Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Kert F. Klára

Tarka vendégsereg

Azt hiszem, a szomszédok azt gondolják rólam, nem vagyok valami ügyes kertész. A kertemnek ugyanis van egy olyan része, ahol még sohasem járt fűnyíró, metszőolló vagy kapa. A sombokor így az almafa lombjáig ér, a fű is magba szökken ott nyaranta, sőt az idén egy kis bodzabokor is felütötte a fejét. Ősszel ezüstös pókhálót is látni lehet az ágak között. Az embertől idegen világ ez, viszolyog tőle. A madaraknak, bogaraknak, sünöknek viszont kedvelt helye ez, ők jól érzik magukat itt. Nemcsak búvóhely, fészekrakó hely, hanem a som piros bogyójából, a fekete bodzabogyóból milyen vidáman lehet csipegetni nyár végén, a lehullott férges almából a sünök csemegéznek. A bozótban bogarak, hernyók bújnak meg, a madaraknak ez is táplálékot jelent az ősz beköszöntével, a megszáradt, kupacba rakott ágak, gazok a kis tüskés kertlakók számára jelentenek búvóhelyet téli pihenőjükhöz.

De ősszel még könnyű jól lakni a határban, a kertekben. Sok még az elhullott mag, kint felejtett répa, tök, alma, lehullott dió, kukorica, még szőlő is akad, de hamar megváltozik a világ. Jeges szél süvít, zúzmara lepi be a tájat, a föld kopogósra fagy, hosszú a tél, még hó is hullhat, az emberek a házaikba menekülnek. Csak belülről, a meleg szobából szép a téli világ. De valami azért így nincs rendjén. Akik nyáron segítségünkre voltak a kiskertekben, pusztították a hernyókat, kukacokat, bogarakat, énekeltek, csiviteltek, daloltak nekünk, ők most hogy vészelik át ezt a zord időt, hol találnak élelmet?

A konyhánkban reggeli után még alszik egy rövidkét Kacor, a tízéves kandúrcica, meg harcostársa a hasonló korú, szálkás szőrű tacskókutya, Tücsi, amikor én már a szokásos csomagot készítem. Mire a kabátomat veszem fel, már mind a ketten az ajtónál forgolódnak, és elsőnek rontanak ki a fagyos, deres udvarra. Első útjuk a kertben egy kis cserépedényhez, a madarak itatójához vezet. Ott topognak, böködik az orrukkal, míg én a jeget feltöröm benne, és langyos vízzel öntöm tele. Pár pillanat alatt kilefetyelik az egészet. Ezalatt én a szatyromból kiveszem az első zacskót, és a cseresznyefára felakasztott házikó formájú madáretetőbe napraforgó-, gabonamagot, kölest, kis földimogyorót, diót szórok. De akasztok még az aljára madzagon lógatva, hálóba csomagolva, magam csinálta – mézzel összetapasztott magokból álló – madárkalácsot is. Aztán az elterülő cseresznyefa különböző ágaira a készen vásárolható cinkegolyókat aggatom fel, egy tasakból nyolc darabot. Van még szintén magam készítette, henger alakú műanyag flakonom a körtefán, szilvafán, ebbe szintén napraforgót, kölest, búzát teszek, de akasztok rájuk némi szalonnát is. A betonjárdára egy maréknyi kukoricadarát szórok.

Segítőim ott sürögnek-forognak a nyomomban, Tücsi lába emelgetésével igazolja több fa tövében a feladat elvégzését, Kacor a nyakába akasztott apró csengő miatt sohasem jelentett veszélyt a madarakra.

Kemény hideg borult a kertre, kezemet fázósan dugom a zsebembe. Visszafelé indulok, de még csendben megfordulok, hogy ne lássák, és végre feltöltöm a madáritatót a termoszból langyos vízzel.

Bent a konyhában már csak figyelni kell. Néha sokáig nem történik semmi, aztán egy… még egy, és jönnek sorban, ide-oda repkednek a kis éhes tarka tollú barátaink.

Évek óta vendégeink a sárga begyű széncinkék, a harcias piros képű, barna hátú tengelicek, sárga csőrű feketerigók. Kifigyeltem már a vörös-szürke tollú vörösbegyet, meg a kis szürke, kövérkés, fehér szakállú őszapót. Kedvenceim az égszínkék sapkás, szürke hasú kékcinkék. Sok-sok balkáni gerle, szarka, dolmányos varjú is hangoskodik a kertünk közelében lévő magas fákon. A verébsereg az etetőkből lehullott magok, héjak takarítói. Az ő fizetségük a betonútra kiszórt kukoricadara, amit kapkodva csipegetnek.

Ismerősöm kérdezte, miért nem lát ő sohasem sárgarigót. Már régen utánanéztem, azért, mert az költöző madár. Nyáron is inkább a ligetekben szeret tanyázni, ott aztán egész nap hallani a hangját. Nem rejti ugyanis véka alá a véleményét: huncut a bíró! Huncut a bíró!

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©