Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

Próza

M. Csóti Ágnes

Isten háza – templom

2013. április végén egy vasárnap délelőtt Balatonszemesre mentünk. Cili barátnőm hívott meg, hogy egy kellemes hétvégét töltsünk vele. Kicsit tartottam ettől a találkozástól, előtte összevesztem vele, amikor utoljára nálunk járt.

– Megígérem, ha rajtam múlik, akkor nem fogok a barátnőmmel összeveszni! – mondtam férjemnek, mert emlékeztetett az akkor történtekre.

A vasárnapi finom ebéd után a Balaton parton hosszú kirándulást tettünk, és végigsétáltunk az eddig nem látott vízparton. Megmutatta, hogy kell telefonnal fényképezni, hogy azzal tudjak a partról felvételeket készíteni. Este filmet néztünk. Szótlanok voltunk, mert barátnőmet filmnézés közben nem szabad beszélgetéssel zavarni! Utána meg ki akar beszélgetni, hiszen éjjel egykor olyan álmosak voltunk a hosszú délutáni sétától, hogy pillanatok alatt elaludtunk. Összebújtunk férjemmel, így melegítettük egymást.

A reggelire felkínált gyümölcsjoghurton aztán majdnem sikerült mégis összevesznünk, mert azt találtam mondani:

– Csak délután szoktam joghurtot enni, reggelire teát kérek, ezt majd uzsonnára szeretném elfogyasztani!

–  Eszed, nem eszed – mormolta halkan, de aztán mégis lekapkodta az asztalról az elénk kínált ételt, és visszatette a hűtőbe, majd teának való vizet tett fel a tűzhelyre.

A bőséges reggeli után elindultunk a falu felé, miközben mesélt a vidékről. Kellemes utunk volt, ahogy a hosszú fasor mellett a dombtetőre feljutottunk. Az egyik utca közepén egyszer csak feltűnt egy barna téglával kirakott kápolna, ami több évtizedes vadgesztenyefákkal körbenőtt területen állt. A kápolna előtti rozsdavörös színű padsorokkal olyan volt, mintha a szabadban lehetne találkozni Istennel. Itt még nem találkoztam vele. Nem gondoltam, hogy a közelében vagyok.

Hétfő délelőtt volt, sajnos a Latinovits Zoltán Múzeumba nem tudtunk bemenni, ezért tovább sétáltunk. Akkor láttuk meg a déli napsütésben a hatalmas platánsoros út egyik szögletében a templomot. Ahová már régen vágytam, és tudtam, hogy meg kell találnom, az most itt állt előttem. A bejárati ajtó ugyan nyitva volt, így bementünk, de csak a zárt vasrácsig jutottunk. Különös fények világították meg a keresztet és rajta Istent. Kezemet a rácsra tettem, és akkor valami történt, mintha egy belső hang szólt volna hozzám. Mintha kapcsolatba kerültem volta a kereszten lévővel. Egyre csak jöttek a különös gondolatok, és nekem csak fogni kellett a távolról jövő adást. Boldog voltam, az egész bensőmet átjárta az a belső bizsergés, ami aztán a rácshoz tapasztotta a kezem. Nem szerettem volna, ha a pillanat nyom nélkül elszáll. Maradj még, kérleltem magamban, mondd, amit hallanom kell, és jó volt hallanom, éreztem, ahogy az agyamban megszólaló hangok melegséggel és boldogsággal töltenek el. Előtte ilyet még soha nem éreztem! Azt mondtam a barátnőmnek:

– Ne haragudj, egy rövid időre szeretnék most egyedül lenni!

Nem volt nálam papír, ceruza, ezért nem tudtam leírni azt, amit a belső hang mondott, de a hátamon futkosott a hideg, a karom lúdbőrzött, és ehhez foghatót előtte még soha nem éreztem.

Férjem ezután lépett az előtérbe, és elkezdett fotózni. Nem bántam, nem haragudtam rá, azt mondtam neki:

– Most megzavartál egy érzésben, de amit eddig hallottam, ha csak eddig tartott, akkor is egy csoda volt!

Tovább sétáltunk, és sikerült megtalálnunk Latinovits Zoltán köztéri szobrát. A templomban ért boldogsággal a szívemben tértem vissza. Beültem a szoba egy csendes szegletébe, elővettem a levendulás könyvemet, amibe akkor szoktam írni, ha nem akarom, hogy a gyorsan jött gondolat nyomtalanul elillanjon. Akkor írtam ezt az Imát:


Ima a Balatonszemesi templomban


Uram, ki itt vagy előttem ezen a feszületen, egy fehér fal előtt a keresztfára megfeszítve, kérlek Téged, hallgasd meg imám.

Hozzád jöttem, hogy a lelkemet megtöltsem a Tőled kapott erővel, és hittel, segíts meg engem. Kell a Te hited és erőd, ami tovább vihet utamon.

Kérlek Téged, segíts meg engem, szeretettel jöttem a Te házadba, adj nekem hitet, hogy bízhassak benned.

Szeretettel teljes szívemben kell a Te erőd, nélküled én kicsi és kevés vagyok, egy porszem itt a Földön, de hinni akarok Benned!

Az, aki mellettem van, szeret engem, és én is őt.

Nélküle kevés lennék, támaszom ő, vele az életem egész és szép, csak ő ad hitet és Te, hogy a helyes utat megtaláljam.

Szeretem őt, mert vele az élet szép, és csak benne bízom, visz utamon tovább, de ha nem érezlek Téged, akkor kevés vagyok.

Most éreztem, hogy itt vagy, eddig hiába kerestelek, ebben a kis templomban benne vagyok én, akit szeretek, és benne vagy Te.

A fény, ami világossá tette itt létedet, rám nem világított, a rács mögül nézek rád, szememet kinyitottam, és a kis fény feléd világított.

Add meg nekem azt az erőt, amit eddig hiába kerestem, hiába jártam házaidat, sehol sem találtalak.

Itt érzem erődet és a fénnyel bevilágítottad egész énemet.

Nem akarlak elveszíteni Téged, akit csak most találtam meg.

A lelkem a Tiéd, és szeretettel gondolok Rád: Ámen!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©