Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

Próza

Sz. Pőrdy Mária

A pillanat

A kislány az anyja előtt haladt két lépéssel. Egyik kezével a babakocsiját tolta, a másikkal a kocsi ernyőjét húzta fel, hogy a babája arcát ne süsse a Nap. Az asszony a mobilján lapozott. Az akadálymentesített járdáról lelépve pillantott a túloldali közlekedési lámpára. Már villogott a zöld. Látóterébe került a fékezés nélkül feléjük közeledő autó.

Abban a pillanatban a gyerek figyelmetlenül belelépett az úttest kicsi, de mély kátyújába. Egyensúlyát veszítve a fenekére tottyant, miközben kiengedte kezéből a babakocsit. Az tovagurult, és a kék Renault kerekébe ütközve megpördült a levegőben, majd a motorháztetőről az úttestre csapódott. Az autó megállás nélkül folytatta útját.

Az asszony kezéből elröpült a mobil.

– Vikiiii! Viki! Jaj, Vikikém! – sikoltotta, és két kezét előre nyújtva ugrott az ijedtségtől mozdulatlanná dermedt gyerekéhez. Felállította kislányát, leguggolt hozzá. Arcát a kicsi arcához szorítva kérdezgette: – Jól vagy? Ugye, nincs semmi bajod? Jól vagy? Vikikém! Mondd, hogy jól vagy!?

Kérdezősködése zokogásba fulladt.

Szorosan ölelte a gyereket, aki, hogy levegőhöz jusson, lefejtette magáról a szorító karokat. Ekkor látta meg az úttesten anyja széttört mobilját és kissé távolabb a formátlanná gyűrődött babakocsiját.

Karjával átfogta édesanyját, fejét belefúrta a vállába.

– Ne sírj mama! – seppegte. – Majd veszünk másikat! Hallod?! Nem baj – ismételte már sírásra görbült szájjal. – Majd veszünk másikat!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©