Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

SZÉPIRODALOM

Kelemen Bata Mária

Ébredések

Nagyon emlékezetes számomra ezerkilencszázötvennyolc karácsonya. Számoltam a napokat, mikor érkezik az ünnep. A szívem vágya egy pöttyös labda volt.

Sűrűn kérdezgettem anyukámat: hoz majd nekem a Jézuska?

– Persze! – mondta –, hisz Ő mindent lát. Minden jó gyerekeknek teljesíti a kívánságát.  

Karácsony előtt két héttel vánszorogva érkeztem haza az iskolából. Azonnal lefeküdtem, estig aludtam. Közben lázálmom volt. Pöttyös labda lebegett a szemem előtt. Valaki dobta felém, de soha nem tudtam elkapni. Fáradtan ébredtem. Amikor kinyitottam a szemeim, eltűnt a labda, ha becsuktam, ismét láttam homályosan. Úgy éreztem, ég az egész testem, szakadt a víz rólam. Magas láz gyötört. Anyukám vizes borogatást rakott rám. Egész éjjel a labdával vívtam a csatát. Reggeli ébredésnél ledöbbentem, mert a testem tele volt piros pöty-työkkel. – Ez himlő – állapította meg anyukám.

A következő napokat otthon töltöttem, többnyire az ágyban. Gondolataim sűrűn a pöttyös labda körül forogtak. Mi lesz, ha mégsem hoz a Jézuska? Nagyon szomorú lennék.

Egyik nap anyukám így szólt:

– Kislányom, elérkezett a várva várt nap. Ma lesz Szenteste. Jön a Jézuska. – Egész nap nem találtam a helyem. Semmi nem kötött le.

Újra feltettem a kérdést: hoz nekem pöttyös labdát?

– Biztos vagyok benne – vigasztalt mosolyogva.

Vártam az estét, le sem akartam feküdni. De apukám meggyőzött:

– Nem tudni, mikor ér ide, pihenni kell. Akkor lesz az igazi meglepetés, ha a fa alatt találjuk az ajándékokat.

Izgatottan forgolódtam az ágyban, de végül elnyomott az álom.  

Hajnalban felébredtem. Fenyőfa illata csapta meg az orrom. A Hold bevilágította a szobát. Láttam az ablak előtt a karácsonyfa alakját kirajzolódni. Örömömben kiabáltam:

– Itt járt a Jézuska! Ébresztő! Volt nálunk a Jézuska!

Apukám meggyújtotta a petróleumlámpát. Szerény kis fenyőfánk alatt várt rám egy piros labda fehér pöttyökkel szép színes mesekönyv tetején. Hosszú, szomorú napok után végre vidáman ébredtem. Kimondhatatlanul boldog voltam.

♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©