Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Csató József

BARANGOLÁS A SZÍNEK BIRODALMÁBAN

Dr. Kesztyűs Ferenc albuma

A Cserhát  Művész Társaság kiadásában jelent meg napjainkban egy újabb szép színes kötet, dr. Kesztyűs Ferenc: Barangolás a színek birodalmában című albuma.

A könyv szerzője, dr. Kesztyűs Ferenc nemzetközi hírű grafikus-képzőművész, művésztanár, újságíró, szerkesztő és jogász. A Mester háromszoros nemzetközi ezüstérmes és egyszeres bronzérmes képzőművész, aki a képzőművészetet világviszonylatban forradalmasítani tudó tűzzománc-kerámia, valamint a SziloKing szilikon művészfesték és technológiájuk társfeltalálója.

1960-ban alapította a Kesztyűs Ferenc Nemzetközi Képzőművészeti Magániskola és Műhely iskoláját, és itt folyamatosan nevelt hazai és külföldi művészeket.

Több ezres nagyságrendű az alkotásainak a száma, szerte a világon állandó és vándorkiállításai vannak. Számos díjjal és elismeréssel rendelkezik. 2000-ben Sarkad  Város (születési helye) Díszpolgára címet és elismerést kapott, a város díszkulcsának tulajdonosa.

A Falvak Kultúrájának Alapítvány 2019-ben dr. Kesztyűs Ferencnek a Magyar Kultúra lovagja címet adományozta.

2017-től a Római Sas Lovagrend Szenátus Kulturális Hivatala Képzőművészeti Osztályának vezetője és a Művészeti kerekasztal második szószólója, a lovagrend képtárának az alapítója, fiával, Kesztyűs Tiborral. A Római Sas Birodalma és Rendje (Ordo Aquila Romana) Tribunus plebese.

Lovag Bornemisza Attila, a Cserhát Művész Kör elnöke, a Délibáb Magazin főszerkesztője, író, költő, esztéta, a könyv kiadója így ír bevezetőjében: „A Cserhát Művész Kör díszelnökének választottuk, több mint 25 kiállítását nyitotta meg a társaságnak. Állandó bírálóbizottsági elnöke volt pályázatainknak és a tévében-rádióban hirdette kedvenc körét, a Cserhát Művész Kört. Számtalan könyvet illusztrált és készítette el címlapját, mint újságíró sok lap szerkesztője, főszerkesztője, számtalan szerkesztése fémjelzi hatalmas munkásságát.

Dr. Kesztyűs Ferenc már életében is halhatatlan művész, kulturális szervezője hazánknak, és óriási tudását elismerve kívánom, hogy mint barát, mint fővédnök, mint egykori professzorom még sokáig maradjon köztünk, és taníthassa művészetével, előadásaival művésztársadalmunkat!”

A szerző  kötetében a színeket egy-egy érdekes meséjével mutatja be olvasóinak. Tartalmazza legszebb alkotásainak (tűzzománc-kerámiák, olajfestmények, murális munkák, karikatúrák) fényképeit.

A kötetben szó esik családjáról, barátairól, művésztársairól, akiknek elkészítette  SziloKing szilikon festékkel portréképeit. Olvashatunk egy igazán érdekes kuriózumról, a Kesztyűs Ferenc Baráti Körről, amelynek  még indulója is  van, Vigh Kristók szerzeménye. Továbbá Vigh Kristóf megzenésítette Obersovszky Gyula Tűzzománc című versét is. Helyet kapott a könyvben Guzmics Gabriella: A Festő című költeménye is Szentiványi György zenéjével. Olvashatunk a tűzzománc-kerámia művészfestékről mint világújdonságról, valamint Művek az örökkévalóságnak címmel: „Nagy József és  Kesztyűs Ferenc találmánya forradalmasítja az egyetemes képzőművészetet, Új időszámítás a művészfesték világában, A szilikon művészfesték mint csodaszer.”

A kötet Melyik a kedvenc színe? címmel  zárul, amelyben barátai, művésztársai mondják el, hogy melyik szín áll hozzájuk a legközelebb.

A színes album most csak a Mester művészetének egy kicsi szegmensét tudja bemutatni, hiszen  annak egészét  egy kötetben dokumentálni, ismertetni szinte lehetetlenség. Azonban így  is képet kaphatunk egy, a szó   értelmében igazi polihisztor ember, alkotó gazdag életéről és sokoldalú munkásságáról.

Tisztelettel ajánlom szíves figyelmükbe dr. Kesztyűs Ferenc most megjelent kötetét. A Mester kiállításának megnyitója és könyvbemutatója szeptember 30-án volt Budapesten, a Benczúr Hotelben.♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©