menthetetlen volt. 30 körül járt, vagy kicsivel több év nyomta a vállát. Nem volt saját családja, pedig azt mondta a nővéreknek, hogy egyszer azt jósolták neki, hogy sok gyereke lesz. Ez talán belülről is életben tartotta, hiszen akkor még élnie kell.

De a helyzete romlott, ezt végül be kellett látnia. Viszont sokan látogatták, a legnagyobb forgalom az ő betegágya mellett bonyolódott. A nővérek eleinte nem tudták, mi a foglalkozása, kik ezek a gyerekek, mindig újabb és újabb arcok tűntek fel, szinte egymásnak adva a kilincset az akkoriban még kötött látogatási időben.

Kiderült, hogy a férfi tanár, és a diákjai jöttek el hozzá. Egyszer maga is úgy kommentálta a dolgot:

– Látja, nővér, végül mégis eljöttek hozzám a gyerekeim.

A jóslat valóra vált, bár másképp. De a lényeg ugyanaz volt. Szeretetet adott és az visszasugárzott rá, amikor a legnagyobb szüksége volt rá, amikor még földi testben volt, és tudták, hol keressék, ha át akarták ölelni.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©