Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

Próza

Lőrincz M. Gizella

Májusi emlékek

Minden nap, mikor reggel a kávéját issza, ablakából az úton túl a szemközti park öreg fáit nézi. – Emlékezik. – Túl régen volt már, de olyan tisztán jelenik meg szemei előtt, mintha csak tegnap lett volna. – Képek, hangok sorjáznak…


Városukban minden évben a május 1-jei ünnepnek ez a park volt a fő színtere.

Persze, akkor még nem így nézett ki.

Most a homokos hepe-hupás földet zöld gyep borítja, kövezett utak, modern játszótér uralja. – De ő csak kúszik vissza az idestova hatvan évvel ezelőtti képbe. – Látja magát fehér zokniban, ünneplőben, szüleivel s nagymamájával. – Nagyit az el nem maradhatott – nagy gonddal, szép masnira kötött – fejkendőben, s az ilyen alkalmakra tartogatott „mejjes”-kötőjében, mely sohasem gyűrődött össze a sublótfiókban, és zsebéből került elő a zsebkendőbe kötött aprópénz az utolsó gombóc fagyira, vagy a körhintán az utolsó körre hazamenetel előtt.

A park közepén májusfa állt. – Magas rúd, színes kreppapír szalagokkal. – A szél időnként meg-meglengeti. – Üde színfolt a fák zöld lombkoronái között.

Az emberek boldogan mosolyognak, kezükben egy-egy szál virág: tulipán, orgona s kis, magyar zászlócska papírból. – Néha meglengetik.

Színpad! – Rajta táncoló tarka szoknyák kavalkádja. Száll az  ének, dobognak a kalapos férfiak csizmái. Tenyerek csattannak, tapsvihar. – A zsivaj csak délben szűnik. – A sátrak felől birkapörkölt illata leng, gőzölög a virsli, csapolják a sört, mérik a citrom- vagy málnaszörpöt. – Édesség! Üveg cukortartóban. – Mennyei égi manna.

Az évnek ezen a napján földi paradicsommá változik a város hatalmas parkja.


A fák óriások lettek azóta. Kérgük megvastagodott, ágaik kiterjedtek, szinte egymásba fonódtak. – Így állnak ma is.


A május 1. – munkaszüneti nap. – De az emberek szívükben ünneplik. – S így válnak az emlékek egyre tartalmasabbakká, színesebbekké, fontosakká.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©