Kláris
Kláris
Főoldal Hírek Korábbi számaink Színházi kritikák Rólunk Élhető Világ Kapcsolat

Örökké virágáruslány

KÖNYVESPOLC

Kanizsa József

Lelkem, Tiéd a végtelen Univerzum

N. Sebestyén Katalin kötete

Szoktam mondani a több éves tapasztalat, életutam alatt, hogy „nincsenek véletlenek”, de a Sors vagy Isten adta lehetőségek mindig adódnak vagy adódtak a hosszú írói, költő pályám során.

Ilyen eset N. Sebestyén Katalinnal való találkozásom is. Előbb a verseket ismertem meg, csak később a festményeit. Németh Nyiba Sándor ajánlotta figyelmembe N. Sebestyén Katalin írásait, festményeit, hogy nézzem át. Szabad versek olyan szép költői szavakkal, jelzőkkel, hasonlatokkal, hogy azonnal kértem a többi megírt versét is, hogy átnézhessem…

Öröm volt olvasni… Így az Éjszaka úrnője című versét ilyen szép sorokkal zárja: „Felhők felett felbukkan az éjszaka úrnője,/ szikrázva csillogó ezüsthálókat tereget,/ beragyogva a sötét látómezőt,/ s a tengerparton milliónyi csillogó /szempár, drága ékszerként tündököl.” Ilyen és hasonló szép költői megfogalmazású versek engem megfogtak. Igaz, szabad vers, de szép, költői. 

Most pedig az egész kötet verseit nézhettem át. Felüdült a lelkem, főleg így az ünnepi hangulat után, az új esztendőre gondolva, és Katalin közelgő jeles születésnapját is figyelembe véve. E kötet versei is a belső lelkivilág hullámzásáról, az Univerzummal való képi kapcsolat megerősítéséről, az össz-világegyetemi élet létezésről képi megfogalmazással ír. Szólnak a hazáról, az emberi kapcsolatokról, a tájról, Istenről, az ünnepekről, Jézus születéséről.

Nemcsak a festményei megkomponáltak, de a verseket is valami belső erő hatására alkotja meg  mindnyájunk örömére, akár az Univerzum csillagait festőművészi láttatással, színvilággal mutatja be, vagy a Földön lévő természet szépségeivel varázsolja el a lelkivilágunkat, bilincseli le szemünk a rácsodálkozásunkat, hat az érzelmi világunkra. Jó a szemnek, jó a szívnek és megnyugszik a lelkünk, felüdülünk, és elgondolkodunk az univerzumi létezésünkön, a jelenünkön, és elmerengünk a Jövőt építő feladatok lehetőségein. Verseiben a szép költői jelzőkkel, hasonlatokkal varázsol el bennünket, új és új képi átvitt értelmű szavakkal. Van olyan verse, amelyiket többször is el kell olvasni, hogy átérezzük, mit is akar még kifejezni, átadni érzésvilágunknak.

A címadó versében is e „lelki   szárnyaltatásnak” ad nyomatékosan hangsúlyt. „Hajnali harmat öntözd meg e kitikkadt / lelkeket, keljen életre ismét a szeretet, / s a csillagoktól ragyogó fényes éjszaka / új reményekkel utunkat ismét kísérje végig. / Szívemből kél a sóhajtás, lélekhullámzásként / örökkévaló küldöttjeként várod nyugtalan / azt az időt, hol megbékélhetsz, / így hát lelkem még most szárnyalhatsz, / elbocsátalak.” (Lélekhullámzások) A mai világban kell a lelki egyensúly, a kapaszkodó, hogy a mindennapjainkat el tudjuk viselni, gondjainkat meg tudjuk oldani. Ehhez kell a LELKIERŐ.

Nem nagyképű, nem lekezelő, ő a „közösség, a földön járó EMBEREK” alkotó művésze, versekben szószólója, elhivatott irodalmár, művészi napszámosa, és a festményekben szívet, lelket melengető emberi érzést tud átadni, ami a mai világban nagyon fontos, őskincs…

Ahogy írja az életrajzában: „Az irodalom szeretetét Édesanyámnak, a csillagok világát, a természet-szeretetet Édesapámnak köszönhetem, ezért festészeti témaköröm legfőképpen a végtelen, rejtélyes Univerzum kutatása, az alkotásaimmal igyekszem ezeket a napi csodákat az emberek közé hozni, hogy betekinthessenek e fantasztikus égi jelenségekre, eseményekre. A különböző művészi tevékenységek már kisgyermek koromtól jelentős szerepet töltenek be életemben. Legfőbb érzelmi vonulatként a szeretetet tartom mind egymás iránt, mind a hazánk, mind az állatok, mind pedig e csodálatos Föld szeretetét, hiszen a jövő nemzedékének életterét javítjuk védelmével, óvásával, s ezt tartom a legfontosabbnak, s mindezeket előtérbe helyezem az anyagi javak mérhetetlen megszerzése, felhalmozása előtt.”

Ezek a sorok is azt bizonyítják, hogy N. Sebestyén Katalin nagyon is földön járó elsősorban festőművész és másodsorban irodalmár, költő; igaz, szabad versben szereti magát kifejezni, de itt is nagyon szépen, költőien fogalmaz. E Földön érzelmileg EMBER tud maradni. Nos, ezekért is a szívembe fogadtam N. Sebestyén Katalin verseit, festőművészi elhivatottságát, ars poeticáját. Ezért is merem ajánlani az Olvasó közönség számára a verseit őszinte krúdys hittel, igaz zalai, zajki érzelemtöltetű Világot szerető szívvel.

(N. Sebestyén Katalin: LELKEM, TIÉD A VÉGTELEN UNIVERZUM. BIRÓ family Nyomda és Könyvkiadó, Bp., 2021, 140 p.)♣    ♣    ♣
 
 
 
KLÁRIS irodalmi-kulturális folyóirat                                >>Impresszum<<                                Minden jog fenntartva!  ©