Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

Esszé

Nagyné Kiss Dóra

Gyermeknapi köszöntő – szeretettel

Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a Nemzetközi Gyermeknapot. Ennek a jeles, meghitt és örömteli ünnepnek a célja, hogy felhívja az emberek, a világ figyelmét a gyermekek helyzetére és jogaira.
Ezen a lélekemelő ünnepnapon színes programokat szerveznek országszerte. A rendezvények szervezői szeretettel várják a családokat gyermeknapi mulatságokkal, egész napos programkavalkádokkal, hiszen ezen a napon minden a gyermekek körül forog.
Ujjé...! – itt a gyermeknap, és örüljünk! Hurrá...! – vigadjunk, mert sokszínű rendezvények, műsorok várják a gyermekeket színvonalas programokkal: gyöngyfűzés, arcfestés, aszfaltrajzverseny, kézműves kuckó, játékkiállítások, ügyességi játékok (lábzsákos célbadobás, egyensúlyozás), társasjátékok stb.
Az országban több helyen rendeznek rendőrkutyás, mentő- és tűzoltó bemutatót.
Jó, ez a gyermeknap! – egy különleges ünnepnap a hétköznapok között, amikor elvihetjük gyermekeinket az Állatkertbe, a Vidámparkba, úgy együtt családiasan lehetünk. De sajnos, vannak szülők, akik nem tehetik meg anyagilag, hogy ilyen helyekre vigyék a gyermeküket, s azok családilag otthon ünnepelnek.
Ez a nap a gyermekekről szól, és mégis csak különösebb, mint a többi, még akkor is, ha mi, szülők mindennap a gyermekeink körül szeretettel forgunk. Ezen a napon még inkább igyekszünk velük több időt kellemesen eltölteni, jobban szeretni, és még melegebben körülölelni őket. Kedvükbe járunk, elkészítjük a kedvenc ételeiket, süteményeiket, és a közös étkezések, az „együtt” melegségben eltöltött idő bizony sokat számít, sokat jelent lelkileg a gyermekeinknek.
Kedves Szülők, Nagyszülők és Dédszülők! – ezen a pompás napon mi is részesei tudunk lenni gyermekeinkkel együtt e rendezvényeknek, és el tudunk nézelődni, szórakozni a kitűnő programokon, amik bennünk megmaradnak szép emlékként.
Mi felnőttek ilyenkor egy kicsit gyermeknek is érezhetjük magunkat. A gyermeknap  nemcsak a gyermeknek fontos, hanem a szülőknek is, hogy felejthetetlen örömet szerezzen a „szeretett gyermekének”, akit ajándékkal lep meg.
Gyermekeink a SORS-tól csodálatos ajándékok, két ember között pedig egy elég erős összetartó erő. Szeressük, ismerjük el gyermekeinket, figyeljünk rájuk szívünk szeretetének teljes melegével!
Örüljünk ennek a csodás gyermeknapnak, ennek a „SZERETET-NAPNAK”, mert egy okkal több, hogy együtt lehessünk boldogan a gyermekeinkkel! Megkülönböztetett figyelemmel vegyük körül őket! Tegyük ezt a napot ajándékká gyermekeinknek, hogy ne unatkozzanak, hanem inkább remekül érezzék magukat!
Szánjuk rájuk a szabadidőnket az odaadó szeretetünkben, hiszen a „szeretet-adás” a legigazibb és a legszebb ajándék!
Ezen a napon a gyermekek szülői együttérzést várnak el tőlünk, amiben lelkileg újra „talpra állhatnak”, s ezért fejezzük ki mély érzéseinket feléjük, mert gyermekeink a boldogság „DRÁGA KINCSEI”, amikhez nincs hasonló!
Adjuk össze gyermekeinkkel a szeretet „lélekanyagunkat”, ami hozzánk tartozik és tisztító erejűvé tud válni, és mégis saját lelki örömélményt nyújt számunkra, ami ragyogó fénnyel látja el a lelki világunkat!
Ez a gyönyörű érzésű nap összekapcsol még jobban bennünket, s lélekben egybeszerkesztő hatása van. A szeretet mélye nem írható le, mert nem kevesebbet tartalmaz, mint mindent együtt a fénylő csillagokkal…
Minden gyermeknek verőfényes családi légkörre van szüksége, amiben fejlődni tud!
Szeretetünknek ragyogó fénye még a repedéseken is keresztül tud hatolni, ami által a látható világot még jobban képesek vagyunk érzékelni, s benne növekedni, kiteljesedni, ami tartós örömet és boldogságot hoz számunkra.
Gyújtsuk a gyermekeink szívét „szeretet lángra”, és ne csak ezen a napon, hanem mindennap, mert a gyermekeinken keresztül Isten, a Mindenen túli Fény érint meg bennünket, ami összeköt mindnyájunkat.
Hozzon ez a nap igazi, jóságos boldogságot, amitől teljessé és boldoggá válunk! Merjünk boldogságot álmodni és szeretetet cselekedni, amik fényt, melegséget és mosolyt varázsolnak  gyermekeink szemébe, és tegyünk bátran a megvalósításáért!
Igyekezzünk ezt a napot „örömünneppé” varázsolni gyermekeink számára!
Kívánok szívem teljes melegével boldog, örömteli és csodás Gyermeknapot – kicsinek és nagynak – Mindenkinek!


♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©